BG | EN

Квесторите на КТБ отиват на съд за безстопанственост

Снимка: пресцентър прокуратура


Квесторите на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) Елена Костадинчев и Станислав Лютов отиват на съд за безстопанственост, с която са ощетили Фонда за гарантиране на влоговете с над 1 млн. лева.

По информация на пресцентъра на държавното обвинение, Софийска градска прокуратура (СГП) е внесла в Софийски градски съд обвинителен акт срещу двама от квесторите на КТБ за умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай – престъпление по чл.  219, ал. 4, вр. ал. 3, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

„Станислав Л. и Елена К. са предадени на съд, затова, че в периода  от 20.08.2014г. до 14.01.2015г в гр.София, действайки в качеството си на длъжностни лица– квестор при „Корпоративна търговска банка“ АД /, в съучастие като извършители, при условията на продължавано престъпление, не са положили достатъчно грижи за стопанисването и запазването на повереното им имущество и от това последвали значителни щети на Фонда за гарантиране на  влоговете в банките (ФГВБ), като деянието е извършено умишлено и причинените вреди са в особено големи размери – общо 1 070 383,83 лв. (един милион седемдесет хиляди триста осемдесет и три лева и осемдесет и три стотинки) и престъплението представлява особено тежък случай“, се посочва в съобщението на прокуратурата.

От там поясняват, че престъпното поведение на двамата обвиняеми се състои в разпореждане за осчетоводяване на предсрочно прекратяване на 9 броя договори за индивидуални срочни депозити с привилегирован текущ годишен лихвен процент, вследствие на което депозитите били прехвърлени за изплащане към „Фонд за гарантиране на влоговете в банките“ (ФГВБ) в нарушение на Закон за гарантиране на влоговете в банките.

По отношение на двамата обвиняеми е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

Ако бъдат признати за виновни Станислав Л. и Елена К. могат да получат наказание „лишаване от свобода „от 3 /три/ до 12 /дванадесет/ години , както и „лишаване от право да упражняват определена професия или дейност“ и „лишаване от право да заемат държавна или обществена длъжност“, пише още в официалното съобщение по темата.  

Дневник припомня, че квесторите поеха управлението на банката, след като БНБ я постави под специален надзор на 20 юни 2014 г. и останаха в КТБ до обявяването ѝ във фалит и назначаването на синдици. Разследването срещу тях е започнало след като премиерът Бойко Борисов споменал, че двамата са позволили много договори за преференциални влогове да бъдат превърнати в такива за обикновен влог и по този начин банката е била източена. По този начин титулярите им са могли да получат обезщетения от 100 хил. евро от Фонда за гарантиране на влоговете, на каквито не биха имали право. Двамата квестори в КТБ пък заявили, че действали по указания на БНБ и Фонда за гарантиране на влоговете, които са спазвали точно. 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините