BG | EN

Какво се случи до тук по казуса „Силистар“?

 Искането на премира Борисов кметът на Царево да спре изпълнението на решение, взето от Общинския съвет, по негово искане е абсурдно, тъй като съветът е органът, контролиращ работата на кмета, а не обратно.

Плажът Силистар и пътят, който води до него
Илюстрация: Google maps

Една докладна записка на кмета на Царево Георги Лапчев, одобрена от Общинския съвет в града, вкара в пореден спор природозащитниците и местната администрация.

Според първите Лапчев дава зелена светлина за застрояването на терена зад един от най-красивите плажове по Черноморието – Силистар.

От своя страна кметът на Царево обясни, че целта на документа е да даде възможност само за изграждане на път до плажната ивица.

Предисторията

От години, настъпи ли летният сезон, „Силистар“ влиза в новините. С нова сила започват и споровете – трябва ли да се плаща за паркинг край плажа, да има или да няма бариера на черния път към пясъчната ивица?

Преди години на терена от 22 дка между главния път и плажа Силистар е имало постройки на ТКЗС. Това, което е останало от тях може да бъде видяно и днес. След това имотът сменя няколко пъти собствениците си. Парцелът е Урегулиран поземлен имот, предназначен за ниско застрояване до 10 м. Миналата година той беше заграден от тогавашния собственик, които започна да събира такса за паркирането върху него. Районната инспекция по околната среда и водите обаче му наложи глоба, тъй като тази дейност не беше съгласувана.

Ябълката на раздора – докладната записка на Георги Лапчев

На 5 юли тази година сегашният собственик на терена, дружеството „Ню Билдинг естейтс“ ЕООД е направил предложение за изработване на Подробен устройствен план – план за застрояване. В докладната записка е описано, че целта на проекта е „обособяването на две застроителни петна между които да преминава обслужващ път с широчина 4 м., осигуряващ безпрепятствен достъп до морския плаж „Силистар“. Това посочва като основен мотив в докладната си, одобрена от Общинския съвет в Царево и кметът на града Георги Лапчев.

В документа обаче има и искане за промяна на предвидените параметри на застрояване от „за ниско строителство до 10 м.“ в УПИ I – за „за вилни сгради“ до 5.5 м., въпреки че кметът на Царево Георги Лапчев няколко пъти приз последните седмици обясни, че за терена между пътя и плажа няма инвестиционно намерение.

Природозащитници срещу общинската администрация

От Коалицията на неправителствени организации „За да запазим природа в България“ публикуваха становище, в което обявиха действията на Лапчев и Общинския съвет в Царево за незаконни.

В становището се посочва, че според последния предложен вариант на Общ устройствен план на града от 2018 г., в района на „Силистар“ не се предвижда никакво вилно строителство. Теренът е предвиден за къмпинги, каравани, бунгала и палатки. Според природозащитниците евентуално строителство в района би нарушило Наредбата на регионалното министерство да не се одобряват подробни устройствени планове на парче преди приемането на Общ устройствен план на Община Царево.

„Да, там в момента има останки, бил е застроен по времето на социализма със селскостопански сгради, но той не е предвиждан за застрояване нито в Териториално устройствения план на Община Царево от 1998 г., нито в практическия недействащ нов ОУП от 2008 г.“, обясни Тома Белев от Коалицията от неправителствени организации „За да запазим природа в България“. Според него в терена може да се строи, ако не се увреждат двете защитени зони, част от екологичната мрежа „Натура 2000“.

„Сега, в проекта за нова актуализация на Общия устройствен план на Царево, този имот е предвиден за застрояване, каза Белев. Трябва да отчетем обаче, че още не е завършила екологичната оценка и оценката за съвместимост. Самият доклад показа, че там има природно местообитание от крайречни гори“.

Според Тома Белев единственият орган, който сега може да протестира решението на Общинския съвет в Царево е Прокуратурата.

Фалшиви новини ли?

Според кмета на града Георги Лапчев около казуса се създавали „фалшиви новини“. Той обясни, че докладната му записка не касае утвърждаване на ПУП за строителство, а само допускане.

„Има огромна разлика, твърди той. В това допускане квинтесенцията не са някакви комплекси, които ще се строят, а път, който трябва да премине през този частен имот. През последните четири години на Силистар има един зловещ проблем – достъпът до самия плаж е силно ограничен“, каза Лапчев. Според него, поискането в докладната му записка „допускане“ имало за цел единствено започването на процедура, чрез която да не се позволи в урбанизираната територия да се строят големи хотелски комплекси.

Кметът каза също, че старият път, построен преди 40 г., не е отразен на кадастралните карти. „Тъй като теренът представлява частен имот, ние искаме да намерим законова форма, с която този път да придобие някаква публичност, обясни Лапчев. Искаме хората да могат да преминават и собственикът да не може да затваря тази отсечка“.

И един абсурд за финал

В края на минала седмица историята получи любопитно развитие. След като беше одобрена от Общинския съвет докладната записка, внесена от Георги Лапчев, на практика бе блокирана с неофициално разпореждане на премиера Борисов. В официалната информация по случая, разпространена от ГЕРБ, се казва, че е поискано изпълнението на решението на съвета по казуса „Силистар“да бъде „задържано до пълното убеждаване на обществеността в правотата на това решение“.

Така на практика от ГЕРБ поискаха кметът на Царево да спре изпълнението на решение, взето от Общинския съвет, по негово искане. Подобна процедура е абсурдна, тъй като съветът е органът, контролиращ работата на кмета, а не обратно.

Очаква се през тази седмица да се проведе и кръгла маса по казуса.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Петя Михова
Завършила е бакалавърска степен по „Културология”, както и две магистратури – по „Вътрешнополитическа журналистика” и „Бизнес администрация – развитие на човешките ресурси” в СУ „Св. Климент Охридски”. През 2015 г. започва стаж в регионалния сайт „Gramofona.com”, след това работи в Радио „Фокус” – Бургас. От края на 2016 г. е репортер и водещ на новини в „Радио Бургас“. Тя постига най-добър резултат в „БНР – Академия 2018” с фичъра си „Далече от затвора”. През същата година е класирана в челната тройка на конкурса „Валя Крушкина – журналистика за хората“ в категория „Радио“ за материала си „Саниран блок в Бургас протече след по-малко от година“.

Още от автора

В съда продължава сагата с „Дупката“ в центъра на Бургас

Вещи лица подготвят експертиза по делото за делба на имота на „Тройката“, известен сред бургазлии като „Дупката“. Повече от 30 години теренът е запустял и се водят различни...

Изплатени са част от задълженията за концесия на подземен паркинг в Бургас

Платени са част от задълженията за подземния паркинг в района на площад „Св. Св. Кирил и Методий“ в Бургас. От 2019 г. концесионерът - дружеството „Глобъл технолоджи къмпани“...

Пожар гори на пристанище Бургас-запад

Купчина със скрап и отпадъци се е запалила в района на Пристанище Запад в Бургас. Пет противопожарни автомобила се опитват да потушат пламъците. За локализирането му на място са...

Още за новините

От Айнщайн до Желю Желев – едно предизборно шоу на Слави Трифонов в Стара Загора

лави Трифонов дойде в Стара Загора в петък вечер, когато е време за забавления, а в заведенията може да се намери място само след предварителна резервация.

За три дни АЕЖ – България събра парите за правна защита на Mediapool

Само за три дни Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) е успяла да събере сумата, необходима за правна помощ на електронното издание Mediapool.bg, след като то попадна под ударите на иск за 1 млн. лв., заведен от застрахователната компания “Лев Инс”.

Договорът за безвъзмездно отдаване на русенското летище не гарантира възстановяване на гражданските полети

Частният инвеститор “Еърпорт Русе”, който наскоро получи общинското Летище Русе за безвъзмездно ползване през следващите 10 години, не е длъжен да възстанови редовните граждански полети.