BG | EN

Какво (не) стана с обещанието за плаж във велинградския квартал Каменица

Снимка: Tempo.bg

Комбинацията от училищна ваканция и топло време стана повод майки на ученици от Каменица да се обърнат към редакцията на сайта Темпо-Велинград с въпроса какво става с обещанията, че ще имат обществен басейн в квартала. Децата им са в различни класове, но всички си спомнят как през ваканциите са ги водили на плаж „Терма“, къпали са се в минералната вода и са имали едно приятно и полезно забавление за малчуганите. Плажът вече от дълго време не съществува, от което Каменица губи – не само развлечение за малки и големи, но и туристи за къщите за гости и малките хотелчета без басейни.

Сагата със създаването на дружеството „Терма-Вел“ ООД, в което Община Велинград апортира земя и първоначално имаше 25%, е дълга и няма да се връщаме към нея, защото сме я разказвали многократно. Дружеството с управител Георги Банев бе регистрирано през 2002 г., а по-късно направи плаж „Терма“, който донесе оживление в кв. Каменица. През 2008 г. фирмата обяви намерението си в парцела на плажа да изгради хотел с водни атракции, проектиран от свързания с Каменица арх. Бойко Кадинов. Организирани бяха не едно, а две обществени обсъждания, на които мненията на жителите на квартала се разделиха на „за“ и „против“   намеренията на инвеститора. Една част от каменчани искаха да има работа, кварталът да се развива с нови туристически обекти подобно на Лъджене и Чепино и минералната вода да остава в Каменица, вместо да отива за хотели в другите квартали. Друга част от каменчани бе категорична, че районът около Власа е „златното място“ на Каменица и  са против строежа, защото това може да доведе до намаляване или изчезване на минералните води.

В крайна сметка общината не даде зелена светлина и хотел не бе построен, а след няколко фирмени трансформации и парцелът се сдоби с нов собственик.
10 години по-късно плаж „Терма“ бе затворен и през април 2019 г. Инициативният комитет „Да поработим за Велинград“ с председател София Ключкова организира протест-подписка заради затворения плаж в Каменица, който лишава жителите на квартала от туристи. Подписката беше и срещу решенията, с които общината не е запазила плажа като общинска собственост и настояваше за спешно освобождаване на територията на дере „Власа“ и премахване на натрупания насип, за което имаше заповеди на ДНСК, РДНСК – Пазарджик и Басейнова дирекция – Пловдив. Гражданите искаха и осигуряване на минерална вода за всички чешми във Велинград и спешно пускане на чешмите под моста до извор Власа, на ул. „Банска“ и бул. „Съединение“. Подписката-протест бе изпратена до Общинския съвет, кмета на Община Велинград, Окръжна прокуратура, ДНСК и медии.
На фона на подписката-протест на пресконференция на 4 април 2019 г. кметът Костадин Коев обяви идеята си за изграждане на общински плаж в Каменица. Той посочи, че това може да стане в пространството около чешмата на извора „Власа“: мястото на старата пералня би могло да се превърне в плаж с детски басейн плюс още един басейн. Кметът подчерта, че „Терма“ е частен плаж и общината не може да нареди на собствениците дали да работят или не. Но предложи този вариант за решаване на  проблема с липсата на плаж в квартал Каменица. Основен проблем за реализацията по думите на кмета К. Коев бе недостигът на пари, нужни за изграждането на подпорна стена, съблекални, душове, тоалетна и др. И за това бе намерено решение: за да има плаж в кв. Каменица, общината да не прави фонтан в района на ремонтирания по европейски проект вход на Кооперативния пазар. Гласуваните пари за този фонтан могат да бъдат пренасочени с решение на Общинския съвет за изграждането на плаж „Власа“ в Каменица, каза през април 2019 г. г-н Коев.
Само седмица по-късно настъпиха промени в плановете на кмета. След проверка се оказа, че общинска собственост е само сградата на старата пералня. Санитарно-охранителната зона на извора „Власа” е държавна, а останалата част от скатовете по документи е частна собственост. На пресконференция на 11 април 2019 г. кметът К. Коев потвърди, че не се е отказал от идеята, защото в Каменица има крещяща потребност от общински минерален плаж и за ръководството на общината е приоритет да го направят и така да подпомогнат малкия бизнес в квартала. Кметът обяви, че е избран нов парцел за бъдещия общински плаж – между сградата на старата „Люпилня” и парцела на „Терма”. Една част от парцела е съсобственост и общината ще си я вземе, каза г-н Коев, който смята, че това място е дори по-добро за плаж от терена до „Власа”. На въпрос дали общинският плаж в Каменица ще стане факт през 2019 г. кметът отговори, че всичко зависи от скоростта на проектирането и от осигуряването на финансиране. 


Една немаловажна подробност: 2019 беше година на местни избори, когато по традиция управниците са щедри на обещания. Ситуацията 5 години по-късно е ясна: общински плаж в кв. Каменица няма (фонтан на входа на Пазара – също!). Всъщност от доста време дори темата за плажа не се дискутира в публичното пространство. Обещанията си останаха в 2019 година, а с днешна дата идеята за общинския плаж, който „да подпомага малкия бизнес в квартала“, е удобно заметена под килима.
Проверихме два важни документа, които чертаят стратегията за развитието на Община Велинград за години напред. В програмата за управление през третия си  мандат 2023-2027 г. кметът Костадин Коев не е заложил изграждане на общински плаж в кв. Каменица. По темата за обществените плажове в програмата фигурира „ремонт и нова визия на Централния минерален плаж „Йосиф Шнитер“. План за изграждане на общински плаж в кв. Каменица липсва и в програмата за развитие на туризма през 2024 г.  Така че, ако живеете в Каменица и се чудите къде ще водите децата през лятото, не разчитайте на общински плаж – той е само обещание в бъдеще неопределено време.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Община Бургас търси строител на спортна зала за 2,2 млн. лв.

Прогнозната стойност на обществената поръчка е 2 202 000 лв. с ДДС. Документи за участие се приемат до 27 юни тази година.

Едночасова блокада на Подбалканския път готвят карловски кметове заради недостатъчно финансиране на пострадалите от наводнения села

Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов и кметовете на селата, пострадали от бедствието през септември 2022 г. - Богдан, Каравелово, Слатина, Розино, и Христо Даново, ще  затварят предупредително за един час - от 14:30 ч. до 15:30 ч. Подбалканския път и прохода „Троян – Кърнаре“ на 29 май.

Новоизбраният митрополит Арсений ще бъде посрещнат днес в Сливенската епархия

Митрополит Арсений, когото вчера Светия синод обяви за избран нов Сливенски митрополит се очаква днес да бъде тържествено посрещнат в Сливенската епархия

Още за новините

Политици за присмех, но все по-малко смешни – първите хора в държавата „дефилираха“ на карнавала в Габрово

Без съмнение с всяка следваща година политиците превземат все повече от карнавала, но карикатурите им будят все по-малко смях.

Мандатът на общински съветник от Стара Загора беше прекратен след разследване на „За истината“

Общинската избирателна комисия (ОИК) в Стара Загора прекрати предсрочно мандата на Янко Янков -  общински съветник от местната коалиция „Алтернатива на гражданите – ВМРО“. Причината е присъда за купуване на гласове на местните избори през 2019 г. за листата на „Алтернатива на гражданите“, потвърдена от Върховния касационен съд.

Още един добив в Черно море, още един риск

– На хвърлей се води война. Постоянно са забелязвани мини. Какво би станало, ако мина достигне обекта? – Конструкцията би издържала сблъсък с неуправляем кораб – избухване на мина е нищо. И в момента в морето тъй или иначе има производствени обекти. Такива въпроси и отговори можеше да се чуят в малка зала в сградата на общинската администрация в Каварна в сряда, 15 май.