BG | EN

И в Силистра такситата ще са по-скъпи от догодина

Общинският съвет в Силистра
Снимка: Димитър Пецов

На последното си редовно заседание общинският съвет на Силистра взе решение за повишаване на тарифите за таксиметровите услуги от началото на следващата година.

Промяната засяга размера на максималната цена на дневната и нощната тарифи за превоз на пътници. Така максималната цена на дневната тарифа за един километър пробег от 1 януари догодина се променя от 1.10 лв. на 1.20 лв., при минимална от 0.99 ст., а  максималната цена на нощната тарифа за един километър пробег от 1.20 става 1.30 лв., при минимална от 1.10 лв.

Актуализацията на цените става съгласно разпоредба на закона за автомобилните превози, според която минималните и максималните цени се актуализират веднъж годишно, а решението за това трябва да се вземе от общинския съвет до 31 октомври тази година.

Повишението става по искане на Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи в Република България – клон Силистра, придвижено чрез кмета на общината.

Предложението за увеличение на максималните цени за един километър пробег по съответната тарифа, браншовата камара е мотивирала като е взела становищата на големите превозвачи в таксиметровия бранш на територията на община Силистра, пише  в докладната записка, внесена от кмета за гласуване.  Становищата си превозвачите  са обосновали с повишените цени и разходи за гориво, амортизация, заплати, подмяна на автомобилния парк, застраховки, както и други преки и административни разходи.

Като част от мерките за борба с кризата, с решение от 2021 г. общинските съветници определиха първоначалната такса при извършване на таксиметров превоз на пътници на територията на община Силистра, която беше утвърдена през 2020 г., да бъде в двоен размер от минималната цена за един километър пробег. Това стана в изпълнение на промяна от 2021г. в Наредба 34 за таксиметров превоз на пътници, която въведе изискване първоначалната такса при извършване на таксиметров превоз на пътници да е от двоен до троен размер от минималната цена за един километър пробег по съответната тарифа в населено място.  Въпросното изискване се запазва и сега, като първоначалната такса за дневна тарифа от 0.90 лв.(определена през 2020) се запазва увеличена двойно на 1.98 лв и 2.20 лв. по нощна тарифа.

Пак като част от последиците  на мерките за борба с кризата, въпросните гласувания на общинските съветници в това заседание за първи път станаха чрез чисто нови лаптопи. Това доведе и до известно забавяне в началото на заседанието, за да бъде настроена системата и обучени депутатите да работят с нея.

До купуването на новите компютри се стигна след гласуване за промяна в бюджета през април т.г., при което се разпределиха на средства-преходен остатък, отпуснати по-ран с постановление на Министерски съвет от 2021 г. за борба с COVID-19. И въпреки, че самите съветници тогава гласуваха за купуването на лаптопите, повечето от тях сега посрещнаха въвеждането на новата системата за гласуване с лаптопите с противоречиви мнения. Най-малкото защото всеки от тях ще трябва да носи зачисленото устройство вкъщи, да го съхранява и да го осигури за следващото заседание. А цената на всеки лаптоп е 1600 лв.  Решението за новите лаптопи беше обосновано с нуждата те да бъдат ползвани от общинските съветници при неприсъствените заседания, които се провеждаха в условията на пандемия и налагаха дистанционно гласуване. Сега обаче се оказа, че те напълно ще заместят използваните досега таблети при системата за гласуване.

На заседанието бе взето и решение във връзка с изграждането на голям фотоволтаичен парк върху територията на бившето летище на Силистра – една инвестиция на безнесмена Явор Георгиев – като беше одобрена промяна в подробния устройствен план за присъединяване на електропроводите на парка към съществуващата мрежа.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините