Какво искат хората в едно село не е важно, общинският кмет решава

Кметството на с. Богатово
Снимка: „За истината“

На 10 май т.г. кметската наместничка на Севлиевското с. Богатово изненадващо е освободена от длъжност. На нейно място е назначен управлявалият селото предишни два мандата Иван Иванов. Хората обаче си искат кметицата и събират 195 подписа в нейна защита, но общинската власт в Севлиево остава глуха за тях. В селото живеят общо 245 души.

С подписката на близо 80% от жителите на с. Богатово, която бе представена и на „За истината“, се иска Община Севлиево да преразгледа решението за освобождаването на назначената в началото на мандата Красимира Семерджиева и да представи мотивите за това си решение. „За нас остават загадка подбудите на общинското ръководство за освобождаването на г-жа Семерджиева, тъй като не намираме нейните действия и поведение в разрез със задълженията й на кметски наместник“, пише в придружаващото подписката писмо.

Реакция по сигнали

На това писмо от Община Севлиево отговарят също с писмо, в което пише: „Назначаването на Красимира Семерджиева не бе прието положително от живеещите в селото“. Допълнителна подробност е как в Общината са стигнали до този извод, след като в селото не е имало събрание или друга форма на допитване, при която да бъде чут от първо лице гласът на местните жители.

Очевидно решението е взето на база сигнали, ако се съди по обяснението в общинския отговор, в който се казва, че през времето на мандата на Красимира Семерджиева в Общината непрекъснато са получавани сигнали за недобре свършена или изобщо несвършена работа, която е в задълженията на кметския наместник.

Уточнява се още, че в Община Севлиево е постъпило искане с подписка от, забележете, „населението на сл Богатово, за назначаването на Иван Иванов“. В резултат кметът на Севлиево, който се е вслушал в гласа на народа, е върнал Иванов на работа, а Семерджиева освободил внезапно и без обяснение нито пред нея, нито пред хората в Богатово.

Сметката не излиза

Ако Община Севлиево има подписка, под която „за“ Иванов се е подписало населението на с. Богатово, а „За истината“ разполага с подписката „за“ Семерджиева и в нея гласовете са 195, и ако населението на с. Богатово е 145 души, както сочат публично достъпни данни на Националния статистически институт, излиза, че искащите връщането на Семерджиева са значително повече от тези, които искат Иван Иванов за кметски наместник.

Разбира се допустимо е и хора, които не са жители на селото, но имат имоти там, също да са дали своя глас за единия или другия, но при всяко положение е очевидно, че мнозинството иска  Красимира Семерджиева за кмет. Защо тогава от Община Севлиево не са се съобразили с народната воля, е въпрос на който няма отговор.

Отговорът обаче е дължим, най-вече, защото подкрепящите досегашния наместник смятат, че „това освобождаване е тенденциозно и ще се отрази негативно на развитието на селото“.  „Подобен акт не отговаря на заявките Ви за коректност, безпристрастност и прозрачност в управлението, а още по-малко на етичните норми за чест и достойнство“, се казва в отворено писмо, адресирано до кмета на община Севлиево. 

Решава обществен съвет

Дотук са фактите. Извън тях са няколко обстоятелства, които инициаторите на подписката споделиха пред „За истината“. Те разказаха как Красимира Семерджиева е искала да управлява селото прозрачно, затова още в началото на мандата се създал обществен съвет към кметския наместник. Всяко решение, касаещо селото, се вземало от членовете на съвета. За еднолично управление и дума не можело да става.

Понеже до пари от Общината селото трудно се домогвало, защото все нямало, от обществения съвет решили да си направят селски фонд. Намерили и юридическата форма за това – учредили сдружение, което има собствена банкова сметка. По нея от дарения вече има сума, достатъчна на първо време да се възроди селския сбор, но с програма, като всенароден празник. Това била само една от идеите, по които се работело и тя била на път да се реализира още тази есен, но с рокадата в управлението може и да не се случи. 

На коренно различна позиция по отношение управлението на Семерджиева са в общинската администрация в Севлиево. Оттам сочат, че тя управлението й е белязано от „липса на комуникация с хората, слаба инициативност и невъзможност да обедини населението за постигане на общите цели на местната общност“.

Дали във връщането на Иван Иванов има нещо нередно, е трудно за доказване. Факт е, че над 80 на сто от жителите на селото искат за свой кметски наместник Красимира Семерджиева. Тя обаче вече не иска да се върне, а и сигурно няма да й се наложи. Малко вероятно е Община Севлиево да преразгледат решението си за назначението на Иван Иванов. Почти сигурно е, че обществото няма да научи и истинската причина за рокадата в управлението на с. Богатово, въпреки че тази информация е дължима, тъй като освен публична, тя е заредена със силен обществен интерес. 

Докато причините се спестяват, слуховете вървят в пълна сила. Един от тях води към частен инвеститорски интерес за поземлени имоти в землището на с. Богатово, а инвеститорът бил активист на ГЕРБ, който не се ползвал с благоволението на Красимира Семерджиева.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам