Историята на една виртуална изложба – мозайките на Страхил Найденов

Страхил Найденов
Снимка: „Севлиево онлайн“

На 23 март т.г. галерия „Видима“ трябваше да открие изложбата „Модулна мозайка“ на плевенския художник Страхил Найденов. Заради обявените тази сутрин противоепидемични ограничения, които влизат в сила точно от понеделник, изложбата няма да бъде открита по традиционния начин, но все пак ще я има, обявиха от галерията.

Тя ще се открита символично под формата на вернисаж, който ще продължи в часовете от 16:00 ч. до 19:30 ч. Това ще позволи на ценителите на изобразителното изкуство сами да изберат удобно за тях време в което да посетят галерията и да се срещнат с автора и неговите творби.

Кой е Страхил Найденов?

Роден е през 1973 г. в Плевен. Работи в областта на мозайката, 3D и скулптурната мозайка. Член е на СБХ, на Международната асоциация за пластични изкуства АИАП (ЮНЕСКО) и на Дружеството на плевенските художници. Има над 20 самостоятелни изложби и над 50 участия в групови изложби и форуми в страната и чужбина. Носител е на награда от международното биенале Арт Олимпия 2017, Токио, Япония; има номинация от Есенен салон на Плевенските художници 2018 г. Негови творби са собственост на галерии и частни лица в България, Франция, Италия, САЩ, Япония.

Защо мозайка?

Мозайката е едно от най-древните монументални изкуства, на което са се възхищавали велики цивилизации, а традиционния начин на изработка се е запазил и до днес. Страхил Найденов придава на своите творби съвременно излъчване, докато запазва старите техники. Модерното звучене постига с класически естествени материали като мрамор, гранит, пясъчници. За акценти използва стъкло, керамика, полускъпоценни камъни – лазурит, ахат, аметист и други.

Какво ще представи художникът в Севлиево?

Изложбата в Севлиево ще представи над 20 мозаечни пана, изпълнени в техниката „Модулна мозайка“, както е озаглавена и самата изложба. Тя вече успешно е показвана в Плевен и София, като периодично се допълва с нови творби. За самата техника автора казва: „Техниката си е лично мое хрумване. Понятие модулна мозайка не съществува. Идеята се роди в разговор с колеги. Основата на класическата мозайка е контур – всяко едно изображение се оформя като контур и след това се запълват празните пространства. Докато при мен идеята е да няма контур. И интересното е, че точно липсващият контур е най-видим в работите. Цялата композиция е изградена от едни, на пръв поглед, хаотични модули, компоненти, събрани от нещо, което отсъства.“

Техниката е уникална за България. Няма информация в световен мащаб някой да прави подобни мозайки. Самите творби са ефирни, ажурни и в същото време концентрират в себе си плътността на материала и сякаш с лекота се носят в пространството.

Мозайките на Страхил Найденов представят разнообразни теми – за жената, любовта, свободата, баланса в различните измерения на живота. Въпреки пъстрата тематичност обаче, творбите стоят много хармонично и спокойно, обединени от общата техника.

Класическа мозаечна, т.е. директна техника

В своето творчество Страхил Найденов ползва класическата мозаечна техника, т.нар. директна техника. При нея мозайката се реди във вида, в който ще се вижда. Не само художник, но и майстор, занаятчия, той сам изработва различните тесери – така се наричат кубчетата материал. Всички те са от българските земи и всички са в естествен цвят. Всеки тесер е с различна големина, а не както в традиционната римска мозайка където всички страни са по 1 сантиметър. Това позволява динамика, пластичност и движение на формите. На преден план излизат естествените структури на камъка, отличават се жилките, релефите са непредвидими. Всяко парче от мозайката ще намери своето място, но едва когато се разполови под ударите на чука и длетото, а прецизното око на художника ще му отреди роля в общия пейзаж.

Изложбата ще бъде придружена с каталог. Освен това ще бъдат представени и принтове на някои от творбите му – са рамкирани подходящо и подписани лично от него. „Това е масова практика за всички колеги в чужбина, в България няма такава, затова реших да предложа и това. Принтовете са алтернатива, като идеята ми е да направя това изкуство още по-достъпно за всеки“, допълва автора.

Изненада за зрителите в експозицията „Модулна мозайка“ ще бъдат и 3D мозайки и скулптуриран камък с вградена мозайка, също уникално авторско хрумване.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам