Държавата пази в тайна, какво става зад стените на частен дом за стари хора

Радостина Братованова (в бяло) с екипа на „Златни години“
Снимка: фейсбук, Община Габров

Какво сочат резултатите от извършени проверки в дом за възрастни хора „Златни години“ в габровското село Яворец? От Агенцията за качество на социалните услуги (АКСУ) не намират исканата информация за обществена и отказаха да отговорят.

Мястото има лиценз да предоставя три социални услуги като частен доставчик и само за 2021 г. 292 души са получили асистентска подкрепа.

„Липсват данни за какъвто и да е надделяващ обществен интерес“ пише в отказа, подписан от главния секретар на АКСУ Николай Коюв. Този отговор идва на фона на поредица от нередности в частни социални домове, довели и до смъртта на хора.

Как директорът на „Социално подпомагане“ в Габрово е насочмвала пациенти към старческия дом на дъщеря си – тук

Според написаното до „За истината“ данните от проверки в институция, която притежава лиценз за социални услуги, са „служебна информация, която е създадена и се съхранява по повод дейността на администрацията на АКСУ“. Отделен въпрос е, че въпросната администрация е създадена, за да контролира качеството на социалните услуги у нас, част от които се финансират от държавния бюджет, както всъщност и администрацията на АКСУ. Дори само за това исканата информация не би следвало да е само за служебно ползване, тъй като е натоварена с обществен интерес, но очевидно главният секретар на агенцията смята обратното.

Факти, обстоятелства и претенции

В отказа да предостави информация Коюв обяснява, че протоколите, които „За истината“ поиска, „по своята същност са документи, които съдържат факти и обстоятелства, установени по време на проверките“ (нали точно затова бяха поискани копията, б.р.). На езика на АКСУ обаче тези документи „имат подготвителен характер и не са самостоятелен документ, т.е. представляват етап по подготовката за издаването на краен административен акт“, което за Николай Коюв е основателен мотив да откаже да ги предостави. Коюв смята още, че искането на копия от документи не е търсене на обществена информация, а „претенция за предоставяне на документ“, обяснява той в решението, с което се отказва достъп до констатациите при извършени проверки.

Връзката с Община Габрово

Повод за интереса на „За истината“ към „Златни години“ в с. Яворец, е съобщение от 15 март т.г., публикувано във фейсбук страницата на Община Габрово. Публикацията е със заглавие „Община Габрово представя социалната услуга асистентска подкрепа „Златни години“ в с. Яворец. В текста под това заглавие се обяснява какво включва услугата и се посочва като неин ръководител Ралица Братованова.

Публикация на страницата на Община Габрово във фейсбук, скрийншот: „За истината“

Ралица Братованова е собственик на дружество „Дара 13“, на чието име са лицензите за услугите асистентска подкрепа, информиране и консултиране и застъпничество и посредничество. Разрешителните са издадени през 2021 г. и са валидни до 2026 г.

Към текста има снимка, най-вероятно на екипа на „Златни години“, а в средата е Радостина Братованова – бивш директор на дирекция „Социално подпомагане“ в Габрово и формален ръководител на „Златни години“ от създаването на дома. Снимката е в двора на къщата в с. Яворец, която неофициално работеше като дом за възрастни, официално като къща за гости, а днес е място за асистентска подкрепа, рекламирано от Община Габрово.

Връзка между „Златни години“ и Община Габрово обаче няма, отговориха от Общината. Между двете няма сключен договор, нито вървят плащания. В с. Яворец асистентска подкрепа се предоставя съгласно чл. 30 от Закона за социалните услуги, т.е. като частен доставчик, уточни за „За истината“ кметът на Габрово Таня Христова. Община Габрово също предоставя асистентска подкрепа, но като делегирана от държавата дейност. Услугата е разкрита през 2021 г. с капацитет 264 потребители и е възложена на заведения за социални услуги в Габрово.

За чиновническата наглост – тук

Асистентска подкрепа в с. Яворец през 2021 г. са ползвали 292 потребители, сочат данни от доклад на кмета на Габрово, предоставен в АКСУ. Изготвянето на такъв доклад, който включва всички социални услуги на територията на съответната община, е задължение на кметовете, вменено им с новия Закон за социалните услуги.

Нищо ново под слънцето

Дали тези близо триста потребители са получили качествена социална услуга, както стана ясно от Агенцията за качество на социалните услуги са убедени, че не дължат отговори на обществото.

С подобни аргументи през 2019 г. от Агенцията за социално подпомагане (АСП) отказаха на „За истината“ копие от протокола от проверка в дирекция „Социално подпомагане“ в Габрово. Връзката между двата отказа е тънка – директорът на габровското „Социално подпомагане“ Радостина Братованова се оказа фактически собственик на „Златни години“ в с. Яворец.

Социалното министерство: Не е работа на гражданите да знаят как работят държавните институции – тук.

Заради начина, по който функционираше „Златни години“ (къща за гости, б.р.) домът не подлежеше на регулация нито от Регионалната здравна инспекция, нито от Агенцията по безопасност на храните. Формулата беше перфектно изпипана и функционираше безпроблемно, ако не бяха разкритията на „За истината“, които установиха връзката между тогавашния директор на „Социално подпомагане“ в Габрово и своеобразния частен дом за възрастни в с. Яворец. Те доведоха до влизането на инспектори от Агенцията за социално подпомагане в габровската дирекция, но резултатите и от тази проверка не бяха обществена информация, защото „касаят вътрешната организация на работа, а тази информация е само за служебно ползване“.

Информацията все пак стана обществена, след като съдът задължи Агенцията да предостави доклад от извършената проверка. С неговото осветляване на бял свят излязоха 43 тежки нарушения на Братованова, описани върху 50 страници. Държавата в лицето на тогавашния социален министър Бисер Петков обеща да наложи дисциплинарно наказание, но това остана само обещание, тъй като Братованова излезе в дълъг отпуск по болест, а когато не можеше повече да взима болнични, напусна по взаимно съгласие и остана ненаказана.

Доклад от 50 страници разкрива 43 тежки нарушения в габровската дирекция за социално подпомагане – тук

Днес Радостина Братованова отново предоставя социални услуги от името на дъщеря си. Скандалните разкрития около майката не са попречили дъщерята да получи лиценз за доставчик на социални услуги, които преди и сега, ръководи Радостина Братованова – директорката, която използва максимално системата за лична изгода, а когато нямаше накъде, се измъкна от отговорност през вратички в закона.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам