Защо кмет на село получи акт за нарушение, след като организира почистване на дере

Със свои сили и средства в с. Сенник разчистиха около селското дере, за което кметът им получи акт за нарушение, снимка: „За истината“

Акт за установяване на административно нарушение състави Община Севлиево на кмета на с. Сенник. Той е за отсечени пет саморасли дървета в селското дере, за които кметът твърди, че са тополи, изкоренени от вятъра.

Тополите в дерето на село Сенник са най-малкият проблем в тази история, която е доста по-дълбока от дерето на селото, но мирише като него, когато се заблати. За да избегнат миризмата, която лятно време ги трови, жителите на Сенник, немалка част от които са избягали от града севлиевци, се организирали за почистване на зловонното дере.

Да се молиш на Общината да й свършиш работата

За да стане всичко по правилата кметът изпратил писмо до Община Севлиево. То е с дата 25 февруари т.г. и е входирано в общинската администрация по каналния ред. С него от селото молят да им бъде разрешено със собствени сили и средства да почистят дере, през което минава част от канализацията на селото. В молбата се обяснява, че дерето е с обрасли дървета и храсти, някои от които падат и причиняват заблатяване, а лятно време новообразуваното блато, което минава почти през центъра на селото, мирише и е предпоставка за разпространение на зарази. Тук е редно да се уточни, че температурите в с. Сенник през дни на лятото достигат до 40 градуса.

Молбата на кмета на с. Сенник до Община Севлиево от 25 февруари т.г., снимка: „За истината“

 Почистването ще бъде със собствен транспорт, средства и с доброволен труд, като по-дебелата дървесина от върба и топола да бъде раздадена на доброволците като отплата и на възрастни самотноживеещи жители на селото, се казва в молбата към Общината.

Документът се обработва

Отговорът на тази молба според деловодната система на Община Севлиево, е трябвало да има най-късно до 11 март т.г. Справка в системата сочи, че „документът се обработва“. До датата на тази публикация Община Севлиево мълчаливо отминава желанието на хората в Сенник да почистят със свои сили и средства и в личното им време селското дере. Всъщност тази дейност е ангажимент на Община Севлиево, но оттам очевидно „забравят“ това си задължение.

След като на молбата от кмета на с. Сенник не пристига отговор, той решава да действа както неведнъж досега – със свои сили и на своя глава. Има и подкрепата на съселяните си. Така с доброволни сили и лични пари жители на селото започват по малко, седмица след седмица, да изнасят нападали дървета и клони от дерето. Работят само в събота и неделя. Разчистват добре терена, за да може в него да влезе багер, който да прокопае наново легло за дерето. Маслата и горивото за косачките и багера купуват с пари от доброволни дарения на сенничани. Сметка за това кой колко е дал не дават, защото всеки е заделил за общото според възможностите си.

На 29 март кметът на с. Сенник пише втора молба до Община Севлиево, в която преповтаря написаното в първата. Срокът за отговор е 12 април 2022 г. Към днешна дата „документът се обработва“, пише в деловодната система.

Докато молбите на кмета на с. Сенник престояват в канцелариите на севлиевската Община, хората в селото действат. Два месеца след първата молба мястото светва. Сухите и нападали дървета са изнесени, храстите и клоните са извадени от дерето.

Отговорът от Общината идва „на крака“

Когато работата е свършена отговорът от Община Севлиево най-после идва на крака при хората в Сенник. Пристигат служители на Общинския инспекторат, които връчват на кмета на Сенник Момчил Кънчев акт за установяване на административно нарушение. Актът е заради отсечени без разрешение пет броя саморасли дървета, пише в него, с което кметът на Сенник е нарушил Наредбата за изграждане и опазване на зелената система на територията на община Севлиево. Следващата стъпка на Община Севлиево е издаването на Наказателно постановление, което върви с глоба.

Отговорът на Община Севлиево на кметската молба, снимка: „За истината“

Момчил Кънчев не възразява да плати глобата,  „щом това е цената, на която няма да дишаме цяло лято миризмите от заплатеното дере“, казва пред „За истината“.  

Не разбира обаче как Община Севлиево наказва някой, защото е проявил самоинициатива и на практика е свършил работата на Общината. Хората в селото също са възмутени. „Очакваме и глоба за гробищният парк, който също е тяхна собственост и не си мръднаха пръста за почистването му“, написа в една от социалните мрежи жителка на селото.

Причината – изгубените избори

Актът на Кънчев не е първият случай, в който Община Севлиево му размахва пръст. В селото коментират, че е това е начинът, по който управляващите от ГЕРБ наказват жителите на селото за избора им през 2019 г. Тогава с 233 на 116 гласа Момчил Кънчев (издигнат от „Воля“ без да членува в партията, б.ред.) печели срещу управлявалият шест мандата с. Сенник Цветан Цонев. Политическите симпатии на Цонев са непостоянни – бил е издиган за кмет и от БСП, а след това и от ГЕРБ.

На 4 срещу 5 януари т.г. в сградата на кметството в с. Сенник лумва пожар. Изгарят компютри, видеорекордера, който записва данните от охранителните камери и картоните на починалите преди 1977 г. Когато работата на разследващите на мястото на инцидента приключва, жителите на селото отново със свои сили разчистват. Миризмата на пушек обаче е навсякъде, а кабинетите, от които е тръгнал пожара имат нужда от основен ремонт.

На 24 февруари т.г. кметът Момчил Кънчев пише друга молба до Община Севлиево. С нея моли за съдействие за възстановяване на опожарените кабинети и коридора към тях. И този документ се обработва, се вижда от деловодната система на общинската администрация, въпреки, че срокът за отговор е изтекъл на 10 март т.г. „Не ми остава друго, освен отново да се организираме за набиране на средства, за да купим материали, да наемем майстори и да направим ремонт“, казва Кънчев. Въздържа се от подобни стъпки обаче, защото сградата има застраховка и застрахователите ще поемат ремонта, но за целта трябва да бъдат представени разходооправдателни документи. Това трябва да направи Община Севлиево, която както стана ясно не поема инициатива.

Село Сенник е на десетина километра от Севлиево. Известно е като родното място  на Дан Колов и се посещава от доста туристи. В центъра на селото се издига паметник на Дан Колов в цял ръст, в двора на сеннишката църква е гроба на Дан Колов, а местното кметство с подкрепа на доброволци раставрира и отвори за посещения родната къща на легендарния борец. Селото е едно от най-привлекателните за заселване заради близостта си до града.   

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам