Казусът с парк „Росенец” отново ще бъде гледан в Общинския съвет в Бургас

Прокуратурата: Община Бургас трябва да реши дали да махне бариерата в парк „Росенец”

Това е имотът зад бариерата на пътя, по който граждани не могат да преминат, макар че е общински.
Снимка: Дрон Бургас

Предложение за частична отмяна на решението за промяна на Подробния устройствен план (ПУП) на парк „Росенец“ е внесено в Общинския съвет в Бургас. Докладната записка е на общинския съветник Константин Бачийски от „Средна европейска класа“. В документа се иска да отпадне точката, в която се преобразуват общински в частни терени.

Докладната записка за промяна на ПУП-а беше внесена на сесията през април извънредно с мотива, че се гонят срокове за кандидатстване по проект за изграждането на пречиствателна станция и канализация в района на „Ченгене скеле“. В терена обаче попада общински път, водещ до частен имот, свързан с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Според Бачийски, решението, което взе местният парламент не е в обществен интерес. „По този начин грубо се погазват правата на жителите на общината, като на практика ги лишава от обществен достъп до посочената територия на лесопарка, в полза на частни лица“, посочва Бачийски.

„Бяхме излъгани при гласуването

на промяната на Подробния устройствен план на парк „Росенец“. Това посочи общинският съветник от „Движение България на гражданите“ Живко Табаков на брифинг в Бургас. В началото на сесията през април той посочи, че докладната записка трябва да бъде оттеглена от дневния ред, тъй като не е преминала през комисиите към местния парламент. Това не се случи. Общинските съветници от „Движение България на гражданите“ също бяха сред тези, които я подкрепиха. „От общинската администрация ни обясниха тогава, че ако трета точка от докладната записка не бъде гласувана, няма как да бъде реализиран проектът за пречиствателната станция. Нямаше как това нещо ако беше конкретно само за тази улица, да бъде подкрепено под никаква форма от наша страна. С колегите много бързо трябваше да вземем решение. Категорично смятаме, че не сме направили голяма грешка, когато сме сложили общественото благо пред този дребен скандал. За жалост обаче скандалът е акцентиран конкретно върху този имот. Ако към настоящия момент можем да преразгледаме нашето решение, категорично това нещо няма как да го подкрепим. Мога да кажа, че бяхме излъгани“, обясни той. Табаков допълни, че изграждането на пречиствателни станции е изключително важно за туристическия бизнес. „Смятам, че инфраструктурната обезпеченост е по-важна, а вече администрацията си носи отговорност

защо е направила по този начин проекта. На нас ни дават проект точно от там да мине тръбата. На мен ми обясняваха, че тази улица не води до никъде освен до имението. „Тя така или иначе не се използва“ – това ми го декларирха общински съветници от ГЕРБ, които водеха разговори с нас“ , допълни той.

Общинският съветник Стоян Грозев допълни, че пред тях е била поставена дилемата– запазване на някакъв път, който никой не използва или да се помогне на няколко стотин души, чрез изграждането на канализацията. „Категорично искахме да се разделят двете позиции, защото имахме различни мнение по двете. Стана ясно, че няма как да се разделят. Бяха ни казани 5 млн. лв. по ПУДООС, сега гледам, че са анонсирани 3,7 млн. лв. Самият факт, че ще бъдат изпълнени тези инфраструктурни проекти за мен е по-важно от 200 м. или 300 м. безсмислен път. Какви ви звучи „общински съветници лишиха няколко стотин души от пречиствателна станция и канализация, за да запазят 200 м. асфалтов път?“, посочи той.

Табаков посочи, че ако докладната записка на Бачийски влезе в дневния ред на сесията утре, ще бъде подкрепена от общинските съветници от „Движение България на гражданите“. Това обаче може да не се случи, тъй като е отхвърлена от Правната комисия към Общинския съвет.

Бариерата, която е монтирана на все още общинския път в парк „Росенец“ е друг проблем в казуса.

Нов сигнал за незаконното й поставяне е изпратен до прокуратурата в Бургас през юни тази година. Съоръжението е проверявано и преди 4 години. От Община Бургас обясниха, че тогава са издали предписания за премахването на бариерата, но прокуратурата е отказала да образува досъдебно производство. Мотивът на държавното обвинение е, че имотът е бил в етап на строеж. От прокуратурата посочват, че в момента Община Бургас трябва да реши дали да разпореди премахването на бариерата.

Новият сигнал е от Сдружение с нестопанска цел. В него се посочва, че пътят в парк „Росенец” все още е общински, но на място има бариера и фургон, които ограничават достъпа до бреговата ивица. От прокуратурта обясниха, че Община Бургас трябва да извърши проверка и да установи дали все още има строеж в района. Поради тази причина сигналът е препратен към местната адмнинистрация, която може да разпореди премахването на бариерата и фургона.

Опит за отстраняването им е направен още през ноември 2015 г. Тогава Община Бургас е изготвила констативен протокол и е изпратила писмо до дружеството, чиято собственост е имота, с указания за незабавното премахване на съоръжението, за да се освободи достъпа за преминаване. Това обаче не се случило. Съставен е нов констативен протокол и е изпратено ново писмо със същите указания, след което бариерата е била премахната.

„Междувременно, управителят на дружеството е внесъл в Община Бургас заявление с искане за одобряване на Проект „План за безопасност и здраве – допълнение”, който обаче не е бил одобрен и е върнат с указания”, посочват от прокуратурата. След като е внесен повторно местната администрация вече го е одобрила. „От обяснителна записка в Плана е видно, че на подхода към територията, в която се извършват строителни дейности, е предвидена бариера за контролиране на достъпа, с цел да се предотврати незаконно навлизане на лица, непознати с реда за безопасност в строителния обект”, посочват от прокуратурата. Именно това е и мотивът на държавното обвинение да не образува досъдебно производство. Няколко месеца по-късно отново има монтирана бариера на общинския път.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам