BG | EN

Историята на съдебната сага „д-р Вуцов“

Дори очевидните нарушители на Закона в България може никога да не получат наказание за това, което са извършили

Изчезналата фалшива диплома на д.р Иван Вуцов
Снимка: Венелина Попова

 

 

 

 

 

Статията е допълнена 15.40 ч. на 18 септември т.г.

Вчера в Районния съд в Стара Загора се състоя поредно заседание по едно от делата срещу старозагорския лекар Иван Вуцов. Двайсет години той работи като кардиолог, последните няколко и като инвазивен, с фалшива диплома. Съдебните процеси в София и Стара Загора срещу него продължават вече четири години. Авторът на „За истината“ Венелина Попова започва журналистическото си разследване по този случай още като кореспондент на програма „Хоризонт” на БНР в Стара Загора. Ето нейната история за случая:

Разследването си в националното радио започнах в началото на 2015 година след среща с Валентин Димитров – юрист на частната болница „Тракия”, в която Иван Вуцов работи като кардиолог до октомври 2014 година. Изгонват го оттам, след като разбират, че лекарят е разследван за използване на недействително свидетелство по специалността „кардиология”. Преписката срещу старозагорския лекар е образувана в Четвърто РПУ-СДВР под номер 2023/2014 г. по сигнал от Медицинския университет в София до Главна прокуратура и Окръжната в Стара Загора. Сигналът е изпратен също до министъра на здравеопазването и управителя на Националната здравно осигурителна каса.

Усъмняват се в достоверността на документа, преди да издадат сертификат на д-р Вуцов за поставяне на пейсмейкъри. Започват проверка и установяват, че

лекарят е използвал фалшива диплома,

изработена върху дубликат на свидетелството си за специализация по „вътрешни болести”, след като обявява оригинала за изгубен.

Схемата на фалшификацията обяснява в интервю по „Хоризонт” на 18 март 2015 година професор Алексей Алексеев-тогава зам. ректор на Медицинския университет в София, без когото това журналистическо разследване не би било възможно. Той посочи и датите, на които доктор Иван Вуцов се е явявал два пъти на изпити в университета за придобиване на специалността „кардиология”- на 8 и 9 май 1995 година и на 13 и 14 май 1996 година. И

двата пъти не успява да издържи изпитите

пред назначената комисия.

Софийската районна прокуратура образува досъдебно производство по случая на 2 февруари 2015 година, възложено на полицай от Четвърто столично РПУ с наблюдаващ прокурор Евгения Манева. А от Медицинска академия веднага изваждат Иван Вуцов от списъка на инвазивните кардиолози в България и на 19 февруари с.г. уведомяват затова с писмо № 960/ 2015 г. професор Йовчо Йовчев -директор на Университетската болница „Професор Стоян Киркович” в Стара Загора. Там самозваният специалист е назначен след освобождаването му от частната болница „Тракия”.

Въпреки това ръководството на лечебното заведение и районната здравна каса не прекъсват договорните си отношения с лекаря. Не заличават и името му от списъка на специалистите кардиолози в електронния регистър на Районната здравна инспекция. Това се случи години по-късно, след като уведомих директора й – доктор Златина Нанева, че ще бъда принудена да подам сигнал срещу нея за длъжностно престъпление.

На 19 март 2015 г. от Университетска болница обявиха, че д-р Вуцов ще бъде в

дългосрочна отпуска, докато върви разследването

срещу него, но ще продължи индивидуалната си практика, поне такова намерение заявил самият той в здравната каса. Към тази дата тя вече има подписан договор с болницата за откриване на отделение по инвазивна кардиология. А за завеждащ е назначен мнимият кардиолог.

В началото на април 2015 г. и Районната прокуратура в Стара Загора започва проверка по сигнала за фалшивата диплома на д-р Вуцов, такава е разпоредена и в двете болници – частната „Тракия” и Университетската „Професор Стоян Киркович”. Още тогава Славка Йорданова–директор на Районната здравна каса потвърди, че ако лекарят е упражнявал кардиологична практика без придобита специалност, ще трябва да върне целия размер на средствата, които е получил в продължение на 20 години.

Три месеца по-късно-през юли 2015 година столичната Районна прокуратура повдига

обвинения срещу старозагорския лекар.

А от Медицинска академия, възмутени, че институциите не прекратяват престъпната му дейност, информират за това премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров. Пакет с документи ръководството изпраща и до здравния министър Петър Москов.

През октомври същата година и в Районната прокуратура в Стара Загора тръгва разследване на лекарската практика на доктор Вуцов. По това време той вече е започнал работа в частната болница „Бургасмед” в крайморския град, при това отново в отделението по кардиология, макар формално да е назначен на друга длъжност в щатното разписание.

Съдебната сага срещу д-р Вуцов започва първо в Софийския районен съд на 5 ноември 2015 г. Наказателното дело от общ характер № 14465 приключва след пет съдебни заседания на 29 септември 2016 г. Обвиняемият получава

две годишна условна присъда

с четири години изпитателен срок. Но докато съдията пише мотивите за присъдата си, фалшивата диплома изчезва от папките по делото. Предположенията са, че тя най-вероятно е била открадната. Как е станало това и кой носи отговорност за съхраняването на съдебната документация, трябва да кажат разследващите по случая. Ако изобщо някой го разследва. На втора инстанция Софийският градски съд в заседание от 2 юли 2017 г. отменя присъдата и връща дело 5035/2016 г. в Софийската районна прокуратура. Оттам са поискали удължаване на срока за доразследване и през ноември ще стане ясно дали ще бъде повдигнато повторно обвинение към доктор Вуцов за същото престъпление.

Две съдебни дела срещу самозвания медик

се водят и в Старозагорския районен съд. Първото – за използване на фалшивата диплома по кардиология започна през декември 2015 година и приключи през януари 2018. В шест съдебни заседания съдът не успяваше да му даде ход, защото процесът бе съзнателно възпрепятстван и забавян както от обвиняемия, така и от неговата защита. Иван Вуцов или не можеше да бъде открит на постоянния му адрес, или се оказваше тежко болен. А единият от адвокатите му-Иван Лазов от Софийската колегия си позволи наглостта да се яви в зала с временно отнети адвокатски права, с което наруши грубо закона. На първа инстанция делото приключи с две годишна условна присъда при четири години изпитателен срок, потвърдена и от Окръжния съд в Стара Загора. Защитата обжалва присъдата пред Апелативния съд в Пловдив (който предстои да се произнесе) с искане да бъде отменена, а делото да бъде върнато в досъдебен стадий в Районната прокуратура.

Вторият съдебен процес срещу мнимия кардиолог

в Старозагорския районен съд е за упражняване на професия без правоспособност в лечебни заведения и в частната му практика. Документацията по него е огромна. Защото за 20 години в Районната здравно-осигурителна каса са отчетени близо 30 хиляди амбулаторни листа само от прегледи на пациенти с направления. Колко от тях са били реално потърпевши от „лечението” на доктор Вуцов никога няма да разберем. Делото трябваше да приключи вчера, но защитата поиска отлагане и съдията насрочи заседание в понеделник – 17 септември. Тогава се очаква да бъде произнесена и присъдата.

Цялата съдебна сага се развиваше

пред очите на професионалната гилдия,

която отказа да вземе отношение по скандалния случай, в който едновременно бе нарушен и законът, и лекарската етика. В средата на септември 2015 г. в ефира на БНР професор Пламен Кенаров – главен секретар на здравното министерство заяви, че ще поиска от Българския лекарски съюз да бъдат отнети правата на доктор Вуцов, подложил на риск живота и здравето на стотици хора в продължение на 20 годишната си незаконна кардиологична практика. Оказа се обаче, че в Централната етична комисия на съюза писмо с такова искане не е постъпвало.

Тук е мястото да се каже, че през всички фази на съдебните процеси доктор

Вуцов твърдеше, че има легитимна диплома и е кардиолог.

Освен цялата документация в Медицинския университет в София, която доказва точно обратното и уличава лекаря в лъжа, сред папките по делото има и собственоръчно написана молба от него, в която той моли да му бъде насрочена дата за явяване на изпит за специалността „кардиология”?!

Това журналистическо разследване, което още не е приключило, ми позволи да погледна съдебната система в България отвътре и да разбера, че дори за очевидните нарушители на Закона наказание може никога да няма или в най-добрия случай то да е напълно неадекватно на извършеното престъпление. Тази липса на правосъдие за всеки и бавното съдопроизводство у нас обезкуражават обществото и разпиляват безнадеждно гражданската му енергия.

На 18 септември т.г. Районният съд в Стара Загора осъди доктор Иван Вуцов затова, че близо 20 години е работил като кардиолог в лечебни заведения и в частната си лекарска практика без специалност. Условната присъда от година и половина и 200 лева глоба е с тригодишен изпитателен срок и може да бъде обжалвана пред Окръжния съд.

В този съдебен процес прокуратурата не предяви иск мнимият кардиолог да върне средствата, които и получил от здравната каса за преминалите през частната му практика пациенти с медицински направления. Това може да направи Районната здравно-осигурителна каса в Стара Загора, която на практика е била източвана от доктор Вуцов.

Това е второто дело срещу медика в Стара Загора. Първото – за фалшивата му диплома по кардиология завърши също с двегодишна условна присъда, но защитата пледира пред пловдивския Апелативен съд делото да бъде върнато в прокуратурата за нова разглеждане.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени разследвания

monsterid
Венелина Попова
Венелина Попова е дългогодишен журналист в БНР, от 2001 година е кореспондент на програма "Хоризонт" от Стара Загора. Два пъти е заставала на подсъдимата скамейка за свои разследвания, излиза от тях с присъдата "невиновна". Носител е на наградата за гражданска доблест "Паница", има награди от Националния омбудсман и от Родовата фондация "Митрополит Методий Кусев".

Още от автора

Вяла кампания, липса на послания и отегчени избиратели

Както е видно за изборите – парламентарни и европейски се говори само в телевизионните студиа и то предимно за вторите.

Мандатът на общински съветник от Стара Загора беше прекратен след разследване на „За истината“

Общинската избирателна комисия (ОИК) в Стара Загора прекрати предсрочно мандата на Янко Янков -  общински съветник от местната коалиция „Алтернатива на гражданите – ВМРО“. Причината е присъда за купуване на гласове на местните избори през 2019 г. за листата на „Алтернатива на гражданите“, потвърдена от Върховния касационен съд.

Казусът с осъдения за купуване на гласове съветник от Стара Загора отново влиза в местната избирателна комисия

Общинската избирателна комисия в Стара Загора отказа да прекрати пълномощията на Янко Янков като общински съветник. 

Още разследвания

Чиновник в Силистра е получавал години наред арендата от държавни земеделски земи

Държавен служител в Областната земеделска служба в Силистра е заменил през 2007 г. свои имоти срещу държавни, след което е продължил да ги от дава под аренда в собствена полза.

„Какво лошо има?“ – 1 млн. лв. за саниране на кметство с осем стаи в Мадара срещу 670 хил. за осеметажен блок в Шумен

Възможно ли е енергийното обновяване на двуетажна сграда с десетина стаи да струва повече от санирането на многоетажен жилищен блок с над 80 апартамента? Риторичен въпрос, както показва практиката от шуменското село Мадара.

Провал на ул. „Успех“ – след като похарчи 27 млн. лв. социалното министерство постигна 6.5% от заложените цели

За развитието на социалната икономика по времето на трима министри Министерството на труда и социалната политика изхарчва 27 млн. лв. Резултатът от усвоените милиони е 6.5% изпълнение на целите, заложени в проекта.