BG | EN

Като сладолед на слънце се топи БСП в Габрово,  докато Нинова се упражнява в партийно строителство

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова
Снимка: Фейсбук

БСП в Габрово и БСП на „Позитано“ не говорят на един език от години, но този път разминаването прехвърли границите на разумното.

След като за пореден път от централата решиха да загърбят волята на местните социалисти и да спуснат човек от София за водач на листата им, пред БСП много отчетливо стои риска пак да остане без депутат.

Този филм в Габрово вече е въртян и финалът му не е хепи енд, но това изобщо не е пречка от София отново да го завъртят, рискувайки публиката да се брои на пръсти.  

Сюжетът е същия, актьорите са други

През февруари 2021 г. социалистите в Габрово категорично застанаха зад номинацията на Кристина Сидорова за водач на листата за вота през април същата година. На общинската конференция на БСП в Габрово от 76 делегати 66 дадоха гласа си за нея, което я превърна в безспорен фаворит за водач на партийната листа в Седми габровски многомандатен избирателен район. Имаше обаче един проблем. На изборите за лидер на БСП Сидорова открито подкрепяше Кирил Добрев и отмъщението на Нинова дойде точно преди парламентарните избори.

Вместо гласът на социалистите в Габрово беше наложо решението на лидера и за водач на листата бе издигнат никому непознатията като политическо лице автомобилен състезател Крум Дончев. Кристина Сидорова стана втора.

Реваншът е наказание

Това беше чисто политическо убийство на Содорова, защото за всички беше ясно, че БСП в Габрово, чийто гласове се топят като сладолед на слънце, няма абсолютно никакъв шанс да получи гласове за два мандата, а вариантът втория да измести първия беше невъзможен дори на теория.

Между другото по това време и един мандат за БСП до последно беше несигурен. Заради трудното за проумяване партийно строителство на Корнелия Нинова доверието на партията в областта се срина буквално наполовина – от 16 хил. гласа на предишните парламентарни избори, на 4 април 2021 г. столетницата получи малко под 8 хил. гласа.

Три месеца по-късно гласовете се стопиха до под 6 хил., а през ноември същата година вече бяха под 4 хиляди и се задържат на това ниво, с тенденция да спадат още, ако се съди по резултата от 2 април 2023 г., когато за БСП гласуваха почти 3300 избиратели.

Без промени в режисурата

В резултат на всичко това на извънредните парламентарни избори през ноември 2021 г. и октомври 2022 г. БСП остана без депутат от Габрово. Тенденцията бе прекъсната от Драгомир Стойнев, който на 2 април 2023 г. успя да вземе мандат, но тъй като беше избран в още един изборен район, се отказа от мястото в Габрово в полза на втория в листата Валери Митов.

Днес историята с Кристина Сидорова, от която тръгна упадъкът на БСП в габровска област, се повтаря едно към едно. Вместо габровеца Валери Митов, народен представител в 49 Народно събрание и областен лидер на БСП в Габрово, който получи подкрепата на местните социалисти, от „Позитано“ спускат за водач на листата софиянеца Иван Ченчев.

Предпочитаният приближен

Ченчев е депутат в осем парламента и е много вероятно да е сред любимците на Корнелия Нинова. Преглед на профили във фейсбук показва, че на повечето снимки от партийни изяви в последно време, той е плътно до нея.

За изборите на 9 юни т.г. той е водач на листата на социалистите и в 26 МИР-Софийска област, откъдето е избиран през последните години.

Между другото има един детайл, на който Ченчев сигурно разчита за вота на 9 юни. Той е далечен потомък на фамилията Ченчеви, която в Севлиево – една от четирите общини в област Габрово, е дълбоко почитана. Семейство Велика и Георги Ченчеви няма деца и оставя цялото си имущество и спестявания в брой за построяване на сиропиталище, „под название „Георги и Велика Ченчеви” и то на вечни времена, в което да се приемат за отглеждане и възпитаване бедни сиротски деца“, пише в завещанието на Велика Ченчева от февруари 1923 г.

Това всъщност е връзката на Ченчев с габровски регион. Като нейно продължение е неговата инициатива да осигури представянето на фотоизложба на севлиевски фотографи в сградата на Народното събрание.

Дали това е достатъчно социалистите от габровска област да припознаят своя депутат в Иван Ченчев, предстои да разберем. Интересно е също как, ако са бесни на Нинова, ще й го покажат. Защото като се изключи Дряново, в габровска област БСП почти изчерпа гласовете за топене, а възможните варианти за реабилитация на партията сред гласоподавателите са нищожни. Има и още – на места общинските съветници на БСП спряха да крият подкрепата си за ГЕРБ, което определено е проблем за смятащата се за сериозна опозиция Българска сациалистическа партия. Това обаче Нинова може и да не го знае, защото връзката й с партията по места много отдавна е скъсана.  

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините