BG | EN

Какво става между Борисов и Радев?

Снимка: RFE/RL

Дни наред Борисов не обелваше и дума за прочулия се с терасата си Пламен Георгиев, а Радев си е прехапал езика за тихомълком напусналия шеф на НСО Данчо Дяков. В същото време между двамата прехвърчат искри. Какво става? – пита Емилия Милчева в анализ за „Дойче веле“.

На върха, отбраняван от българските опълченци „с тела, камъни и дървe“, президентът Румен Радев заяви: “Шипка не е мястото да коментирам интригите на министър-председателя”. Така каза, но все пак ги коментира. О, Шипка.

Явно раздразнен от премиерските изявления, че шефът на НСО генерал-майор Данчо Дяков е напуснал ръководния пост на службата “заради огромните скандали в президентската институция”, държавният глава заяви: „Скандалите са в правителството, те са многомилиардни и унищожителни“, каза той пред микрофоните на журналистите, останали настойчиви в опитите си да получат коментар.

За разлика от него, премиерът Борисов не се дава толкова лесно – ако не желае да говори по определени въпроси, прото подминава журналистите. Пример: дни наред не отговаряше на нито един въпрос за бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев и назначаването му за консул във Валенсия. Наместо това говореше само за Дяков, при това проявявайки завидно самообладание.

„Заради гафовете в президентството“

Впрочем, по сходен начин се държи и Радев – мълчи за шефа на НСО, но пък е словоохотлив за новоизлюпения консул. И дори пита „кое налага на министър-председателя да крие толкова далеч г-н Георгиев”.

Казано накратко: до днес, когато най-после проговори, Борисов не обелваше и дума за прочулия се с терасата си Пламен Георгиев, а Радев пък си е прехапал езика за тихомълком напусналия Данчо Дяков.

За напускането на генерал-майор Дяков се разбра на последното заседание на правителството. Министерският съвет (МС) одобри от 30 август той да бъде освободен като началник на Националната служба за охрана. По закон президентът назначава и освобождава шефа на НСО след съгласуване с правителството. Така че съобщението за овакантяването на поста трябваше да дойде от президентската институция.

Но оттам се обадиха едва след като стана известна новината от МС – според Радев, генералът, който му е близък съратник и по-рано бе негов съветник по военната сигурност, помолил да бъде освободен поради “лични причини”, които той нямало как да не уважи.

„Заради гафовете в президентството някой трябваше да поеме отговорност и той го понесе“, коментира на свой ред Борисов, без да уточнява за какви гафове става дума. В същото време медии замесиха името на президентската съпруга Десислава Радева, която пак пусна запомнящ се пост във Фейсбук, концептуално осмислен с песен. Включването ѝ в скандала с дебелашки намеци само му придава пикантерийност, но същинското състояние на нещата не е тъй лековато.

Защо си тръгва Дяков?

Каквито и да са версиите за напускането, те едва ли се побират в “личните причини”. Но кадровият офицер Дяков няма да разкрие истинските. Оттеглянето от НСО слага край на кариерата му, започнала от Военния факултет на ВИФ заедно с Цветан Цветанов (точно така, Цветан Цветанов) и преминала в армията, във Военна полиция и специализации в чужбина.

Прокрадва се версия, че Дяков си отива, тъй като искал да ограничи кръга на “допълнително охраняваните лица” – персони извън изрично упоменатите в закона премиер, президент, вицепрезидент, главен прокурор и др.

Кои да са “допълнително охраняваните” – това преценява тричленна комисия, състояща се от началника на НСО, главния секретар на МВР и шефа на ДАНС. При необходимост те могат да повикат и шефовете на военното разузнаване и на ДАР (Държавна агенция Разузнаване). Законът, приет през 2015 година, съдържа обтекаемата формулировка за тези лица като “свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в Републиката”. Но държавните гардове не ги назовават. Когато журналисти изпратиха запитване дали сред тези лица е и депутатът от ДПС Делян Пеевски, НСО нито потвърди, нито отрече.

Наскоро не е имало скандали с участието на НСО. Българска охрана бе спомената единствено в случая с македонския бизнесмен с български паспорт Орце Камчев. За милионера, разследван в Северна Македония за пране на пари, корупция и участие в организирана престъпна група, имаше медийни спекулации, че е разполагал с охрана, пратена му от България по заръка на Борисов. Тези твърдения бяха официално отхвърлени от българска страна.

А сега?

До края на септември президентът трябва да назначи с указ нов началник на НСО, съгласуван преди това с Министерския съвет, сиреч – с Борисов. След като се настъпваха “по мазолите”, сега на двамата ще им се наложи да преговарят, за да се споразумеят за нов шеф на НСО.

Което очевидно не пречи на премиера да отправя обвинения в интриги, а на президента да твърди, че сегашното управление „закотви България на дъното на Европа“. О, Шипка…

Рубриката „Анализи“ представя различни гледни точки. Не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на „За истината“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени анализи

monsterid
Емилия Милчева
Емилия Милчева е журналист, автор на "Дойче веле" и сайтът "Тоест".

Още от автора

Задкулисието в България: А в МВР, ДАНС и ГДБОП си мълчат

Цари мълчание за задкулисието в правосъдието и дилърите на влияние. Оставки на шефове в ДАНС, МВР и ГДБОП няма, има снишаване. Може пък и там да гледат "да устискат" до ротацията, като ония лекари в "Пирогов".

„Възраждане“ плаши хората с еврото, а властта спи непробудно

Референдум на "Възраждане" за еврото няма да има, но тяхната пропаганда, че никой не искал еврото и политиците не зачитали гласа на народа, въздейства особено силно на хората. Защо обаче управляващите не се стряскат.

Нотариуса и Еврото: А кои са съдиите и прокурорите в мрежата

Убийството на Нотариуса показа колко безполезна е прокуратурата. Ако имената на съдии и прокурори, замесени в схемите на Еврото и Нотариуса, не станат известни, излиза, че корумпираните остават, а сменят само дилърите.

Още анализи

Съдия Лозан Панов към Прокурорския съвет: Колеги, отстранете незабавно главния прокурор!

Бившият пpeдceдaтeл нa BKC Лoзaн Πaнoв oтпpaви  oбpъщeниe ĸъм Bиcшия пpoĸypopcĸи cъвeт, в ĸoeтo пpизoвaвa ĸoлeгиятa, „пpeди Tитaниĸ“ дa ce e paзбил“,  дa ocвoбoди нeзaбaвнo и.ф. глaвeн пpoĸypop Бopиcлaв Capaфoв. Πpoĸypaтypa ce нyждae cпeшнo oт cилeн xapaĸтep c виcoĸ пpoфecиoнaлeн интeгpитeт, ĸaзвa Πaнoв.

„Навални е агент на ЦРУ и МИ-6“. Митрофанова поднесе цветя пред съветски паметник в София

Руската посланичка в София Елеонора Митрофанова каза, че загиналият руски опозиционер Алексей Навални и съпругата му са агенти на американските и британските разузнавателни служби ЦРУ и МИ-6. Тя направи това след поднасяне на цветя пред съветски паметник в столичния кв. "Лозенец" в четвъртък.

„В скута на Пеевски“: как да не се отврати човек

Пеевски, който за мнозина олицетворява най-тежките пороци на политическия и икономически живот в последните 20 години, стои на първи ред в НС и слага всички в скута си с чаша турско кафе в ръка. Как се стигна дотук?