BG | EN

Тежки нарушения в русенския арест – какво се случва с децата – мигранти в България

Илюстративна снимка: Pixabay.com

Проверка за дългосрочното задържане на две непридружени деца – чужденци в ареста в Русе и образуваното срещу тях наказателно производство поиска омбудсманът Диана Ковачева.

Ковачева настоя проверката да бъде извършена от служебния вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев, главния прокурор Иван Гешев, служебния министър на правосъдието Крум Зарков и председателя на ДАЗД Елеонора Лилова.

Омбудсманът поиска да не се задържат непридружени деца-чужденци, независимо от техния миграционен статус и да не се образуват наказателни производства срещу тях за престъпление. 

Според Ковачева, детската закрила, а не имиграционният контрол следва да бъде водещ в работата на органите в България с непридружени деца.

„По данни на неправителствена организация, доставчик на социална услуга, поела децата след тяхното освобождаване, едното от децата е било задържано повече от четиридесет дни в ареста.

Съобщава се, че те са били затворени при лоши и нездравословни за тях условия, получавали са храна, която не е била подходяща за тях и през цялото време са били заключени в тясна килия, в която е нямало достатъчно въздух. Едно от момчетата е било изведено с тежък кожен обрив от ареста, получен вследствие на нахапване от дървеници и хлебарки“.

Проверката е извършена след сигнал от Националната мрежа за децата от експерти на омбудсмана от Националния превантивен механизъм и Дирекция „Права на детето“. Те се срещат с представители на Главна дирекция „Контрол по правата на детето“, Дирекция „Социално подпомагане“, Община Русе, доставчици на социални услуги и представители на Българския червен кръст. Екипът на омбудсмана е обсъдил констатираните действия и практиката на Главна дирекция „Гранична полиция“ – Русе, на прокуратурата и на Районен съд – Русе по отношение на непридружени деца – чужденци, заловени на границата. 

С помощта на преводач от арабски език и в присъствието на социален работник от Отдел „Закрила на детето“ към ДСП – Русе, експертите на омбудсмана са провели интервю с две непълнолетни момчета от Сирия.

Децата са разказали, че са се движели сами на територията на България и са стигнали до българо-румънската граница, където са заловени. Едното непридружено момче е пътувало за Германия, а другото за Нидерландия, където имали роднини. В ареста са яли почти само хляб, защото не са могли да свикнат с храната. Твърдят, че не са им обяснили на разбираем език правата, както и процедурите за получаване на международна закрила. 

Не са установени данни на никой от етапите по залавянето, задържането и разпита на непълнолетните, да е информиран Отдел „Закрила на детето“ в Русе. Не са приложени и разпоредбите на Координационния механизъм за взаимодействия между институциите и организациите при случаи на непридружени деца или разделени от семействата си чужденци, намиращи се на територията на Република България, включително децата, търсещи или получили международна или временна закрила. Не е спазен и Законът за закрила на детето, който урежда мерките за закрила за всички деца в риск, които се намират на територията на Република България, посочват от институцията.

По време на проверката в ареста в гр. Русе е установено, че

към момента има задържани още три непълнолетни лица,

за които се съобщи, че предстои съдебно производство. Отново никой не е информирал Органа за закрила, че има деца в риск, за да се предприемат съответните действия, произтичащи от действащото българско законодателство, международните договори, по които България е страна и координационните механизми“, посочва омбудсманът.

Констатирано е още, че в ареста момчетата са били задържани в малка килия и не са били извеждани навън, поради липса на място за разходки, а само в неголяма затворена стая, с недостатъчно светлина и въздух.

Задържането под стража на непълнолетни лица чужденци се е превърнало в обичайна практика в Русе, посочва омбудсманът.

По данни на Районна прокуратура – Русе, от 1 януари 2022 г. до настоящия момент, са образувани общо 17 досъдебни производства, по които са задържани 17 лица, които са посочили, че са непълнолетни. Спрямо всяко едно от лицата е била взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Голяма част от задържаните са престояли в ареста за голям период от време.  

„По данни на граждански организации, от началото на годината са задържани, арестувани и осъдени 85 непълнолетни лица чужденци“, подчертава омбудсманът.

„Конвенцията на ООН за правата на детето, в чл. 37 установява общия принцип, че дете може да бъде лишено от свобода само като крайна мярка и за възможно най-кратък срок. Нарушения, свързани с незаконно влизане или пребиваване, обаче, при никакви обстоятелства не могат да имат последици, сходни с тези при извършване на престъпления. Международните стандарти извеждат редица задължения на държавите спрямо  непридружените деца, търсещи убежище и закрила, а именно: да предоставят същата закрила, подкрепа и грижа, като на децата от страната, където те се намират, които са деца в риск и са останали без родителска грижа“, пише още Диана Ковачева.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините