И Кръвният център във Варна започва да набира дарители на плазма

Изображение: Български лекарски съюз

Кръвният център във Варна набира желаещи, преболедували Covid-19, да дарят кръвна плазма, която ще помогне за лечението на други болни. За целта е необходимо кръводарителят да представи един от следните документи: епикриза от болнично лечение за Covid-19, положителен PCR тест или предписание за изолация (карантина), вследствие на положителен PCR-тест.

До момента кръвна плазма от пациенти, преболедували COVID-19 можеше да бъде дарена само в София. Центърът по трансфузионна хематология във Варна разполага с необходимата апаратура, но бяха нужни средства за закупуване на консумативи, които вече са поръчани, благодарение на дарители.

Директорът на Кръвния център в града д-р Жанина Йорданова е съобщила за регионалното издание Moreto.net, че благодарение на дарители и съдействието на Община Варна са поръчани първите сетове, с които ще може и във Варна да бъде дарявана плазма.

Плазмата на хора, които са се излекували от Covid-19, съдържа антитела, които организмът е произвел специално срещу новия коронавирус SARS-CoV-2. Антителата са протеини, които се произвеждат от имунната система при среща с инфекциозен агент. Антителата се свързват с вируса и го елиминират от организма.

Преборилите болестта у нас се увеличават всеки ден и вече са близо 23 хиляди. Всеки един от тях, отделяйки около два часа от времето си може да помогне на трима души, които имат нужда от преливане на т.нар. реконвалесцентна плазма, за да се преборят с болестта, припомнят от Българския лекарски съюз.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам