BG | EN

Казусът с продажба на над 100 дка общински имоти във Варна отива във Върховния съд

Областният управител на Варненска област Марио Смърков (вдясно) и ст. юриста на Областна администрация Светослав Василев
Снимка: скрийншот от видео

Върховният административен съд ще трябва да се произнесе окончателно по казуса с исканата от местната власт във Варна продажба на над 100 дка общински имоти.

Това стана ясно след като днес областният управител Марио Смърков съобщи, че ще обжалва решението на Варненския административен съд.

През март административният съд във Варна постанови, че решението на Общинския съвет от миналата година тези имоти да бъдат продадени не противоречи на закона.

Казусът е от обществен интерес, който трябва да бъде защитен, каза днес варненският областен управител. Той призова случаят да не се използва в хода на предизборна кампания. Марио Смърков заяви още, че позицията на областната управа е формирана след подробен анализ и той държи на прозрачността в работата си.

Областният управител е призван да упражнява контрол по законосъобразността на актовете и действията на органите на местното самоуправление и местната администрация, припомня Марио Смърков. В тази връзка той обръща внимание, че реализирането на правото на областния управител да обжалва като страна по дело може да бъде представено като акт на репресия или да се интерпретира в нечия полза, извън принципа на справедливостта.

Според старши юрисконсултът на Областната управа Светослав Василев, Административният съд във Варна е постановил неправилно решение, тъй като превратно е изтълкувал понятието „целесъобразност“. В решението няма процесуална изрядност, а доводите за незаконосъобразност на решенията за продажбата на имотите са слабо засегнати.

От областната управа виждат и процедурни пропуски от страна на съда. По време на делото юристът е поискал съдебно-икономическа експертиза, която да изследва инвестиционния и градоустройствения потенциал на терените, предвидени за продажба, но в последното заседание съдията е бил сменен и е отхвърлил това искане. 

През 2022 година областният управител – тогава Благомир Коцев, върна решения на Общинския съвет във Варна, сред които и за продажбата на имоти, които впоследствие бяха прегласувани. След прегласуването той съобщи, че решенията за 16 от 19-те имота за продажба, ще бъдат оспорвани в съда, като основанията за повечето са, че общината ги е придобивала под условие да се ползват за обществени цели. 

С жалбата на областния управител бе оспорен характерът на собствеността на недвижимите имоти. В нея бе посочено, че някои имоти са публична общинска собственост и имат специален режим на управление, за други липсва данъчна оценка, има и такива, при които собствеността не е напълно изяснена.

Решението на казуса вече е в ръцете на Върховния административен съд.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините