BG | EN

„Какво лошо има?“ – 1 млн. лв. за саниране на кметство с осем стаи в Мадара срещу 670 хил. за осеметажен блок в Шумен

Кметството в Мадара
Снимка: Дияна Желязкова

Възможно ли е енергийното обновяване на двуетажна сграда с десетина стаи да струва повече от санирането на многоетажен жилищен блок с над 80 апартамента? Риторичен въпрос, както показва практиката в шуменското с. Мадара.

Там сградата на селското кметство – двуетажна постройка с 8 стаи на първия и три помещения на втория етаж, ще бъде санирана за впечатляващите 950 хил. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост /ПВУ/.  

За сравнение – осеметажен жилищен блок с четири входа и над 80 апартамента на ул. „Марица“ № 24 в Шумен ще бъде саниран за значително по-скромните 669.5 хил. лв. 

И пак за сравнение – по същата програма и за по-малко пари – общо 911 хил. лв., община Попово ще санира четири селски кметства в селата Баба Тонка, Иванча, Медовина и Априлово /данните са от сайта на МРРБ, където са публикувани обектите, одобрени за саниране по ПВУ/.

Жилищният блок в Шумен на ул Марица 24, чието саниране ще струва 669 485 лв.
Снимка: Дияна Желязкова

Съмнителен ефект от харченето на огромен публичен ресурс

Съмнителен е икономическият и обществен ефект от похарчването на близо един милион лева за санирането на сграда, в която работят само двама души – кметът и главният специалист на с. Мадара. Макар че общинската власт в Шумен не намира нищо лошо в това. Даже напротив.

„Ама какво лошо има, че ще ни дадат толкова пари?“,

попита с искрено недоумение финансовият заместник-кмет на Шумен Десислава Петрова, когато темата беше поставена мимоходом на сесия на Общинския съвет. И коментира, че трябва да се радваме на възможността да вложим такава голяма сума за ремонта на селското кметство. Всеобщата радост със сигурност се споделя и от бъдещите изпълнители на проекта, но никой не отговаря на въпроса защо трябва да се похарчи толкова голям публичен ресурс.           

Предложението за саниране на кметството в Мадара е подготвено от предходния управленски екип на община Шумен и е подадено в края на мандата на бившия кмет Любомир Христов, настоящ областен председател на ГЕРБ. Според представената по проекта количествено-стойностна сметка, енергийното обновяване на сградата ще глътне 950 хил. лв. От тях малко над 829 лв. ще бъдат получени по ПВУ, а община Шумен ще съфинансира дейностите със 120 хил. лв.

Никой обаче не е питал жителите на Мадара дали санирането на кметството е най-важният им приоритет, още повече, че сградата е в прилично състояние, заяви бившият кмет на селото Неделчо Неделчев и побърза да подчертае, че няма нищо общо с решението да се похарчи един милион точно за този обект. „Това беше решено директно от общинската администрация в Шумен и ни го „натресоха“ като решение“, посочи Неделчев.          

„Миналото лято /2023 г./ дойдоха някакви хора от някаква търновска, или плевенска фирма, не разбрах, и ми казаха, че са избрани от Общината да правят обследвания на сгради, на които предстояло саниране по проекти, каза бившият кмет на Мадара Неделчо Неделчив. Идваха, гледаха, мериха. Аз им предоставих строителните книжа за направения преди 20-тина години основен ремонт на сградата, при който са излети бетонни плочи и на практика цялата сграда е направена наново. После те ми върнаха документацията и това е единственото, което знам по проекта за саниране. Иначе от Общината даже не са ме уведомявали, че предстоят подобни дейности, нито пък някой е питал мен или хората от селото дали е обосновано разходването на средства точно за този обект“, каза още Неделчев.

Той обясни, че сградата на кметството е в прилично състояние и има нужда само от текущи ремонти и от поддържане. Миналата година община Шумен междувременно е ремонтирала две стаи и е изхарчила за това около 10 хил. лв., каза Неделчев. Попитан колко души работят в кметството, той отговори: Само двама сме, аз и главният специалист. 

Калкулация за 1 милион лева

Сградата на кметството има 11 помещения – 8 малки стаи на първия етаж и три големи на втория.  Според представената от общината сметка за саниране, само топлоизолацията ще „глътне“ над 270 хил. лв. Ето какво се включва в тази сума:

  • Топлоизолация на външните стени са предвидени общо 126 хил. лв. /с ДДС/, а обръщането на прозорци, козирки и комини е изчислено на 20 хил. лв.
  • Топлоизолация на подовите конструкции /облепяне на таваните на сутерените/ за 53 хил. лв.
  • Топлоизолиране на покривните конструкции за 97 хил. лв.

Следва ново перо – „неотложни мерки“ за общо 116 хил. лв.  В тях най-големият разход е за изграждане на санитарен възел и рампа/платформа за хора с увреждания за 40 хил. лв. Изграждането на инсталация за аварийно осветление ще струва цели 12 хил. лв., а външната водопроводна инсталация за пожарогасене – 18 хил. лв.

Другият голям разход е подмяната на дограмата. За нея са предвидени общо 87 хил. лв. За тези средства ще се монтират 100 квадрата PVC дограма с двоен стъклопакет, като външното стъкло ще бъде тип „Четири сезона“, на стойност 56 хил. лв. без ДДС.  Ще се постави и нова топлоизолирана врата на сутерена /една/ за над 1 500 лв.  Вътрешното обръщане на прозорците пък ще е близо 10 хил. лв.

Най-скъпата част от проекта обаче не е санирането на сградата, а монтирането на системи за отопление и охлаждане. Кметството в Мадара ще бъде оборудвано с хибридна фотоволтаична система за електроенергия за собствени нужди на стойност 46 хил. лв. Но голямата екстра е монтирането на термопомпи за отопление и охлаждане на помещенията за 300 хил. лв. Какъв икономически и общественополезен ефект се очаква от похарчването на 300 хил. лв. за помещения, в които работят двама души, никой не е обяснил. Засега е сигурен единствено ефектът за изпълнителите по проекта. 

На фона на толкова нули, калкулирането на други разходи изглежда като дребни стотинки. Например, смяната на висяща ПВС тръба е изчислена на цели 1.2 хил. лв. Подмяната на осветителните тела пък ще струва 9.3 хил. лв., като в тази сума се включва смяната на 75 стари лампи с нови светодиодни, на цена 100 лв. за един брой.

жителите на Мадара обаче не са очаровани от това харчене.

„За тези пари щяха да го построят наново кметството“, казват местните жители, а бившият кмет Неделчо Неделчев пресмята: За един милион можеха да санират 10 селски читалища!

Кметството в Мадара е сред одобрените общо 79 административни сгради в страната, които ще бъдат санирани в изпълнение на Националния план за възстановяване и устойчивост. В списъка на одобрените проекти е и административната сграда на община Шумен, която ще бъде санирана с 3,9 млн. лв. По същата процедура – „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за административно обслужване, култура и спорт“ са одобрени и проекти на още 4 общини в региона – Велики Преслав, Никола Козлево, Каспичан и Смядово.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени разследвания

monsterid
Дияна Желязковаhttp://www.radian.bg
Диана Желязкова Собственик и главен редактор на информационния сайт Radian.bg. Работи като журналист от 1987 г. Ръководила е екип на регионалния вестник „Шуменска заря“, била е кореспондент на БТА. Диана има опит като директор на местната „Телевизия Шумен“, като автор и водещ на телевизионни предавания и като кореспондент на национални телевизионни канали. Тя е носител на многобройни журналистически отличия.

Още от автора

Община – „първенец по прозрачност“ държи на тъмно важни решения на местната власт

Община Венец, която има сериозни проблеми с информираността на гражданите за работата на местната власт, изненадващо се оказа първенец по прозрачност.

Рекордна заплата за управителката на общинската поликлиника в Шумен – 19 560 лв. за март

Рекордната заплата в поликлиниката предизвика смут в здравните среди и сред гражданите.

Избирателната комисия в Никола Козлево проверява за несъвместимост селски кмет

Производството е разпоредено по сигнал, подаден от жителка на село Цани Гинчево, според която кметицата Светла Янчева извършва дейност като търговски посредник.

Още разследвания

Чиновник в Силистра е получавал години наред арендата от държавни земеделски земи

Държавен служител в Областната земеделска служба в Силистра е заменил през 2007 г. свои имоти срещу държавни, след което е продължил да ги от дава под аренда в собствена полза.

Провал на ул. „Успех“ – след като похарчи 27 млн. лв. социалното министерство постигна 6.5% от заложените цели

За развитието на социалната икономика по времето на трима министри Министерството на труда и социалната политика изхарчва 27 млн. лв. Резултатът от усвоените милиони е 6.5% изпълнение на целите, заложени в проекта.

„В бързината да ме сготвят“ – съветник от Стара Загора, осъден за купуване на гласове, поиска ново – тълкувателно дело

Янко Янков има присъда за купуване на гласове, потвърдена от най-високата инстанция – Върховният касационен съд, но продължава да седи на първата редица в залата, където заседава местният парламент.