BG | EN

Какво е известно до момента за „истинския вълшебник“, източил информационен масив на НАП?

За извършеното престъпление се предвижда лишаване от свобода от 5 до 8 г. затвор и глоба до 10 хил. лв.

Снимка: Khusen Rustamov от Pixabay

Младеж с българско гражданство на 20 години е обвиненият от Софийската градска прокуратура за проникването в базите – данни на Националната агенция за приходите (НАП). Източената от там лична информация беше изпратена до медиите в понеделник дни. За сега обаче от прокуратурата посочват само инициалите на младежа, обозначен като К.Б.

По информация на „Дневник“ зад двете букви стои името на Кристиян Бойков като информацията е била потвърдена от МВР. Съдържанието в профилите му в социалните мрежи отговаря напълно на описанието, което тази сутрин даде директорът на Дирекция „Компютърни престъпления“ в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) на МВР Явор Колев.

Според публичната информация в профила на Бойков във Фейсбук той работи в TAD Group – компания за киберсигурност, която оперира в България от 2016 г. Той е

експерт по киберсигурност

и се занимава с тестове и одит на информационни системи. От прокуратурата обаче са уточнили, че дружеството няма връзка с действията на нейния служител.

Разследващите вероятно са стигнали до Бойков, анализирайки метаинформация, съдържаща се в разпространенине от него файлове, твърдят компютърни специалисти, направили собствени независими разследвания по случая. Най-вероятно става дума за снимка, забравена сред разпространените до медиите файлове, в която се вижда потребителско име на вероятния хакер – Крисс. С него той е участвал в различни форуми и така е бил идентифициран от разследващите.

За сега все още не ясно

дали именно Бойков е извършител на източването

на данни от НАП. Не са ясни и евентуалните мотиви, с които той би извършил пробива в системата на агенцията, както и дали е действал сам или в група.

„Дневник“ припомня, че Бойков влиза в медиите не за първи път, защото през октомври 2017 г. още като ученик е разкрил, че личните данни на над 1.2 млн. деца са били достъпни на интернет страницата на системата за обхват на деца в образователната система „Посещаемо и безопасно училище“ и всеки е можел да стигне до тях без идентификация.

Според прокуратурата файлът, който е бил изпратен до медиите, съдържа

„данни за над 5 млн. български и чужди граждани

и търговски дружества, в това число три имена, ЕГН на български граждани, имена и ЕИК на търговци, данъчна и осигурителна информация по подадени годишни декларации получени в НАП от други институции в България по международния обмен на информация в информационната система VAT REFUND, ползвана от НАП, съхранявана в сървър на НАП и др.“.

Бойков ще отговаря за това, че от неустановена дата до 15 юли т.г. в неправомерно е копирал компютърни данни от сървър на НАП, като деянието представлява немаловажен случай и е извършено срещу информационна система, която е

част от критичната инфраструктура,

за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 8 г. затвор и глоба до 10 хил. лв.

Софийска градска прокуратура е разпоредила задържането на Бойков за 72 часа, след като той е бил арестуван вчера на работното си място.

По време на специално свиканото правителствено заседание днес премиерът Борисов каза, че хакерите трябвало да бъдат привлечени на работа за държавата защото младите хора, работещи с компютри били „истински вълшебници и уникални мозъци“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

След разпилените в ефир лични карти, прокуратурата разпореди проверка в Девин

Районната прокуратура в Смолян е разпоредила проверка след телевизионен репортаж от Девин, в който се видя, че един от обитателите на ромския квартал в града е събрал около 180 лични карти на местни жители.

Обединението за честни избори набира доброволци – наблюдатели и анализатори за вота на 2 април

Обединението за честни избори (ОЧИ) съставлява широка група от неправителствени организации, експерти, анализатори, журналисти и медии, обединени в борбата им срещу изборните измами, купуването на гласове и контролирания вот.

Платеното паркиране в Балчик става 2 лв. на час

Цената за платено паркиране в Балчик се променя от 1 на 2 лева на час и ще важи от 9 до 20 часа в периода април - септември.

Още за новините

От Айнщайн до Желю Желев – едно предизборно шоу на Слави Трифонов в Стара Загора

лави Трифонов дойде в Стара Загора в петък вечер, когато е време за забавления, а в заведенията може да се намери място само след предварителна резервация.

За три дни АЕЖ – България събра парите за правна защита на Mediapool

Само за три дни Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) е успяла да събере сумата, необходима за правна помощ на електронното издание Mediapool.bg, след като то попадна под ударите на иск за 1 млн. лв., заведен от застрахователната компания “Лев Инс”.

Договорът за безвъзмездно отдаване на русенското летище не гарантира възстановяване на гражданските полети

Частният инвеститор “Еърпорт Русе”, който наскоро получи общинското Летище Русе за безвъзмездно ползване през следващите 10 години, не е длъжен да възстанови редовните граждански полети.