BG | EN

И Окръжната прокуратура в Стара Загора образува досъдебно производство, свързано с боклуците в Гълъбово

Снимка: пресцентър на прокуратурата

Второ досъдебно производство е образувано във връзка с откритите огромни количества отпадъци на 85-те декара площадка на „Брикел“, отдадена под наем на фирмата „Траш юнивърс“.

То е образувано от Окръжната прокуратура в Стара Загора по чл. 281 ал.1 от Наказателния кодекс срещу неизвестен извършител и трябва да установи дали служители от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) и от Изпълнителната агенция по околна среда в града са извършили престъпления, с цел да облагодетелстват себе си или други лица като от това са настъпили вредни последици. По делото на този етап няма задържани лица и повдигнати обвинения, но вече са разпитани някои служители и са иззети множество документи, съобщава на страницата си Окръжната прокуратура.

Вчера Районната прокуратура образува първото досъдебно производство по чл. 353б, ал. 1 от НК за търсене на отговорност от лица, които управляват отпадъци не по установения ред и с това създават опасност за живота или здравето на хората и за околната среда.  

От „Брикел“ ЕАД заявиха, че нямат никаква информация за проведените оперативно-следствени действия на територията на площадката, отдадена под наем на „Траш юнивърс“ за срок от 2 години. Управителят не знаеше нито какви отпадъци се съхраняват там, нито какви количества, но потвърди, че в котлите на дружеството са изгорени 170 хил. тона от тях, преработени в RDF.  

Днес нито едно от длъжностните лица не отговори на телефоните в РИОСВ – Стара Загора, за да разберем кога е издадено регистрационното разрешително на фирмата за съхранение на отпадъците, то не беше открито и в списъка на публикуваните на страницата на МОСВ издадени документи за дейности с отпадъци в периода 2016 – 2019 година. В публикация от вчера „Медиапул“ пише, че официалното разрешително за дейностите с отпадъците на фирмата доскоро е можело да бъде намерено на сайта на старозагорската екоинспекция. От сряда документът вече е изчезнал от страницата, но все още бил достъпен в кеширан вариант. Изданието добавя и факта, че разрешените от РИОСВ-Стара Загора за съхранение 1.6 млн. тона отпадъци от „Траш юнивърс“ на площадката в село Обручище не могат да бъдат доставени от района на Гълъбово.

Припомняме, че директорката на Регионалната инспекция по околна среда и води в Стара Загора Петя Папазова беше освободена след публикации в пресата за изгарянето на отпадъци с неясен произход в централата на Христо Ковачки в Гълъбово, а разрешителното на „Брикел“ за експериментално горене беше отнето. От това следва логично въпроса къде „Траш юнивърс“ ще оползотвори събраните хилядите тонове боклуци и колко време могат да останат те на площадката без да застрашат околната среда и жителите на региона.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините