BG | EN

И БСП в Шумен подаде жалба за агитация с джипката на Борисов

Кметът на Шумен Любомир Христов на предизборна обиколка в града с премиера Борисов (зад волана)
Снимка: Скрийншот от видеото, публикувано в профила на Бойко Борисов

Общинският председател на БСП – Шумен Веселин Пенчев е подал жалба до Централната избирателна комисия за незаконна агитация при посещението на премиера Бойко Борисов в града на 15 октомври.

Левицата твърди, че при визитата на Борисов са извършени нарушения на изборното законодателство, тъй като той е използвал обществени ресурси в полза на партия ГЕРБ. Става въпрос за прословутата обиколка с джипа на премиера, при която той вози на задната седалка досегашния кмет на Шумен и кандидат за нов мандата Любомир Христов и обсъжда с него направеното от местната власт и правителството.

При посещението си в Шумен министър-председателят, в качеството си на висш представител на изпълнителната власт е разпространил чрез своята официална фейсбук страница видеозапис с продължителност над един час, направен в служебния му автомобил, се посочва в жалбата на левицата.

В сигнала се обяснява, че на задната седалка на джипа, управляван лично от Бойко Борисов, се вози кандидатът за кмет от ГЕРБ Любомир Христов и двамата разговарят за направеното от ГЕРБ през изминалия мандат. Така кандидатът за кмет Христов излага своята предизборна програма пред премиера, а записаният разговор е форма на предизборна агитация, доколкото е разпространен в нарушения на изборното законодателство и представлява груба намеса от страна на Бойко Борисов в полза на кандидата за кмет от ГЕРБ, се казва в жалбата на БСП – Шумен.

Жалбоподателят изтъква, че в конкретния случай Борисов действат като представител на изпълнителната власт, по време на изпълнение на служебните си задължения и използващ служебен автомобил, като с действията си подпомага кампанията на ГЕРБ, което е нарушение на Избирателния кодекс.

Левицата иска ЦИК да извърши проверка и да се предприемат действия съгласно Изборния кодекс. Към жалбата е приложен линк към видеозаписа на официалната страница на премиера Борисов.

Агитацията с джипката може да докара 15 000 лв. глоба на Бойко Борисов, съобщи в. Сега, позовавайки се на решение на ЦИК за аналогичен случай във Велико Търново. Премиерът Борисов е нарушил Изборния кодекс, постанови ЦИК заради подобна обиколка във Велико Търново, при която Борисов вози на задната седалка на служебния си джип досегашния кмет и кандидат за нов мандат Даниел Панов. Обиколката също е била излъчена на живо във фейсбук.

В решението си за Велико Търново ЦИК се съгласява с мотивите на жалбоподателя, че Изборният кодекс забранява безплатното ползване на административен ресурс и на държавен транспорт за политическа агитация. Решението може да бъде обжалване пред ВАС и ако бъде потвърдено, премиерът може да бъде глобен от 3 000 лв. до 15 000 лв. за безплатно използване на обществени ресурси за изборни цели.

Все още няма отговор от ЦИК по жалбата на БСП – Шумен, която е подадена на 17 октомври.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините