И арестът на президентския секретар Пламен Узунов се оказа незаконен

Пламен Узунов
Снимка: „Под тепето“

Арестът на президентския секретар Пламен Узунов през лятото на миналата година е бил незаконен. Това реши Пловдивски административен съд.

Според магистратите задържането на Узунов не е било мотивирано по никакъв начин, а органите на реда не са представили доказателства за извършено от него предполагаемо престъпление.

С това решение на съда се оказа, че и трите ареста, извършени в този ден са незаконни. Други съдилища вече постановиха, че в нарушение на закона са били задържани бизнесменът Пламен Бобоков и президентският съветник Илия Милушев. В понеделник се оказа, че това се отнася и за секретаря на държавния глава Пламен Узунов. Неговият арест е бил окончателно отменен от административния съд в Пловдив, съобщи Mediapool.

Бобоков, Милушев и Узунов бяха арестувани на 9 юли миналата година, когато в президенството нахлуха въоръжени служители на Бюрото за защита на свидетели при главния прокурор и започна претърсване на кабинети. Тези действия на прокуратурата отприщиха и масова вълна от протести в страната.

В последното решение от тази поредица съдът посочва, че не е имало никакво основание за задържането на Узунов. Бившият служебен вътрешен министър е бил арестуван в имот на родителите му в пловдивското село Първенец и същия ден е бил конвоиран в София.

В заповедта за задържането му, съставена от полицай от Пловидив, е посочено единствено, че арестът се извършва във връзка с дело на специализираната прокуратура. Това е разследването, по което Узунов бе обвинен в търговия с влияние заедно с Бобоков. Към същото дело наскоро бе приложен и сигналът на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) за нарушения при покупката на 290 джипа за МВР.

На първа инстанция районният съд пише, че би следвало да се обясни какви обстоятелства сочат необходимостта от арест и как точно задържаният е съпричастен към твърдяното престъпление. “Заповедта трябва да е издадена и в съответствие с целта на закона – да се предотвратят и разкрият престъпления, чрез временно ограничаване на правата (като правото на свободно придвижване например) на лица, за които има данни, че са извършили престъпления. От една страна, в атакуваната заповед въобще не е отбелязано, че по отношение на задържаното лице има данни да е извършило престъпление, а само е записано, че образуваното досъдебно производство е за установено престъпление, без обаче по какъвто и да е начин жалбоподателят да е посочен като съпричастен към това деяние. От друга страна, дори и да се приеме, че към момента на издаване на заповедта е имало данни лицето да е било свързано с въпросното престъпление, е било необходимо да се мотивира в акта защо се налага неговото задържане, за да се прецени именно съразмерността на мярката с ограничаването на правата”, се казва в решението.

Това решение е обжалвано от полицейския инспектор, съставил заповедта за арест пред административния съд в Пловдив. Той обаче го потвърждава.

И в това решение се посочва, че заповедта е издадена от компетентен орган, но по същество е незаконна.

“Липсата на фактически основания за издаване на заповедта за задържане е съществено нарушение на процесуалните норми”, посочва съдът.

И допълва, че от събраните по делото данни става ясно, че полицията в Пловдив не е разполагала с категорични данни, че Узунов е бил съпричастен към престъпление. Тяхното участие е било разпоредено с прокурорско постановление от София същия ден. В него било посочено само какви са подозренията срещу Узунов и че предстоят действия на полицията, като се иска съдействието на главния секретар на МВР.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам