BG | EN

Кандидатът за кмет на Смолян Стефан Сабрутев оспорва изборните резултати

На снимката: Стефан Сабрутев
На снимката: Стефан Сабрутев
Снимка: „Отзвук“

Кандидатът за кмет на Смолян от Движение „Нашият град“ Стефан Сабрутев обжалва резултатите от местните избори.

На балотажа, проведен на 5 ноември, с минимална разлика от 149 гласа вотът за кметския пост спечели досегащният кмет на Смолян Николай Мелемов(ГЕРБ).

Това ще е четвъртият пореден мандат на Мелемов, който трябва да встъпи в длъжност на тържествена сесия днес.

Стефан Сабрутев е подал жалба в Общинската избирателна комисия, и по думите му пред местни медии, оспорването вече е в Административния съд.

Пред БНР Сабрутев пояснява, че причините за жалбата са открити изборни нарушения и малката разлика между победителя и него.

Според Мелемов, няма основания за обжалване на резултата, тъй като, по думите му, всички протоколи са подписани без забележки.

Досегашният кмет Николай Мелемов и Стефан Сабрутев, който беше доскоро областен управител на Смолян, назначен от служебното правителство, се изправиха за трети път един срещу друг на избори за кмет.

След Местни избори`2023 Мелемов едва ли ще може обаче отново да разчита на силна подкрепа от „своите“ и в общинския съвет. Въпреки че са най-голямата група, те не успяха да постигнат мнозинство.

На местния вот през октомври ГЕРБ вкара 8 съветници в 29-членния Общинския съвет на Смолян. По 5-ма имат коалиция ПП-ДБ, местна коалиция „Новото време“ и движение „Нашият град“. ДПС са с 4-ма представители, а „БСП за България“ има 2-ма общински съветници.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините