BG | EN

Камарата на архитектите оспори решението на Общината за терасата на председателя на Антикорупционната комисия

Снимка: „Антикорупционен фонд“

Камарата на архитектите в България оспори решението на „Общински строителен контрол“ към Столична община да прекрати процедурата по премахване на навесите на терасата на председателя на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев.

Реакцията на камарата идва след като в началото на седмицата стана ясно, че постройките, изградени без проект и разрешение за строеж, които от столичния район „Слатина“ бяха обявили за незаконни и подлежащи на премахване, няма да бъдат събаряни заради заповед на директора на строителния контрол към Столична община арх. Влади Калинов.

Пред „Свободна Европа“ Калинов е заявил, че „районът не се е разбрал сам със себе си – или е сгрешил тогава, когато е издал удостоверението за въвеждане в експлоатация, с което е подвел всички хора оттук нататък, или греши в момента.​“

От Камарата на архтитектите обаче питат: „В чл. 225, ал. 2 на ЗУТ категорично се казва, че строежи или части от тях, изградени без одобрен инвестиционен проект са незаконни и подлежат на премахване. Защо тогава Дирекцията по строителен контрол към Столична община отказва да издаде заповед за това? Прикрива ли Общината незаконното строителство“ ? Според тях изказването „възможно е, когато е допустимо“, което арх. Калинов направи пред Би Ти Ви, е оксиморон.

Архитектите искат проверка на дейността на цялата Дирекция „Контрол по строителството“ към Столичната община от кмета на общината. Ако има нарушения, трябва да бъде поискана оставката на арх. Влади Калинов, каза пред „Хоризонт“ арх. Борислав Игнатов, председател на камарата.

Проверката на терасата на председателя на Антикорупционната комисия започна след констатираните разминавания в имотната му декларация, в която терасата, на която се намират спорните постройки, в това число барбекю и сауна, не бе упомената. Впоследствие от община „Слатина“ обявиха, че терасата е собственост на Георгиев, а навесите са незаконни и трябва да бъдат съборени. Проверката на Столична община също потвърди, че недекларираната тераса е собственост на Георгиев, а не обща част, както той твърди.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините