BG | EN

КЕВР влезе на проверка в габровската „Топлофикация“

Снимка: Pixabay

След като за втора поредна година гражданите на Габрово, клиенти на местната „Топлофикация“, сигнализираха за лошо качество на топлоподаването и чести аварии, от КЕВР влязоха на проверка в габровската ТЕЦ.

Проверката е съвместна с Министерството на енергетиката, уточниха от енергийния регулатор за „За истината“.

В края на януари т.г. граждани на Габрово изпратиха пореден сигнал до Комисията за енергийно и водно регулиране. Копие от този сигнал бе препратен и до „За истината“. От медията поискахме резултатите от миналогодишната проверка, която отново бе предизвикана от гражданското недоволство. Оказа се, че всичко с топлоподаването е било наред, което не омаловажава недоволството на клиентите на „Топлофикация“.

„Само за месец декември 2022 г. на сайта на ТЕЦ Габрово са обявени четири различни аварии. Необявените обаче са повече“, пише в жалбата, адресирана още до Министерството на енергетиката и омбудсмана на България. „Продължаваме да нямаме комуникация със служителите на централата, нямаме информация за времето, което е нужно, за да се отстрани поредната авария“, пишат още потърпевшите от работата на „Топлофикация“ – Габрово.

Втора година в Габрово стоят на студено, но плащат повече за парно и искат намеса на институциите – тук

За последния месец на миналата година абонатите на габровската ТЕЦ са имали сумарно не повече от десет дни с нормално топлоподаване. На фона на това сметките им от лятото на миналата година са с петнайсет на сто по-високи, се казва още в жалбата.

Първоначалното намерение на КЕВР беше да изиска от ТЕЦ в Габрово вътрешна проверка и становище по гражданските сигнали, както и информация за предприетите мерки. Малко по-късно стана ясно, че проверка на терен все пак ще има, а днес от Община Габрово разпространиха информация, че за проверката е настояла и кметът на Габрово Таня Христова. Тя от своя страна също е сигнализирала КЕВР за гражданското недоволство, а от Комисията са я уведомили, че вече проверяват работата на топлоцентралата и ще уведомят местната власт за резултатите.

Резултатите от въпросната проверка обаче няма да са готови поне до пролетта, най-вероятно след края на отоплителния сезон. Това уточниха от КЕВР за „За истината“. Не става дума за забавяне, а самия процес на проверяване отнема време. След приключване на проверката се изготвя протокол, който след това се внася за обсъждане на заседание на комисията.

Проблемите на габровци с „Топлофикация“ имат дългогодишна история. Чашата на търпението прелива през 2017 г., когато към недоволните се присъединява и Община Габрово, която завежда иск за обезщетение , към който се присъединяват учебни заведения, културни институции и граждани.

Година по-късно съдът приема, че дружеството „не изпълнява с грижата на добрия търговец законово вменени му задължения, като системно не е доставяло или е доставяло некачествена услуга на своите абонати в нарушение на Закона за енергетиката и утвърдените от КЕВР и прилагани от дружеството Общи условия“. С това на първа инстанция дружеството е задължено да плати неустойки на абонатите си. Решението е потвърдено на втора инстанция от Апелативният съд във Велико Търново и с това справедливостта за местните абонати на топло би трябвало да е възтържествувала. Само че пет години по-късно абонатите отново са на студено, пак пишат жалби и сигнали и очакват държавата да се намеси.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините