BG | EN

Как кметът на Дряново сам се похвали, че е сключил противозаконен договор за 3.6 млн. лв.

Тази снимка от подписването на договора Мирослав Семов качи в личния си фейсбук профил.
Снимка: Личен профил във Фейсбук

Кметът на община Дряново Мирослав Семов подписа договор за изпълнител на обществена поръчка за 3.6 млн. лв. в безспорно противоречие със Закона за обществени поръчки(ЗОП). Скандалното в случая не е, че законът е нарушен, а че кметът лично се похвали с това, което е направил във Фейсбук.

„Скъпи дряновци, с радост искам да ви съобщя, че подписах договор за основния ремонт на ул. „Шипка“ – така започва краткото емоционално обръщение на Мирослав Семов в личния му профил във Фейсбук. В същото Семов обяснява на съгражданите си как могат да се информират за предстоящия ремонт и се извинява за неудобството, което ще претърпят, докато се изпълнява реконструкцията.

Става дума за пари

Договорът, който Семов подписва на 3 септември т.г., е в резултат на проведена процедура по Закона за обществените поръчки, обявена през март т.г. и приключила в началото на юни 2019 г. Поръчката е „Извършване на строително-монтажни работи за цялостен ремонт на ул. „Шипка“ в Дряново“ на стойност 3.6 млн. лв. с ДДС. Съгласно клауза в договора между Община Дряново и избрания изпълнител до 15 дни след като двете страни го подпишат,  възложителят (Община Дряново, б.ред.) превежда на изпълнителя (ДЗЗД „Шипка 2019“б.ред.) до 30% от стойността по него. Това означава, че дружеството получава над 1 млн. лв. преди да е започнало изпълнението на поръчката.

Една подробност

Законът за обществените поръчки обаче не дава право на възложителите да подписват договори, ако не са налице всички решения по процедурата. В конкретния случай дружеството, класирано на второ място, обжалва избора на класирания на първо място участник пред Върховния административен съд, а делото е насрочено за октомври т.г. Това означава, че Мирослав Семов не може да сключи договор с изпълнител, докато ВАС не се произнесе. Той обаче бърза и подписва. Само може да се предполага защо се е разбързал Семов, за когото се говори, че ще е кандидатът на ГЕРБ за кмет на Дряново за следващ мандат.  

Делото във ВАС е образувано на 4 септември 2019 г. и насрочено за 7 октомври т.г., илюстрация: „За истината“

Предисторията

Откриваме въпросния договор в секция „Профил на купувача“ на страницата на Община Дряново. Той е от 3 септември т.г. и е сключен на основание чл. 112 ал. 1 и 2 от Закона за обществените поръчки. В същата секция са достъпни и протоколите от работата на комисията и заповедта за избор на изпълнител, подписана от кмета Семов. От тях става ясно, че за изпълнител на обществената поръчка „Извършване на строително-монтажни работи за цялостен ремонт на ул. „Шипка“ в Дряново“ са кандидатствали три дружества, регистрирани по Закона за задълженията и договорите. Едно от тях е остранено в хода на процедурата, която продължава с двама участници – ДЗЗД „Шипка 2019“, със седалище и адрес на управление в Севлиево и ДЗЗД „Улица Шипка-Дряново“, регистрирано в София. На първо място комисията за оценка на участниците класира севлиевското дружество. А проверка в публичните регистри на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) показва, че участникът, класиран втори, обжалва решението на комисията.

КЗК не намира жалбата за основателна и я оставя без уважение. Решението й не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

На 13 август т.г. ДЗЗД „Улица Шипка-Дряново“ внася жалба пред ВАС срещу решението на КЗК с искане съдът да го отмени. На 4 септември т.г. ВАС образува дело и насрочва първото заседание по него на 7 октомври т.г. Ден по-рано, на 3 септември т.г., Мирослав Семов сключва договор с класираното на първо място ДЗЗД за 3.6 млн. лв.  

Абсолютно закононарушение

Ясно е, че процедурите по обжалване не са приключили и така  казусът попада под чл. 112, ал. 8 на Закона за обществените поръчки. Въпросният текст гласи: „Възложителят няма право да сключи договор с определения изпълнител преди влизането в сила на всички решения по процедурата, освен когато е допуснато предварително изпълнение или когато процедурата е открита на основание чл. 79, ал. 1, т. 4, чл. 138, ал. 1, чл. 164, ал. 1, т. 3 или 4, или чл. 182, ал. 1, т. 1“. В случая процедура е на основание чл. 73, който не попада в хипотезата на по-либералния режим, което доказва, че кметът на Дряново е сключил договор за милиони лева в абсолютно закононарушение.

Знаел ли е Семов какво прави

Подобно поведение би могло да се приеме за странно, ако не ставаше дума за милиони лева. И все пак възможно ли е Семов или отговорните служители от екипа му да са пропуснали обжалването пред ВАС? Оказва се, че и това е вариант, иначе наистина няма как да се обясни договор, за който, както стана ясно, е налице безспорно доказателство, че е извънзаконов.  

Да проследим датите. Жалбата на дружеството, което иска отмяна на решението за класиране на изпълнителите в обществената поръчка, е заведена в КЗК (органът, чието решение се обжалва, б.ред.), на 13 август т.г. На следващия ден администрацията на Община Дряново иска от ВАС справка дали срещу решението на КЗК има входирана жалба. На 16 август т.г. от ВАС изпращат исканата справка, с която „За истината“ не разполага, но предполагаме, че в нея е записано, че обжалване в законовия срок не е постъпило. Жалба обаче е имало, но, както стана ясно, тя е входирана в КЗК, защото такъв е реда. Възможно е информацията за нея да е пристигнала във ВАС със закъснение, но това е само предположение. Община Дряново обаче прави грешка – не иска справка от КЗК, където се завеждат жалбите, а от ВАС. Излиза, че Семов сам си е виновен.

Възможностите оттук насетне

Според юристи при създалата се ситуация е най-разумно договорът да бъде анулиран. Не е ясно обаче дали 1 млн. лв. са преведени на избрания изпълнител. Ако парите са напуснали сметките на Общината, казусът става доста заплетен. Защото ще се окаже, че с публични средства е платено на основание документ, за който са налице неоспорими доказателства, че е съставен в законарушение.  

По-крайни юристи смятат, че е налице хипотезата на чл. 282 от Наказателния кодекс, който третира злоупотреба с власт на длъжностни лица, а наказанията в различните случаи са лишаване от свобода.

Сега е любопитно как Мирослав Семов ще обясни на гражданите на Дряново, че снимката от подписването на договора, която разпространи, всъщност доказва, че някой някъде не си е свършил работа или наистина много е бързал.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени разследвания

monsterid
Емилия Димитрова
Емилия Димитрова - Данкова работи като журналист от завършването на висшето си образование, а от 2015 г. развива собствен сайт за новини от Севлиево и региона. Била е главен редактор на вестник „Севлиево днес“, журналист във вестник „Росица“ и отговорен редактор на новините в кабелна телевизия „Киви-ТВ“ в Севлиево. От 2015 г. е координатор на „Програма Достъп до информация“ за област Габрово. Носител на наградата „Златен ключ“ на „Програма Достъп до информация“ за 2018 г.

Още от автора

За втора поредна година Славейковата награда за лирика остава без притежател

Обявяването на Славейковата награда е кулминацията в Славейковите празници, чийто домакин е Трявна.

Мечката, която се разхождаше в Габрово, е уловена и преместена в балкана

Мечката, която бе забелязана многократно в покрайнините на Габрово през последните седмици, е уловена и преместена високо в планината, но местонахождението й се пази в тайна от съображения за нейната сигурност.

Иновации за оцеляване – историята на училището в с. Петко Славейков, което стана на 130 години

За последните двайсет години в община Севлиево са закрити седем селски училища. Изключение е Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ с. Петко Славейков, което днес, на 24 май, става на 130 години.

Още разследвания

„Не ме замесвайте в това“ – цяла болница онемя след сигнал за блудство на санитар с психично болен пациент (видео)

Прокуратурата е започнала разследване по сигнал за това, че санитар в Държавната психиатрична болница в Севлиево е блудствал с един от пациентите, а случилото се е било прикрито от директора на болницата д-р Сюзан Садъкова. 

Поредна малка гора в Стара Загора е на път да изчезне

Поредна малка гора в Стара Загора предстои да изчезне, ако не напълно, то в по-голямата си част.

Гражданите на Силистра ще платят за нов пристан по цени като в Дубай и Хонг Конг

Общинската администрация в Силистра е сключила договор за изграждане на брегова рампа по проект, финансиран от Европейския съюз. Поръчката с предмет „Брегоукрепване, рампа и обслужваща сграда” е на стойност 1.2 млн. лв., които трябва да бъдат осигурени по програма Програма „Интеррег V А” Румъния – България 2014-2020. Оказва се обаче, че за изпълнител на поръчката по смущаващи критерии е избрана компанията, предложила най-високата възможна цена.