BG | EN

Непростимо, или за безсилието на един инвалид срещу сляпата душа на властта

С фиктивни сделки кметът на община Доспат Елин Радев е прикрил имущество, за да не плати на свой работник, ослепял при трудова злополука в собствената му дъскорезница

Илюстративна снимка pixabay.com

Вече пет години Реджеп Чанчев от родопското с. Любча чака обезщетение за тежки увреждания след трудова злополука. Мъжът осъди дружеството „Вева груп 1“ ЕООД, собственост по това време на кмета на Доспат Елин Радев, да му плати 155 хил. лв. за болките и страданията, но и до днес сумата не е преведена. За да избегне плащането на задължението към Реджеп, останал инвалид, като управител на две компании – „Вева груп 1“ и „Вева груп“ Елин Радев е прехвърлил имотите от първото дружество във второто два месеца, след като влиза в сила решението на съда за изплащането на обезщетение. Така фирмата се освобождава от два имота с площ от над 8 дка и цех за преработка на дървесина със застроена площ от 1460 кв. м.

Инцидентът

Злополуката, при която главата на Реджеп е пронизана от летва, става на 10 октомври 2013 г. Мъжът бил назначен като общ работник в дърводелския цех на дружеството „Вева груп 1” ЕООД. Няколко дни преди това, без да има необходимата квалификация, е преместен да работи на вертикален банциг. Реджеп поемал кофражни дъски, които излизали на конвейер от банцига и ги нареждал на палети. От циркуляр на около 2 метра от него изхвръкнала летва, дълга 70 см., която го пронизва. Входната рана е зад лявото ухо, а изходната – в непосредствена близост до лявото око.

(Снимка на Реджеп Чанев във вида, в който е изписан от болницата, можете да видите тук. Изображението не е подходящо за деца)

Хората започнаха да викат, разказа синът на Реджеп Салих Чанчев. Всички се втурнахме вътре и видях баща ми със забита дебела летва в главата, която стърчеше над един метър назад, а от окото – на 20-30 см. Беше ужасна гледка. Първоначално от болницата в Девин ни препратиха в Смолян, а от там в Пловдив. През цялото време трябваше да придържам летвата да не се клати, защото беше на 1 мм от мозъка и на 2 мм от сънната артерия. Говорих с лекаря, който ми каза, че всичко е виждал, но такова нещо – никога“.

Кметът на Доспат Елин Радев
Снимка: Община Доспат

Бягството от отговорност

По време на злополуката с Реджеп кметът на Доспат Елин Радев освен едноличен собственик и управител на „Вева груп 1” е председател на общинския съвет в града и общински ръководител на ГЕРБ. На 1 ноември 2015 г. той спечели на втория тур изборите за кмет на Доспат като кандидат на ГЕРБ и с подкрепата на ДПС.

На 10 ноември с. г. Радев прехвърля дружеството на съпругата си Аида Радева. Година по-късно тя се освобождава от „Вева груп 1“, осъдена от Реджеп Чанчев, като я прехвърля на пловдивчанина Тонислав Георгиев Танчев. Той е управител на десетки дружества с дългове, регистрирани в различни градове в страната и придобити по сходен начин.

След инцидента Районната прокуратура в Девин образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител, но го прекратява поради липса на доказателства за извършено престъпление.

Три съдебни решения и една отменена сделка

Реджеп започва да търси справедливост и завежда гражданско дело срещу „Вева груп 1”. През 2015 г. Девинският районен съд отхвърля в голяма степен поисканото от него обезщетение и му присъжда 35 хил. лв., като признава за установено, че пострадалият мъж е получил вече 4 650 лв. от бившия си работодател. На втора инстанция обаче Окръжният съд в Смолян увеличава обезщетението на 200 хил. лв. След второто обжалване Върховният касационен съд постановява окончателен размер на обезщетението от 155 хил. лв.

Неотдавна част от схемите, по които семейство Радеви са се опитвали да се освободят от дружеството си бяха обезсилени от Окръжния съд в Смолян, който с решение от 2 октомври т. г. обяви за недействителна сделката по прехвърлянето на имотите между „Вева груп 1“ и „Вева груп“. Според мотивите му прехвърлянето на недвижимата собственост би могло да доведе до невъзможност вземанията на Реджеп Чанчев да бъдат удовлетворени, защото в хода на сделката цялото имущество на „Вева груп 1“ е било заложено като общо обезпечение за вземане на „Вева груп“ в размер на близо 200 хил. лв. към 7 юни т.г., счита съдът.

Измамните цветове на мастилото

По време на делото пред Районен съд – Девин Елин Радев представя от името на „Вева груп 1” два разходни касови ордера за суми, с които твърди, че е изплатил на Реджеп Чанчев близо 125 хил. лева. Единият е от 23 март за 9 250 лв., а другият – от 2 април 2014 г., но назначената от съда графологична експертиза установява, че въпросните ордери са подправени и поради това съдът не ги приема като годни доказателства. В първия с един химикал е написано – „обезщетение и лечение”, както и цифрата 250. С друг цвят химикал е изписана цифра „9“ и текст, който гласи „девет хиляди двеста и петдесет лева“. По сходен начин е изглежда и вторият ордер. Сумата, за която е съставен е отбелязана като „помощ за лечение и обезщетение“. С един цвят на химикала в него е изписана цифрата 150. С друг пред нея е написана единица, а след нея – две нули. За използването на тези касови ордери е образувано досъдебно производство, което продължава и в момента.

Елин Радев категорично отрича, двата касови ордера да са подправяни. В интервю за смолянския вестник „Отзвук” той казва: „След инцидента сме давали пари. Когато е имал нужда, (Реджеп Чанев) е идвал и е получавал суми. Но в един момент той ми каза, че ще ходи в Германия на лечение с опасност за живота и ще му трябват много пари. Обещах, че ще му дам и казах, че когато дойде този момент, няма да има проблеми. Идва един ден, жена ми е била там, и тя му написала ордер за 150 или 250 лв., не помня. Когато Реджеп вижда, че пише 150 лв. й казва: „Ние с шефа сме се разбрали за други пари”. Докато се свърже с мен, си върши друга работа. Когато се свързва с мен аз й казвам да му пише 115 хил. лв. Вместо да пише нов ордер тя го дописва с новата сума, а той още не се е подписал. Накрая, когато му брои жена ми парите, той се подписва, а не преди това”.

Отмъщението на кмета

За мен Елин Радев е един напълно безчувствен човек, казва ослепелият Реджеп Чанчев. Получавам само пенсия за инвалидност, социалните ми дават помощи да си купя дърва. Нищо друго нямам като доход – пенсията ми е 150 лв. Не мога да работя, без око съм, а и още имам в главата си дървесни остатъци. Радев ме отряза от всички социални неща, които ми се полагат, заради положението, в което се намирам. Отказа ми Общината да ми даде еднократна помощ за лечение, няма ме и в списъка на хората, които могат да получават безплатен обяд. За него аз не съм човек. Ходих онзи ден в общината да говоря с него, а той ми каза: „Ходи се оплаквай където искаш. Ти ме съдиш, от мен нищо няма да вземеш“. Стана ми тежко, разплаках се и си тръгнах“.

Реджеп Чанчев е занесъл в общината в Доспат фактури от операциите, които са му извършени в София, но не получава никакво обезщетение. Подал молба за еднократна помощ, каквато администрацията многократно е изплащала на други хора, но резултатът бил е същият. „Нямам никаква възможност, болен съм, нямам и подкрепа, казва Чанев. Елин Радев е навсякъде с Бойко Борисов, силен е и не можем да се преборим. Безсилна е и съдебната система. Печеля всички дела, всичко е доказано, но какво от това, когато той е решил и стотинка да не ми плати като обезщетение”.

За истината направи опит да разговаря с кмета на Доспат Елин Радев, но до приключването на работата по този текст той не отговори на мобилния си телефон.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините