BG | EN

Какво е известно до момента за „истинския вълшебник“, източил информационен масив на НАП?

За извършеното престъпление се предвижда лишаване от свобода от 5 до 8 г. затвор и глоба до 10 хил. лв.

Снимка: Khusen Rustamov от Pixabay

Младеж с българско гражданство на 20 години е обвиненият от Софийската градска прокуратура за проникването в базите – данни на Националната агенция за приходите (НАП). Източената от там лична информация беше изпратена до медиите в понеделник дни. За сега обаче от прокуратурата посочват само инициалите на младежа, обозначен като К.Б.

По информация на „Дневник“ зад двете букви стои името на Кристиян Бойков като информацията е била потвърдена от МВР. Съдържанието в профилите му в социалните мрежи отговаря напълно на описанието, което тази сутрин даде директорът на Дирекция „Компютърни престъпления“ в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) на МВР Явор Колев.

Според публичната информация в профила на Бойков във Фейсбук той работи в TAD Group – компания за киберсигурност, която оперира в България от 2016 г. Той е

експерт по киберсигурност

и се занимава с тестове и одит на информационни системи. От прокуратурата обаче са уточнили, че дружеството няма връзка с действията на нейния служител.

Разследващите вероятно са стигнали до Бойков, анализирайки метаинформация, съдържаща се в разпространенине от него файлове, твърдят компютърни специалисти, направили собствени независими разследвания по случая. Най-вероятно става дума за снимка, забравена сред разпространените до медиите файлове, в която се вижда потребителско име на вероятния хакер – Крисс. С него той е участвал в различни форуми и така е бил идентифициран от разследващите.

За сега все още не ясно

дали именно Бойков е извършител на източването

на данни от НАП. Не са ясни и евентуалните мотиви, с които той би извършил пробива в системата на агенцията, както и дали е действал сам или в група.

„Дневник“ припомня, че Бойков влиза в медиите не за първи път, защото през октомври 2017 г. още като ученик е разкрил, че личните данни на над 1.2 млн. деца са били достъпни на интернет страницата на системата за обхват на деца в образователната система „Посещаемо и безопасно училище“ и всеки е можел да стигне до тях без идентификация.

Според прокуратурата файлът, който е бил изпратен до медиите, съдържа

„данни за над 5 млн. български и чужди граждани

и търговски дружества, в това число три имена, ЕГН на български граждани, имена и ЕИК на търговци, данъчна и осигурителна информация по подадени годишни декларации получени в НАП от други институции в България по международния обмен на информация в информационната система VAT REFUND, ползвана от НАП, съхранявана в сървър на НАП и др.“.

Бойков ще отговаря за това, че от неустановена дата до 15 юли т.г. в неправомерно е копирал компютърни данни от сървър на НАП, като деянието представлява немаловажен случай и е извършено срещу информационна система, която е

част от критичната инфраструктура,

за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 8 г. затвор и глоба до 10 хил. лв.

Софийска градска прокуратура е разпоредила задържането на Бойков за 72 часа, след като той е бил арестуван вчера на работното си място.

По време на специално свиканото правителствено заседание днес премиерът Борисов каза, че хакерите трябвало да бъдат привлечени на работа за държавата защото младите хора, работещи с компютри били „истински вълшебници и уникални мозъци“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

„В скута на Пеевски“: как да не се отврати човек

Пеевски, който за мнозина олицетворява най-тежките пороци на политическия и икономически живот в последните 20 години, стои на първи ред в НС и слага всички в скута си с чаша турско кафе в ръка. Как се стигна дотук?

Монтанско основно училище остана без кандидат за директорския пост

За директорския пост в останалите 10 общински и държавни учебни заведения в област Монтана ще се борят общо 15 педагози.

Прокуратурата повдигна обвинение на бизнесмен, опитал да източи близо 10 млн. лв. ДДС

Бизнесменът, като управител на търговско дружество, представил справка в НАП-София за възстановяване на данъчния кредит в размер на 9 млн. и 668 хил. лева при действителен размер на 263 лева.

Още за новините

Заплати за „нашите хора“! – Председателят на общинския съвет във Венец ще се сменя на всеки 8 месеца

Ротацията просто била „спусната“ от временна комисия, изработваща правилника на общинския съвет, а след това била гласувана в сесийна зала без никакви обяснения.

Сухата истина: В реките над Габрово вече няма живот, няма ги и реките

Заради унищожаването на живота в реките над Габрово, от сдружение „Балканка“ призовават да се преразгледат разрешителните за водоползване и се установи колко вода се ползва, колко се губи и какво количество е необходимо, за да се възстанови природата.

Най-добре платените кметове в Шуменско управляват на най-малките общини – Хитрино, Венец и Върбица

С най-висока заплата е кметът на Хитрино Нуридин Исмаил, който е декларирал годишна заплата от 78 150 лв. за 2022 г.