BG | EN

Как поръчка за 3 млн. лв. на шуменското „ВиК“ може да излезе двойно

Снимка: Radian.bg

Шуменският Окръжен съд е осъдил ВиК – Шумен за 920 хил. лв. по договор за строителство, сключен през 2013 г. от тогавашния управител на дружеството Мариан Ганчев.  Договорът, стойност над 5 милиона лева, е бил подписан с ДЗЗД „Строителна механизация Секисуи Европа“ и предвиждал рехабилитация на 4 участъка от главни водопроводи през 2013 г., 2014 г. и 2015 г., става ясно от информация на регионалното издание „Радиан“.

Фирмата изпълнила предвидените строителни работи, но новият управител на водното дружество инж. Красимир Марков оспорил стойността на договора, който според него бил абсолютно неизгоден за ВиК – Шумен.  „Спряхме плащанията към фирмата, защото оспорваме записаната в  договора строителна стойност.  Според нас тя е много надвишена и това се опитваме да докажем“, заявил управителят на ВиК – Шумен инж. Марков.   ДЗЗД „Строителна механизация“ обаче завела дело за неплатени задължения по първата част от договора и го спечелила пред шуменския Окръжен съд.  Магистратите постановили, че ВиК – Шумен дължи на фирмата изпълнител 920 хил. лв.

„Радиан“ припомня, че въпросният договор е предизвикал много въпроси и депутатски питания още при сключването му.  Първоначално обявената обществена поръчка за рехабилитация на главните водопроводи била за 3 милиона лева, но впоследствие договорът е бил сключен за малко над 5 милиона лева, което предизвикало въпроса защо договорът е с 2 млн. лева по-скъп от първоначално обявената стойност.  Още повече, че с предвиденото по договор оскъпяване от 3.5 % , крайната цена на обектите нараствала на 6 млн. лева, дължими от ВиК – Шумен.

Досега водното дружество било платило само 1 млн. лева ДДС и оспорило останалата част от плащанията, тъй като смятало договора за неизгоден.  „Това е договор с гарантиран резултат, но на практика ВиК не получава ефекта, който е записан по договор“, заявил инж. Марков и обяснил: „Фирмата–изпълнител гарантира като резултат, че ще имаме икономия от вода и на база на тази икономия, ще изплащаме обекта в рамките на 7 години.  Само че не е постигнат този ефект, който се гарантира по договор, защото загубите на вода се изчисляват по продажната цена на водата, а не по реалната й себестойност.  На практика водата, която се губи, се умножава по продажна цена и това води до нереално висок ефект. Но така е сключен договорът…“.

Попитан колко са „надписаните“ по този начин средства в договора, инж. Марков подчертал, че първоначалната поръчка за строителството е била 3 милиона лева, а на практика е стигнала 5 млн. лева, т.е. 2 млн. лева били спорни и ВиК – Шумен и то отказва да ги признае като разходи.

Договорът е абсолютно неизгоден за ВиК – Шумен и ние ще обжалваме решението пред Апелативния съд, заявил управителят на водното дружество, цитиран от шуменското издание. Ако обаче водният оператор загуби делото и на последна инстанция, ще дължи на строителната фирма всички останали суми по договора, който в крайна сметка се оказва за 6 070 хил. лв., допълва „Радиан“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините