Лекарка от Севлиево е дала две дежурства ден, след като се е завърнала от Испания

Лекарка от Вътрешно отделение на МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ в Севлиево е застъпила на работа часове, след като се е прибрала от Испания. Управителят на болницата отричаше това да е вярно, източници на „За истината“ твърдяха обратното. Четири дни по-късно лекарката все пак бе поставена под карантина по разпореждане на Районната здравна инспекция в Габрово, но след журналистически сигнал.

На 11 март т.г. (сряда) лекарка и служителка на регистратурата в МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ в Севлиево се прибират от Испания. В петък двете са на работа. Служителката е с респираторни проблеми, каквито, според управителя на лечебното заведение д-р Пламен Цеков е имала и преди пътуването. Направила си рентгенова снимка, която не показала нищо притеснително, обяснява още Цеков, но въпреки това излязла в болнични. Според наши източници е била принудена, тъй като колежките й отказали да работят с нея и настояли да бъде поставена под карантина.

Лекарката обаче поема втора и веднага след нея нощна смяна във Вътрешно отделение на севлиевската болница. В отделението се лекуват пациенти и с пневмонии.

„Тя е още в отпуска, не я знам накъде е сега. Не се е върнала на работа“, обясни д-р Цеков, помолен да потвърди или отрече информацията, че лекар, завърнал се от рискова държава, работи с пациенти. Въпреки, че отрече, „За истината“ настоя за още една проверка, срещу което управителят не възрази. След нея, той лично се обади, за да обясни:

„Две жени са ходили до Испания от болницата. Едната е служител на регистратурата, която е имала здравословни проблеми. Докторката, мъжът й питал в полицията дали трябва да бъде под карантина, казали му, че не трябва и тя е работила в личната си практика. От болницата й казали да не идва на работа и да си седи вкъщи. Защото в петък (13 март), когато е трябвало да застъпи на дежурство, е влязло изискването за задължителната карантина за пътуващите от Испания“.

Дали е така обаче? Източници на „За истината“ са категорични, че точно в петък въпросната лекарка е дежурна във Вътрешно отделение, като поема редовната следобедна смяна и веднага след нея дванайсетчасово нощно дежурство. И по предварителен график, и в действителност, тя е била на работа от следобеда на 13 март до сутринта на 14 март. На въпроси от колеги защо не е под карантина, отговаряла „Няма кой да работи“.

На 16 март, деня, в който „За истината“ два пъти разговаря с Пламен Цеков, а той два пъти каза, че тя е в отпуска, същата лекарка отново бе дежурна. В този ден само втора смяна.

Същия следобед „За истината“ изпрати сигнал за случващото се в Регионалната здравна инспекция в Габрово. Оттам се ангажираха да извършат проверка, а по-късно обясниха, че са задължили управителя да постави докторката под карантина.

Знаел ли е Пламен Цеков, че неговата подчинена е на работа или някой от подчинените му е казал обратното, няма как да знаем. Не е ясно и защо пет дни след прибирането им от Испания, нито на лекарката, нито на служителката са взети проби за COVID-19. На двете не може да се търси и наказателна отговорност, защото в момента на влизането им в България не е била в сила разпоредбата за задължителна карантина на пристигащите от Испания, обясняват от РЗИ. Тя влиза в сила в деня, в който лекарката започва работа в болницата. Очевидно това не е било основание за болничното ръководство да поиска лекарката да остане 14 дни в дома си, каквито са препоръките на Националния оперативен щаб за всички, идващи от страни с висок брой регистрирани случаи на коронавирус.

В този ден, а и до днес, Испания е втората европейска страна с най-много регистрирани случаи на COVID-19 след Италия.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам