BG | EN

Как стана така, че от дъждовните тръби по плажовете на Южното Черноморие потекоха фекалии

Архивна снимка на заустени непречистени фекални води в Синеморец
Снимка: Спас Спасов

Два дни, след като през социалните мрежи мина пороят от снимки на тръби, пресичащи плажове по Южното Черноморие и заустени в зловонни локви, заваляха и очакваните обяснения, че това, което се вижда, не е това, което се вижда, пише „Дневник“.

Задочният отговор на въпроса

какво тече от тръбата на „Нестинарка“

дойде от Павел Маринов, директор РИОСВ – Бургас. „Пречиствателните станции (по Южното Черноморие), с изключение на Царево, работят ефективно, каза той. Затруднено е пречистването на водата там. Тя минава през станцията, без ефективно да бъде изчистена, и чрез дерето се зауства директно в морето.“

Снимките на тръбите, пресичащи плажовете „Атлиман“ край Китен и „Харманите“ в Созопол, публикувани във „Фейсбук“, бяха придружени и от коментари, според които от тях се е носела тежка миризма и е изтичала мътна вода, оцветена в

недвусмислено кафяво

Обяснението за това, дадено от Иванка Хльостарова, е, че при поройни дъждове през изградените преливници фекалните води попадали в дъждовната канализация, а от там в морето.

Повече по темата четете в „Дневник“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Драстично повишение на местните такси и цени на услуги предлага Община Добрич

Изменения и допълнения на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община град Добрич ще бъдат разгледани на предстоящата сесия на Общинския съвет на 30 юли.

Община Варна няма да обжалва съдебното решение за акциите от Пловдивския панаир

Според съда, през 2021 г. Общинският съвет на Варна е прехвърлил акциите при "тежки нарушения на Закона за приватизацията и следприватизационния контрол (ЗПСК)". Решението на предишното ръководство на общината освен незаконосъобразно е неизгодно и коства на варненци 800 000 лева за разноски и държавни такси по делото.

Още за новините

Индустриален парк, пътища, градска среда: Силистра актуализира плана за интегрирано си развитие

Планът за интегрирано развитие е седем годишен и обхваща периода от 2021 -2027 г.

От ДПС-Никола Козлево първи в Шуменско декларираха подкрепа за Ахмед Доган във войната му с Пеевски

Депесарите от най-малката шуменска община Никола Козлево се оказаха двигател на процесите в цялата регионална организация, която дълго се колебаеше каква позиция да заеме в откритата война между почетния председател на ДПС Ахмед Доган и съпредседателя на движението Делян Пеевски, санкциониран за корупция по глобалния закон „Магнитски“.

КОНПИ ще трябва да предостави достъп до всички свои решения за отнемане на имущество, реши окончателно съдът

Това слага край на период от две години, в който КОНПИ прибегна до поредица от процедурни трикове, за да избегне изпълнението на съдебното решение, което я задължава да разкрие информацията.