BG | EN

Историята на...

Историята на Музейко – малкият музей с големи мечти (и постижения!)

Името му може да произхожда от умалително, но „Музейко“ е гигант в STEM образованието в България. Вече седем години най-големият детски научен център в Източна Европа открехва необятния свят на науката за десетки хиляди деца и техните семейства.

Днес „Музейко“ се готви за още по-големи подвизи.

В края на 2022 г. Фондация „Америка за България“ дари „Музейко“ на децата на България. Като обществена институция под грижата на Столична община, той ще продължи да бъде любимият пътеводител на децата към научните открития. Същевременно, „Музейко“ ще работи в подкрепа на STEM обучението в страната.

Неговите създадтели от Фондация „Америка за България“ му пожелаха успех в тази вълнуваща нова роля и пропомнят неговите първи стъпки и постиженията му през годините.

„Всичко започна с една искра, която разпали мечтите ни.“ Така си спомня началото на „Музейко“ през 2009 г. Десислава Тальокова, изпълнителният директор на Фондацията. Визията на ръководството е да създаде пространство, където българските деца да откриват науката чрез своя предпочитан изследователски подход – играта. Те черпят вдъхновение от детските музеи – американско изобретение от края на 19-ти век. На снимката: Чикагският детски музей е един от първообразите за Музейко.

Идеята за детски музей е новост в България преди 15 години, но е приета с ентусиазъм. Създадените с подкрепата на Фондацията детски кътове в няколко български музея – интерактивни изложби и дейности, специално предназначени за по-малките посетители – се радват на изключителен успех. Това дава увереност на ръководството на Фондацията, че изграждането на самостоятелен детски музей значително ще подпомогне образованието в България. На снимката: Млади откриватели изследват възстановка на праисторическа къща в Регионален исторически музей – Благоевград през 2010 г.

Впечатляващата сграда на „Музейко“ е дело на нюйоркското архитектурно студио Lee H. Skolnick Architecture + Design Partnership. На разположение на младите откриватели има три етажа с експонати и 130 интерактивни игри и дейности; покривна тераса с градина, катерачна стена и планетариум; работилница; кът за малки деца и външна площадка. Трите цветни купола наподобяват околностите на София.

Благодарение на дългогодишното партньорство между Фондация „Америка за България“ и архитектурно студио „Сколник“ бяха трансформирани детските клиники на „Пирогов“ и върната към живот Епископската базилика на Филипопол в Пловдив.

„Музейко“ отваря врати на 1 октомври 2015 г. „Аз идвам от областта на земеделието и затова гледам на „Музейко“ като на жив, развиващ се елемент от заобикалящата ни среда.“ С тези далновидни думи на церемонията по откриването бившият председател на Борда на директорите на Фондацията Лин Дафт отбеляза рождението на „Музейко“. Седем години и над 650 000 посетители по-късно, „Музейко“ има несъмнени заслуги за повишения интерес към науките в столицата, както и за създаването на други подобни центрове за учене и открития в цялата страна.

Приключенията в „Музейко“ започват на най-долния етаж, където чрез забавни игри децата опознават науките за миналото, като археология, геология и палеонтология.

По време на пътешествието си във времето и пространството в „Музейко“ младите изследователи научават за най-значимите научни постижения днес. На снимката: Гигантски ДНК модел.

Експонатите са дело на водещи български и международни учени, педагози и дизайнери и са съобразени със съвременните тенденции в образованието.

На най-горния етаж децата откриват тайните на Космоса и постиженията на американските и българските астронавти.

През 2016 г. „Музейко“ се сдобива със „сестричка“ и съмишленик.

Разположената в непосредствена близост „Музейка“ е оборудвана с лаборатории, читалня, детско радио, кухня за уроци по готварство, ателие по керамика и зеленчукова градина, където децата учат чрез практика.

В работилницата на „Музейко“ децата се превръщат в изобретатели, а идеите им – в реалност.

Кой не иска да се срещне с истински астронавт от НАСА като Ричард Линехан, който посети България през май 2018 г.? Организираните от „Музейко“ събития не са за изпускане – „Вечер на науката“, STEAM Quest, търсене на съкровища, отборни игри за семейства и много други. Последвайте страницата на Музейко във Фейсбук за повече информация.

„Музейко“ оставя следа не само в образованието. Осигурил е стотици работни места на български фирми, предприемачи, учени и педагози. Освен това е популярна туристическа дестинация.

Една от суперсилите на „Музейко“ е неговият отзивчив, компетентен екип. Ако имате въпрос за някой от експонатите или искате да научите повече за скалните образувания или друга тема, просто се обърнете към служител.

Знакът на „Музейко“ е в червено, бяло и синьо, но любимецът на децата е „зелен“ по душа. „Музейко“ използва нови „зелени“ технологии, за да пести енергия и вода и да рециклира отпадъци. За грижата си за околната среда „Музейко“ е награждаван многократно.

Доброто образование е предпоставка за силна икономика. Затова подкрепата за образованието е важна част от работата на Фондация „Америка за България“. От основаването си през декември 2008 г. насам над половината от общо дарените 300 милиона долара са за проекти в българското образование.

Текстът и снимките са част от съдържанието на месечния бюлетин на Фондация „Америка за България“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Историята на...

Още от „Историята на...“