Каракачанов за Бобокови: Предприемчиви и работливи хора, които тръгнаха от гола поляна

Вицепремиерът потвърди познанството си с Бобокови и поясни, че е кум на единия от братята и кръстник на децата му.

Красимир Каракачанов поднася цветя пред паметника на загиналите във войните по повод 2 юни Снимка: Диана Желязкова

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов потвърди, че се познава отблизо с братята Атанас и Пламен Бобокови, и поясни, че е кум на единия от бизнесмените и кръстник на трите му деца.  Каракачанов обаче определи като търсене на сензация ровенето в „роднинските му връзки“ с двамата предприемачи, тъй като не е имал никакви нерегламентирани отношения с тях и не е бил фактор, когато те са създавали и разработвали бизнеса си.

Да не търсим под вола теле! – така вицепремиерът коментира тиражираната от някои медии информация, че има роднински връзки с Бобокови, които прокуратурата обвинява в схема за незаконен внос и преработка на отпадъци.  Каракачанов не само не скри връзките си с двамата братя, но и ги защити като „предприемчиви и работливи хора, които не хвърлят парите си за яхти, а за нови работни места“, както ги описа пред журналисти в Шумен.

Вицепремиерът подчерта, че отношенията му с Пламен Бобоков се свеждали до семейни мероприятия за рождените дни на децата, на които е кръстник. „Преди 23 години съм му бил кум на сватбата, а пък патриархът водеше църковната церемония. Ако това са роднински връзки, здраве му кажи. Така че да не търсим под вола теле!“, заяви Каракачанов. „Ако медиите се разровят, ще намерят и други роднински връзки, които не виждам защо не са ги проучили“, допълни вицепремиерът, но отказа да уточни кого има предвид. Каракачанов не смята, че е имало нещо нередно в познанството му с Бобокови. „Първо, човек не може да отговаря за родителите си или за братовчедите си, и после – то в България всички сме роднини, както беше казал един бивш премиер. Какво означава, един станал кум на друг и сега правим истории, търсим сензации“, каза по този повод вицепремиерът.

По повод съмненията, че може да е оказвал нерегламентирана помощ за бизнеса на Бобокови, Каракачанов подчерта, че двамата братя са изградили и наложили предприятията си далече преди той да стане някакъв „фактор“. „Когато преди 25 години те си създаваха предприятията, аз не съм бил фактор, който може да им помогне с каквото и да е. А през последните години всичко беше създадено, бизнесът им е развит още в края на 90-те години“, каза вицепремиерът и допълни: Ако нерегламентиран контакт е да отидеш на рожден ден, значи много такива има в държавата.

Каракачанов заяви, че не знае за какво са обвинени Бобокови, но защити двамата бизнесмени като предприемчиви и работливи хора. „Отидете в Русе и вижте какво са направили тези хора. Отидете в Монтана – един фалирал завод, в момента работят стотици хора там. Не знам за какво ги обвинява прокуратурата, но тези хора ги познавам като хора предприемчиви, работливи, които почнаха от една гола поляна. И когато фалира „Плама“ – Плевен тяхното предприятие за масло остана единственото в България, което произвежда масла. Не само това, разшириха си бизнеса със заводи в Турция, в Украйна, Узбекистан. Така че ги познавам като хора работливи, хора, които не си хвърляха парите в яхти и самолети, а ги хвърляха в разширяване на производството и създаване на нови работни места“, заяви вицепремиерът пред журналисти. И допълни, че прокуратурата явно има съмнения за нещо, но то трябва да се докаже.

Каракачанов не смята за сериозен и намерения у братята списък с милионери: „Странен списък, който чух, че го има в някаква книга. Тепърва ще се установява какво е това“.

А на въпрос дали трябва да има разследване за комиксите на Васил Божков на тема „Али Баба“, в които избягалият в Дубай бизнесмен твърди, че е давал 20 % комисионна на управляващите, вицепремиерът каза: „Ние сме свободна държава и всеки може да пише, да говори, да рисува каквото си иска. Аз не съм ги чел, но ми разказаха. Освен че е забавно, не мога да се произнеса дали някой трябва да разследва нещо по един комикс“.

Днес вицепремиерът Красимир Каракачанов беше в Шумен във връзка с демонстративни стрелби на курсантите от военния факултет в града.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам