BG | EN

„Като бездарен сериал“: ВиК – Шумен пак е с огромни задължения за ток, въпреки скъпата вода и финансовите инжекции

Image by Rajesh Balouria from Pixabay

ВиК – Шумен пак е с огромни сметки за електроенергия, въпреки скъпата вода, която продава на гражданите и бизнеса, и получените финансови инжекции за разплащане на стари дългове.

Само преди две години дружеството в Шумен получи 12,5 млн. лв. от Българския ВиК-холдинг за погасяване на стари задължения за ток, вода и такса водоползване. Междувременно, докато водното дружество трупаше неплатени сметки, шуменци години наред плащаха най-скъпата вода в страната /3,40 лв. за кубик в момента/, като в тази раздута цена бяха калкулирани разходите  за ел. енергия, такси, заплати и т.н.

И уж със заемите от холдинга дълговете на ВиК бяха разчистени, а в началото на тази година се оказа, че водното дружество пак дължи над 850 000 лв. за ток.  Това става ясно от официални писма на енергийните доставчици Енерго Про и ЕРП Север, изпратени до управителя на ВиК-Шумен, ВиК-холдинга, МРРБ, КЕВР, ДАНС, областния управител и община Шумен.

В писмата се съобщава, че ВиК-Шумен не изпълнява подписано през февруари споразумение за разсрочено плащане на натрупани задължения в размер на общо 853 000 лв. Според сключеното споразумение, дългът трябва да се плати на 4 вноски по около 210 000 лв. всяка.

Вноските са били изцяло съобразени с бъдещите парични потоци на водното дружество, подчертават от „Енерго про“. С други думи парите, влизащи в касите на ВиК, са били достатъчни за разсрочено плащане на дълга, поне към февруари. След първата вноска обаче дружеството пак спира да плаща.

В момента втората вноска по договора също е в просрочие, а задълженията на ВиК-Шумен за ток са 676 180 лв., посочват от енергийното дружество. Доставчикът е провел среща с новия управител на ВиК-Шумен Иван Пушкаров, който е обяснил ситуацията с тежкото финансово състояние на дружеството, но без да каже конкретни срокове за плащане.

Затова „Енерго Про“ предупреждава, че ще започне поетапно спиране на тока в обектите на ВиК – Шумен, считано от 18 май. „Енерго Про взема предвид, че водоснабдяването е услуга с висока обществена значимост, но същата е и енергоснабдяването“, се казва в писмото на енергийния доставчик. Първо ще бъде спрян тока в административните офиси на ВиК в Шумен, после в региона, а от юни ще се спира временно и захранването на помпените станции, става ясно от графика на „Енерго Про“.

Бездарен, но скъп сериал

Това с неплатените сметки на ВиК е като някакъв бездарен сериал, който гледаме всяка година и нищо не се променя, коментира по този повод общинският съветник Камен Андонов. Факт е, че заплахите на Енергото към шуменското ВиК се появяват периодично, тъй като водното дружество непрекъснато трупа огромни задължения.

През септември 2020 г. се разигра същият сценарий, след като просрочените задължения за ток на ВиК-Шумен достигнаха рекордните 4,7 млн. лв. Това обаче беше само дългът към Енерго Про и  ЕРП-Север. Шуменското водно дружество имаше и друг доставчик на енергия, на който по същото време дължеше още близо 3 млн. лв.

Тези фрапиращи задължения бяха покрити с вътрешни заеми от Българския ВиК холдинг, за които се разбра чак през май 2021 г. от писмо на служебния министър Петя Аврамова до НС. От справката на Аврамова стана ясно, че само за четири месеца от края на 2020 г. до началото на 2021 г., ВиК – Шумен е получило три заема на обща стойност 12,5 млн. лв.

И трите заема бяха за погасяване на стари задължения на шуменското ВиК: 4,651 млн. лв. за дългове към „Енерго про“ и „Електроразпределение Север“, други 2,848 млн. лв. за ел. енергия към „Енерджи Маркет Глобал“ АД и още 5 млн. лв. за задължения към „Напоителни системи“ и Басейнова дирекция „Черноморски район“.

Още тогава експерти предупредиха, че ВиК-Шумен трупа огромни кредити, които всички граждани и фирми в Шумен ще трябва да изплащат. Проблемът е, че шуменци веднъж вече бяха платили и за тока, и за таксите към Напоителни системи, тъй като тези компоненти са включени в себестойността на кубик вода. Т.е. когато са си платили месечните сметки, гражданите и бизнесът са дали пари и за ел. енергия, и за такси, и за заплати, и за всички разходи на ВиК, които са калкулирани в цената на водата.

Никой не казва къде са парите

Къде са парите на ВиК, е въпрос с повишена трудност, на който и досега няма публично обяснение. Отговор на този въпрос нямат и съветниците, още повече, че кредитите бяха взети без разрешението на община Шумен.

Преди година друг общински съветник – Добромир Драев, коментира, че огромните стари задължения показват, че ВиК–Шумен не си е плащало сметките с години, а в същото време е получавало приходи, при това продавайки вода на най-високите цени в страната. „При тази висока цена, парите пак липсват. Къде са парите? Фонд работна заплата във ВиК – Шумен е сравнително нисък, макар че имат раздут щат. Не правят ремонти, не инвестират. Е, къде са парите тогава?“, попита общинският съветник. Отговор няма и досега.

Преди малко повече от година, през януари 2022 г., тогавашният управител на ВиК–Шумен Жанета Панайотова обяви на среща с областния управител, че дружеството плаща задълженията си към „Енерго Про“ регулярно и се справя с огромните сметки за ток, при това със собствени средства. По това време цената на електроенергията беше скочила драстично и сметките на ВиК бяха с 400% по-високи при същата консумация. Въпреки това, според уверенията на Панайотова, ВиК Шумен е нямало задължения от стари периоди и е плащало регулярно на Енерго Про, като се е справяло само и единствено със собствени средства.

Ако казаното от Панайотова е вярно, това означава, че днешните задължения в размер на 850 000 лв. са натрупани през последната година, в периода февруари 2022 – февруари 2023 г. И новият управител на ВиК ще трябва да даде публичен отговор на задаваните от години въпроси за какво са харчени парите на ВиК. Защото не може всички „дупки“ във финансите на дружеството да се обясняват само със скъпия ток.

Иван Пушкаров седна на началническия стол във водното дружество в началото на март т.г. Оттогава, вече два месеца, новият шеф не е дал нито една пресконференция, за да обясни пред медиите и пред гражданите какво е състоянието на дружеството. Иначе Пушкаров настоява за по-скъпа вода в Шумен, при това драстично по-скъпа – в бизнес плана на ВиК се предвижда цената на кубик да стане 5,25 лв. още тази година, което е скок с над 54 %.  Засега КЕВР не приема бизнес плана на шуменското дружество, тъй като общините от региона са категорично против поскъпването на водата.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Дияна Желязковаhttp://www.radian.bg
Диана Желязкова Собственик и главен редактор на информационния сайт Radian.bg. Работи като журналист от 1987 г. Ръководила е екип на регионалния вестник „Шуменска заря“, била е кореспондент на БТА. Диана има опит като директор на местната „Телевизия Шумен“, като автор и водещ на телевизионни предавания и като кореспондент на национални телевизионни канали. Тя е носител на многобройни журналистически отличия.

Още от автора

АКФ: Широко затворени очи срещу корупцията по високите етажи

Реалната картина на корупцията по високите етажи на властта остава скрита за антикорупционните институции и те все още са далеч от това да проявяват систематичност, професионализъм и независимост в борбата с корупцията

Изненадващ обрат – прокуратурата е възобновила делото за пране на пари срещу близкия до Борисов Бейзат Яхя

Прокуратурата е възобновила разследването за пране на пари срещу близкия до Борисов политик и бизнесмен от Делиормана Бейзат Яхя, бивш шеф на ловното стопанство „Паламара“.

Въпреки натиска, съветниците в Шумен за трети път отхвърлят бизнес плана на ВиК-дружеството

На днешната сесия съветниците отхвърлиха и план сметката за чистотата, внесена за пети път на сесия.

Още за новините

Има ли прикрита проверка на КПКОНПИ срещу заместник-главния прокурор Борислав Сарафов?

Снимки на заместник-главния прокурор и шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов пред ресторант „Осемте джуджета“ (вече затворен) публикува Антикорупционният фонд. Снимките са били получени в организацията от неизвестен...

Обещанията за спешен ремонт на пътя Мъдрец – Гълъбово останаха само на хартия (видео)

Три протеста и обещанията на четирима министри се оказаха недостатъчни, за да бъде ремонтиран един от най-натоварените пътища в страната - Мъдрец – Гълъбово. Това е печалната равносметка на Станислав Габровски, кмет на с. Обручище, жителите на което са едни от най-потърпевшите от лошото състояние на пътя. Той се притеснява най-вече за моста до селото, чиито ремонт е неотложен.

Ремонтът на галерията в Силистра: и покривът тече, и Общината е осъдена заради подбора на изпълнителите

Ремонтът на Художествената галерия на Силистра трябваше да приключи още в края на миналата година. Това е трети опит за изпълнението му, но вместо като в приказките да е успешен, проектът вече е извън срока за приключване, а качеството му предизвика поредица от въпроси.