BG | EN

Канал за трафик на нелегални мигранти е разкрит при полицейска операция в Своге

Снимка: mvr.bg

Канал за незаконен трафик на нелегални мигранти е неутрализиран при операция на Главната дирекция „Национална полиция“ и РУ-Своге при ОДМВР-София, проведено под наблюдението на прокуратурата. В хода й са установени 26 незаконни мигранти и са задържани двама българи и чужденец с хуманитарен статут- по първоначални данни съпричастни към престъпната дейност.

По информация на пресзентъра на МВР, операцията е била проведена на 20 август на територията на РУ-Своге, след получени данни за  планиран незаконен трафик на нелегално влезли в страната ни мигранти и транспортирането им от адрес в Искърското дефиле до западната ни граница. След проведеното разследване станало ясно, че намерението е превозването да се извършва с микробус, а лек автомобил да служи за отцепка.

Чужденците и тримата каналджии са били задържани в момент на тръгването им. В буса са били установени 8 мигранти – по техни данни иракчани от кюрдски произход. В хода на операцията във вила, която е служила за настаняване и престой на мигранти, преди последващото им отвеждане към граничните райони, са установени още 18  иракчани от кюрдски произход, сред които е имало и две семейства с 5 малолетни деца.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 281 от Наказателния кодекс. Тримата каналджии – на 48 г., 34 и 26 г. са задържани и с прокурорско постановление им е наложена временна мярка за задържане за срок до 72 часа. Предстои внасянето на искане в съда те да бъдат задържани за постоянно в ареста, допълват от полицията.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините