Ще помогне ли Варна на Георги Гергов да установи пълен контрол над Пловдивския панаир?

Бизнесмена Георги Гергов (вляво) и кмета на Варна Иван Портних
Колаж: За истината

Бизнесменът и бивш областен лидер на БСП Георги Гергов е на път да овладее контрола върху акционерното дружество „Международен панаир Пловдив“ АД. Това ще стане ако Общинският съвет във Варна гласува на предстояща сесия в сряда (27.10.21г.) предложението му за апортиране акциите на община Варна от „Международен панаир Пловдив“ АД в „Пълдин Туринвест“ АД. Така нито Община Пловдив, нито Община Варна, които са акционери в Панаира, ще могат да влияят на вземаните решения.

Пловдивският бизнесмен Георги Гергов е изпратил до варненския кмет Иван Портних (ГЕРБ) заявление за апортиране акциите на Община Варна от „Международен панаир Пловдив“ АД в „Пълдин туринвест“ АД.

Мотивите на Гергов

са, че „през последната година и половина поради разпространението на коронавирус COVID-19 дружеството е провело едно-единствено изложение – „Хемус 2020“, с оглед наложените ограничения и мерки както за провеждане на масови мероприятия, така и за посещения на лица от чужбина, каквито са много от изложителите. Всички мероприятия от календара на „Международен панаир Пловдив“ АД за 2020 г. след обявяване на извънредното положение са отменени, като не се очаква провеждането им и през тази година. Дейността на панаира е затруднена и от нарастващия дял на интернет услугите, глобализацията и намаляване на панаирите и изложенията като цяло в световен мащаб, което е трайна тенденция през последните години“.

Портних реагира на заявлението, като изпраща до общинските съветници във Варна докладна записка с предложение да бъде разгледана. Искането му е включено в предложенията на комисията по „Собственост и стопанство“ в 4-та точка от Дневния ред за предстоящата сесия.

Дневният ред на предстоящата сесия – тук.

Оказва се, че

Община Варна притежава 16 314 400 безналични акции

с номинална стойност 1 лев, представляващи 29% от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД и основни акционери: държавата чрез Министерството на икономиката, община Варна и „Пълдин туринвест“ АД (дружество с 25% участие на община Пловдив)“.

Този факт изненада мнозина тъй като в резултат на поредица от маневри в полза на пловдивския бизнесмен, от 2017 година, варненската община трябваше отдавна да не притежава акции в Панаира. По решение на общинския съвет в морския град от 2 май 2017 г. тези акции трябваше да бъдат върнати на Правителството.

Вижте решението на ОбС – Варна от 2 май 2017 г.- тук.

Защо това не се е случило и каква е причината кметът (по това време също Иван Портних) да не изпълни решението, с което Общински съвет-Варна постановява акциите на Варна в Панаира да бъдат прехвърлени безвъзмездно на държавата, към момента не е ясно.

„Според Петко Буйновски, директор на дирекция „Общинска собственост, икономика и стопански дейности“ в община Варна, през 2017 г.,

решението било оставено без отговор от Министерството на икономиката

поради което не е влязло в сила, е казал пред „Дневник“ Николай Капитанов, съветник от „Демократична България“ във Варна. По-късно в отчетите на общинския съвет за 2017 и 2018 г. то било отчетено като неизпълнено.

Предложението на Гергов, което варненският кмет прехвърли с лекота към общинския съвет в града, предизвика през почивните дни спешна съвместна реакция на съветниците от „Демократична България“ в Пловдив и Варна. В декларация те призоваха колегите си във Варна да не приемат предложението на кмета за апортиране акциите на община Варна от „Международен панаир Пловдив“ АД в „Пълдин Туринвест“ АД!

Пловдив държи 25% от акциите на „Пълдин Туринвест“, но

ако Варна приеме предложението на Гергов, делът на Пловдив ще падне до 22,9 %

написа в профила си във „Фейсбук“ общинският съветник от Пловдив Веселина Александрова („Демократична България“).

„Ако предложението бъде прието, крайният резултат ще е, че Георги Гергов (бивш областен лидер на БСП за Пловдив) ще овладее окончателно Панаира и нито Община Пловдив, нито Община Варна ще могат да влияят на вземаните решения“, написаха в декларацията си съветниците от втория и третия по големина градове в страната.

От Демократична България поясняват, че ако акциите на Варна бъдат прехвърлени в собственост на „Пълдин Туринвест“, дружеството ще стане собственик на 79.3% от „Международен панаир Пловдив“, което му осигурява квалифицирано мнозинство при вземането на решения. А „Пълдин Туринвест“ е напълно контролирано от Георги Гергов, който чрез други дружества притежава над две трети от капитала му.

В декларацията се настоява и кметът на Варна

Иван Портних публично да даде обяснения

защо не е изпълнил решението на общинския съвет в града от 2017 година.

Пълният текст на Декларацията – тук.

Извън написаното в документа, съветници коментираха, че ако от 2017 година до сега Община Варна е била акционер в дружеството (според докладната записка на кмета Портних), възниква въпросът защо Общината не е излъчила представител в дружеството и не упражнява контрол върху собствеността си. Това е знак за стартиране на възможна процедура по обвинение за безстопанственост ако прокуратурата реши да търси сметка от кмет на ГЕРБ.

Каква ще бъде съдбата на изненадващо оповестените акции

на Община Варна в „Международен панаир Пловдив“ АД и ще отговори ли кметът на Варна на множеството възникнали въпроси ще се разбере в сряда – 27 октомври, за когато е планирано октомврийското заседание на Общински съвет – Варна (също контролиран от ГЕРБ). Заради усложнената епидемична обстановка в града сесията се проведе онлайн.

На същата дата заседание ще има и пловдивският общински съвет, където, оказа се, Гергов също е внесъл предложение.

„Община Пловдив ще поиска обосновка от бизнесмена Георги Гергов

какво стои зад идеята Варна да влезе с дяловете си в панаира

чрез дружеството „Пълдин Туринвест“. Чакаме отговора му, затова и предложението няма да влезе в дневния ред на сесията на Общинския съвет на 27 октомври“, съобщи пловдивският кмет Здравко Димитров, цитиран от „24 часа“.

Разбра се още, че предложението на зам.-кмета по финанси на Пловдив Величко Родопски до Общинския съвет е представителят на Общината в общото събрание на „Пълдин Туринвест” Ясен Михайлов да гласува „против”. Това обаче няма да има никакво значение ако останалите акционери са „за”, поради малкия дял на пловдивската община.

Затова пловдивските общински съветници се надяват кметът на Варна да оттегли точката от заседанието на Общински съвет в града. В противен случай съветниците във Варна да гласуват против неговото предложение. Третият вариант, на който Пловдив разчита, е ако решението все пак бъде гласувано, областният управител на Варненска област Марио Смърков да върне решението за тново разглеждане.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам