Клубът на съпругите – активисти на БСП в Шумен с партийни наказания заради общ бизнес с ГЕРБ

Схемата на бизнесвръзките, която от ИТН показаха пред журналисти: най- отгоре е кметът на Шумен Любомир Хрстов, вляво е директорът на ОП „Паркове и обредна дейност“ Златин Кайряков и съпругата му. Вдясно е директорът на ОП „Чистота“ Евгени Цанков със съпругата си. Долу вляво е областният управител Владимир Йолов и съпругата му, а вдясно – бившият зам-кмет и общински съветник Иван Йонков също със съпругата си. Снимка: Радиан.бг

Серия от наказания бяха раздадени в БСП – Шумен заради бизнес връзки на червени активисти с уж най-сериозния враг на партията им – ГЕРБ.

Заради това провинение, ръководството на левицата официално се разграничи от двама свои знакови активисти – бившият заместник-кмет на Шумен и настоящ общински съветник Иван Йонков и директорът на общинското предприятие „Паркове и обредна дейност“ Златин Кайряков. 

На двамата са отнети правата за заемане на партийни длъжности, членство в управетилните органите на партията и право да се кандидатират на изборни длъжности за срок от една година. Това съобщиха от общинския съвет на БСП.

Решението за налагане на партийните наказания е взето с тайно гласуване на заседание на общинското ръковоство по повод медийните публикации за участие на двамата активисти и техните съпруги в

общ бизнес с членове на ГЕРБ и спечелени от тях серия обществени поръчки на община Шумен.

В края на май шуменските лидери на „Има такъв народ“ огласиха на специална пресконфенеция последната процедура за възлагане на обществена поръчка, организирана от община Шумен. Тя е на стойност 750 хил. лв. и е за събиране и извозване на строителни отпадъци от домакинствата.

Областният координатор на ГЕРБ в Габрово е получил по обществени поръчки 1.5 млн. лв. през фирма на жена си – тук

Тази поръчка беше спечелена от местното дружество „Еко груп рисайклинг“ ООД, създадена само преди година и без дейност в тази сфера до този момент. Въпреки липсата на извършен опит, именно тя е избрана от Общината и то в конкуренция с друга компания, която има дълга практика в сепарирането на отпадъци в Шумен.

Скандаланото в случая е, че

чрез свързани лица в поръчката са замесени висши държавни и общински служители,

обяви на специална пресконференция областният координатор на „Има такъв народ“ Петър Петров. През данни от публичните регистри, представената от него история на дружеството – победител „Еко груп рисайклинг“ изглежда така:

То е създадено през април 2021 г. от

три „неслучайни дами“,

както ги определи Петров. Бизнеспартньорки в „Еко груп рисайклинг“ стават съпругите на трима известни общински служители в Шумен – Евгени Цанков, управител на общинското предприятие по чистота и активист на ГЕРБ, Златан Кайряков – управител на общинското предприятие по поддръжка на парковете в града и активист на БСП, както и Иван Йонков, общински съветник от БСП и бивш зам. кмет на Шумен по строителството.

Седмица след обявяване на поръчката, съпругите на висшите общински служители внезапно решават да продадат дяловете си от дружеството „Еко груп рисайклинг“, но въпреки промяната на собствеността, адресът на дружеството остава същият. Това се случва често при

фиктивно прехвърляне на дружествени дялове,

коментира Петър Петров.

Важна подробност в случая е, че и трите бизнесдами продават дяловете си на изплащане за срок от три години, колкото е срокът на обществената поръчка. Първата вноска е дължима чак през 2023 г. В случая е намесена и още една неслучайна съпруга – жената на областния управител Владимир Йолов, съдружничка в дружеството „Е-плант“, обявиха от „Има такъв народ“.

„Предвид сериозния обществен интерес по темата и направените внушения за корупционни схеми и за икономическа колаборация между БСП и ГЕРБ на територията на общината, се проведе дебат между членовете на Общинския съвет в БСП“, съобщиха по този повод от левицата. 

Партийното ръководство е изслушало двамата си активисти, след което с тайно гласуване е взело решение за налагане на

„мярка за партийно въздействие“

съгласно устава на БСП. На Иван Йонков и Златин Кайряков за срок от една година са отнети правата да заемат партийни длъжности и да се кандидатират за изборни постове в партийните органи. 

От БСП официално заявиха в прессъобщения до медиите, че се „разграничават от действията на посочените лица и не приемат изнесените внушения и предоставената информация, че БСП и ГЕРБ на територията на община Шумен са в тясна колаборация и взаимно партньорство“. 

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам