Казусът с пътя до „Доган сарай“ влиза отново в Общинския съвет на Бургас

Константин Бачийски
Снимки: Петя Михова

Предложението Община Бургас да си върне пътя към т.нар. „Доган сарай“ все пак ще се гласува от Общинския съвет в Бургас. Това обясни вносителят Константин Бачийски – общински съветник от „Средна европейска класа“.

С документа се иска да отпадне точката, в която се преобразуват общински в частни терени. Членовете на правната комисия в съвета гласуваха дали предложението е законосъобразно. След дебати, продължили над един час, докладната записка събра 2 гласа „за“, 3 „против“ и 1 „въздържал се“. Бачийски посочи, че според правилника, тя все пак трябва да влезе в дневния ред на следващата сесия. „Причината е, че не е събрала гласове за отхвърляне. За да се отхвърли една докладна записка трябва да има 4 от 7 гласа „против“, поясни той.

Това е втори опит на общинския съветник за частична промяна на решението на местния парламент от април тази година, при което беше променен статутът на терена и с което практически общинските съветници от мнозинството на ГЕРБ отнеха достъпа на гражданите до част от брега на парк „Росенец“. На правната комисия през юни докладната записка беше върната на вносителя с мотива, че не е законосъобразна.

Този път предложението е внесено от двама общински съветници – Константин Бачийски от „Средна европейска класа“ и от Димитър Найденов от „Демократична България – обединение“ (ДА България, ДСБ, Зелено движение).

Според председателя на правната комисия адвокат Иво Баев, който е от същата политическа сила като Найденов, докладната записка отново е незаконосъобразна. „Тя не съдържа никакви правни основания и аргументи. Още повече, че тя е внесена за втори път, абсолютно еднаква с тази, която беше внесена преди два месеца, която е разгледана и върната с решение, гласувано от правната комисия пак по реда на незаконосъобразност“, обясни той. По време на дебатите Иво Баев направи две предложения – докладната записка отново да бъде върната на вносителя или да бъде препратена по компетентност към кмета на Община Бургас. „Кметът има право да я върне за ново разглеждане по целесъобразност или по незаконосъобразност. И ако Общинският съвет реши и я разгледа, може да я отмени. Това е единственият законен способ Общинският съвет сам да отмени решението“, допълни той. И двете предложения обаче не събраха необходимото мнозинство от общинските съветници. Общинският съветник посочи, че към момента има две висящи дела в Бургаския административен съд по казуса с парк „Росенец“.

Относно законосъобразността на докладната записка, Бачийски посочи, че в нея е посочен като основание същия член за отмяна на решение на Общинския съвет (чл. 21. ал. 1, т. 23 ЗМСМА) , сходен на този от друга докладна записка, внесена от общинската администрация. „При положение, че според АПК не можем да третираме по различен начин сходни случаи, при положение, че сме допуснали като законосъобразна докладната записка на администрацията, не виждам причина да не допуснем за разглеждане и тази докладна записка“, обясни Бачийски. Иво Баев репликира като посочи, че всяка една докладна записка се гледа индивидуално и съобразно нейния текст.

Общинският съветник от БСП и бивш областен управител на Бургас Павел Маринов повдигна въпроса за интереса на рибарите и изграждането на пречиствателната станция и канализация в района. „Според мен принципът за осигуряване на достъп до един обществен плаж трябва да бъде в гледане напред. Ако приемем, че този ПУП влезе, може да направим официално предложение да бъде решен допълнително с частично изменение достъпа до плажа. Връщането назад ще носи само негативи“, посочи той.

Бачийски обясни, че районът на рибарското селище „Ченгене скеле“ е отделен етап от проекта за изграждане на пречиствателна станция. „Това е Етап 3, за който Община Бургас е кандидатствала. Там ПУП-ът е влязъл много отдавна. В момента дори има обществена поръчка. Срокът за подаването на документи за изпълнител на пречиствателната станция беше до 7 юли. Това е различен етап от този, който е за „сарайте“. Там е Етап 2А. Двете неща не са свързани“, поясни общинският съветник.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам