Кметовете на малки общини в Хасковска област получават по-високи заплати от тези на големите

Колаж: Иван Атанасов

Кметовете на малки общини в Хасковска област получават по-високи заплати от тези на големите. Това е видно от решенията на местните общински съветници, които по закон определят възнагражденията им.

Това става съгласно таблица, в която общините са категоризирани, съобразно населението в тях. 

Според нея най-висока може да е заплатата на кмет на Столичната община. Следва кмет на община с население над 100 000 души; от 50 001 до 100 000 души; от 10 001 до 50 000 души; над 2 500 души; от 501 до 2 500 души; с население до 501 души.

Какво се случва в Хасковска област?

Първи по размер на получаваното възнаграждение е кметът на Минерални бани Мюмюн Искендер. Шестхилядната община, която той управлява по население е колкото квартал в областния град, но заплатата му е 4 335 лв. месечно. 

За сравнение, възнаграждението на кмета на най-голямата община – Хасково е 3 153 лева и е променяно само веднъж, откакто Станислав Дечев е станал кмет.

Най-скромното възнаграждение в областта е на най-богатия кмет – Ерджан Юсуф, управляващ община Маджарово. Той получава месечно 2 620 лв. от началото на годината.

Малко над 4000 лева месечно ще получава вече Иво Димов – кмет на Димитровград, след като Общинският съвет определи размера на възнаграждението му да бъде 58% от това на министър.

В Свиленград заплатата на кмета Анастас Карчев 3 802 лева. Тя всяка година се вдига от  общински съветници на ГЕРБ, които са мнозинство в местния парламент. От БСП традиционно са против.

В Харманли възнаграждението на кмета Мария Киркова за тази година е 3 400 лева, считано от 1 април. Това бе гласувано на сесията на 20 април т.г. През миналата година заплатата ѝ бе 3 100 лева.

От по-малките общини най-много ще се увеличава месечната заплата на Анастас Анастасов от община Любимец, Местният парламент на 10 000-ната община определи от 1 април от парите на данъкоплатците да му бъдат превеждани всеки месец по 3 220 лв.

През 2022 година заплатата на Милена Рангелова в Симеоновград не беше увеличена. Тя остава 48,86 % от максимално определения размер, или 2 800 лв. На последната сесия бяха вдигнати само възнагражденията на кметовете по селата.

Кметът на Община Тополовград от септември 2021 година взима 2 800 лева.

В  Ивайловград заплатата на кмета Диана Овчарова продължава да е 2500 лева, както миналата година.

В сайта на Община Стамболово няма решения за 2022 г. От протокол на ОбС от февруари миналата година става ясно, че съветниците са определили своите заплати и тези на кмета, но размерите не са посочени. 

Индивидуалната основна месечна заплата на заместник-кметовете на е до 80% от тази на кмета.

Посочените размери са за основните възнаграждения, а към тях има добавки за прослужено време и други.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам