BG | EN

Казусът с осъдения за купуване на гласове съветник от Стара Загора отново влиза в местната избирателна комисия

Янко Янков
Снимка: Фейсбук

Върховният касационен съд (ВКС) е провел днес заседание за тълкуване на решението с което на общинския съветник Янко Янков („Алтернатива на гражданите“) е наложено  наказание „лишаване от свобода“ за 2 г. с 4 годишен изпитателен срок и глоба от 12 хил. лв. за купуване на гласове, по време на местните избори през 2019 г.

Заседанието бе свикано по молба на самия Янков и неговата защита, за да им бъдат обяснени решението и мотивите на съда. Веднъж то беше отложено след представяне на болничен лист от осъдения общински съветник. 

Днешното заседание се е провело в отсъствието и на Янков, и на неговия адвокат, заяви пред „За истината“ Роза Георгиева – началник на канцеларията на председателя на ВКС. 

Този факт на практика саморазобличава Янков, според когото той и неговата защита не разбирали разпоредителната част на съдебното решение. Очевидно тълкуване на присъдата не е била основание за поисканото заседание, в противен случай осъденият общински съветник щеше да присъства на заседанието, за да чуе обясненията на съдебния състав. По този начин той вероятно

се опитва да отложи с още два месеца прекратяването на пълномощията му, толкова е срокът, в който ВКС трябва да излезе с решение.     

А публичните му изявления, направени на заседания на общинския съвет и пред общинската избирателна комисия, че е невинен и с решението си Върховният касационен съд всъщност го оправдава, 

са недопустимо коментиране на съдебно решение.  

Въпреки цялата защита, която Янков получи от ГЕРБ в лицето на общинската администрация, общинския съвет и общинската избирателна комисия, неговият казус отново е на дневен ред.

На 9 май т.г. ВКС изпрати преписи от своето решение и от осъдителната присъда на Софийския апелативен съд до кмета на Стара Загора. Живко Тодоров потвърди пред медията ни, че са те са получени в общината на 14 май и днес са предоставени на Общинската избирателна комисия. 

Писмото, с което Върховният касационен съд изпраща решението си за осъдителната присъда на съветника Янко Янков
Илюстрация: „За истината“

Нейната председателка Теодора Крумова е свикала заседание на комисията на 17 май в 16 часа. Съобщение за това е публикувано и в официалния сайт на ОИК. 

От партия „Възраждане“ са изпратили днес жалба до Административния съд в Стара Загора срещу решението на Общинската избирателна комисия от 8 май, с което тя отказа да прекрати предсрочно пълномощията на Янко Янков като общински съветник. 

На 8 април т.г. Административният съд в Стара Загора е изпратил делото, образувано по жалба на Янко Янков срещу Решение на КПКОНПИ от 28 март 2022 г. до Върховния административен съд(ВАС),  

съобщи пред „За истината“ Любомира Янчева – пресаташе на Административния съд в Стара Загора.  С него антикорупционната комисия му наложи глоба от 15 хиляди лв., заради установени конфликти на интереси. Старозагорският съд отхвърли оспореното от Янков решение на КПКОНПИ и сега предстои то да бъде решено от Върховния административен съд. 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините