Километрични опашки и бавно придвижване на „Дунав мост“

Снимка: пресцентър на МВР

За километрична опашка в района на граничния пункт „Дунав мост“ при Русе предадоха местните медии. Причините за забавянето в пропускателния режим на границата са необичайно интензивният трафик и въведените задължителни проверки за здравното състояние на шофьорите, съобщи БНР.

Само за последното деноношие през границата ни с Румъния при Русе са преминали 2044 камиона, сочат данните на граничните влести. Това е необичайно голям трафик, но обстановката се утежнява допълнително от факта, че всички шофьори преминават проверка на телесната температура и общия здравен статус. Изискването е както от страна на румънските, така и от българските власти като част от мерките срещу коронавируса. 
Струпването на хора и превозни средства накара общинската администрация в Русе да осигури елементарни хигиенни условия, каквито досега са липсвали.

„Във връзка с проблемите, които възникват на ГКПП „Дунав мост“ и образуването на ТИР колона по булевард „Тутракан“ посока Русе – Мартен и Мартен – Русе до КПП-то, община Русе извърши проверка и взима своевременно мерки, като ще бъдат предоставени тоалетни за обслужване на водачите на МПС и ще бъдат поставени допълнително контейнери и кошчета за събиране на отпадъците“, обясни за БНР Георги Игнатов, началник отдел „Екология“ в Общината.

Трафикът на ГКПП -Дунав Мост-2 е интензивен, потвърди днес и пресцентърът на МВР. Анкетират се всички, които трябва да бъдат карантинирани в домашни условия за 14 дни. С всеки един преминаващ през пункта служителите на Гранична полиция и здравни инспектори провеждат беседи. Служителите разполагат с лични предпазни средства – маски и ръкавици, съобщи тази сутрин пред журналисти главен комисар Светлан Кичиков – директор на Главна дирекция „Гранична полиция“. Той е уточнил, че термокамерите на ГКПП-Калотина вече са поставени, а днес започва поставянето им на пункта при Видин.

Тази нощ на „Дунав мост-2“ са преминали само два автобуса с български граждани, пътуващи по редовни линии от Германия. Товарните автомобили пристигат от различни страни в Западна Европа.

За автобусите от редовните линии и товарните автомобили е осигурен конвой до крайната точка на пътуването им в България. Само през вчерашния ден е имало 7 конвоя. Всеки един от тях е включвал между 30 и 40 автомобила.

По информация на областният управител на Видин Момчил Станков, 102 души до сега са били поставени под домашна карантина в област Видин.

В област Русе под домашна карантина, за да се избегне евентуалната възможност да разпространят коронавирус, са поставени над 120 души, пристигнали от рискови в епидемиологично отношение държави, съобщи регионалният вестник „Утро“. Във вторник вечерта мъж от Балчик е бил докаран с линейка от Букурещ до Дунав мост след като се почувствал зле.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам