BG | EN

Китайският кандидат се отказва от концесията на летище Пловдив

Летище Пловдив
Снимка: podtepeto.com

Китайският конгломерат HNA Airport Group няма да подпише договора за концесията на пловдивското летище. Възможно е да се преговаря с втория кандидат – консорциум между ПИМК и индустриалната зона „Тракия“.

Новината е била съобщена от HNA Airport Group на техния представител Асен Василев, предаде пловдивското издание „Под тепето“, като цитира в.Капитал. Василев обяснил, че китайската компания нямало да успее да приключи с вътрешните си одобрения на бъдещата сделка.

Срокът за подписване на договора с българската държава изтичаше на 20 юли. Той е бил удължен с един месец по китайска молба с решение на Министерския съвет в средата на юни.

На 3 юли по време на ваканция в Прованс в Югоизточна Франция при трагичен инцидент загина съпредседателят и основател на китайския конгломерат Уанг Джен. Това беше предшествано от големи финансови проблеми и освобождаването от активи.

Вторият претендент за летището по време на последния опит за коцесията му беше „Консорциум Летище Пловдив“, съставен от „Тракия икономическа зона“ и автотранспортната ПИМК, които спечелиха концесията на интермодалния терминал край Града на тепетата.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините