BG | EN

Как ГЕРБ наказа Кресна за Коледа

Служители от Община Кресна собственоръчно опаковат коледни пакети за пенсионери и социално слаби
Снимка: Мариета Димитрова

Преди дни бе обявено, че с постановление на Министерски съвет общините в Благоевградска област получават допълнителни средства за различни инфраструктурни проекти. Депутатът от ГЕРБ Даниела Савеклиева, зави пред медиите, че всички общини в областта, без значение от партийната принадлежност на кметовете им, ще получат допълнителни средства в общ размер над 10 млн. лв.

Само няколко дни по-късно

обаче стана ясно, че щедростта на правителството така и няма да  стигне до община Кресна, където кмет е Николай Георгиев от БСП. В същото време за всяка от общините в Пиринския край „бонусите“, от правителството варират от 400 хил. лв. до 1 млн. лв.

Николай Георгиев
Снимка: Община Кресна

Така изникват много въпроси,

сред тях и този дали партийната принадлежност на кмета на Кресна не се е оказала решаваща за решението на правителството – общината да бъде „пропусната“ при отпускането на допълнителното финансиране. Гражданите се питат още, защо Даниела Савеклиева е обявила пред медите нещо, което след това се е оказало неистина, защо е пропуснал да каже, че Кресна няма да получи и лев.

В последните три години

малката и бедна община

спазва сериозна финансова дисциплина, за да не фалира. „Сигурно с това свое решение правителството ни казва, че община Кресна не е България, че тук не живеят хора, които са български граждани, каза Николай Георгиев. Немалка част от жителите на града са симпатизанти на ГЕРБ. Може би вече сме част от Гърция, но никой не ни е уведомил. Наказват ни, защото отказахме да станем част от Асоциацията по ВиК, за да плащат нашите жители по 60 стотинки за кубик вода след Нова година, а не да дават над 2 лв. за кубик, както ще е в другите общини в Пиринско”,  

Случайно или не Георгиев беше

единствения кмет в областта, подкрепил протестиращите,

които седмици наред излизаха на улицата, за да изразят недоволството си срещу ниското заплащане, високите цени на горивата и безобразията в държавата. Той се включи в протестите, рамо до рамо с жителите на общината, която управлява и няколко пъти заедно с тях участва в блокирането на главен път Е-79. Вероятно неговата позиция и подкрепата, която даде на гражданите, сега се оказват причина Кресна да бъде лишена от допълнително финансиране.

Това обаче не спира Николай Георгиев.

Независимо от оскъдния общински бюджет

кметството за пореден път раздаде 1300 пакета с храна на всички пенсионери, които живеят на територията на общината, както и на социално слаби семейства и самотни граждани. Хранителните продукти се опаковат от самите общински служители.
Французите казват: „Доброто, което си направил, трябва да скриеш под ризата, защото добродетелта е сама на себе си награда.“

Разгледайте първата снимка към този текст. На нея гражданите на Кресна ще разпознаят общинските си служители, които подготвят повече от 1 300 пакета за всички (без значение на партийната им принадлежност) пенсионери и хора в неравностойно положение от общината.

Дехутатът от ГЕРБ Даниела Савеклиева
Снимка: ГЕРБ

Как мислите,

дали в София, Пловдив, Варна или в друг някой град, дето се кичи с прозвището „най-добър град за живеене“ или „Европейска столица на …“ ще се случи подобно нещо? А в Кресна се случва. Година след година, напук на всичко и въпреки финансовите трудности. Е, питам ви тогава, кой е най-добрият град за живеене в България?

Духът на Коледа трайно се е настанил в Кресна. Чудесата продължават !

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините