BG | EN

„Исторически парк“ – бутафорно времеубежище и визитка на новата партия „Величие“

Исторически парк (архивна снимка)
Снимка: Спас Спасов

Партия „Величие“ събра над 100 хиляди гласа и вече е част от 50-то Народно събрание. Новата „политическа“ формация е на Ивелин Михайлов и Николай Марков, кой реално стои зад нея можем само да предполагаме от гледна точка на контекста, а именно –

Партията е създадена във Варна, където нищо не може да се случи без благословията на групировката ТИМ. От морската ни столица стартираха и още два проекта – „Воля“ и „Възраждане“.

Във варненското село Неофит Рилски Ивелин Михайлов привлича последователи, които се заселват трайно там, защото философията, че живот в общност с близки по житейски разбирания и ценности хора е все по-привлекателна в постмодерния индивидуалистичен западен свят.  Обитаващите пространството около Историческия парк са млади хора с успешна кариера, завърнали се от чужбина и дошли от столицата и други големи градове на България. В това, че те търсят природосъобразен живот и възможност да отглеждат децата си и храната си в чиста среда няма нищо лошо. Не е укорително, дори напротив, че се отказват от храната на големите вериги магазини. Както и че предпочитат да се лекуват с билки, отколкото с химическите продукти на фармацевтиката. Дотук всичко изглежда нормално и приемливо.

Но всъщност какво им предлага Ивелин Михайлов, чиято книга „Създателят“ е като своебразна библия на общността или по-скоро на сектата?

От малкото публична информация за новата партия и от репортаж на bTV става ясно, че тези хора са намерили в Историческия парк своеобразно времеубежище. Но това не е времеубежището на Георги Господинов, чийто герой Гаустин пресъздава атмосферата на различни десетилетия на 20 век в клиника за възрастни хора с деменция като възможност да съживи у тях спомени и като уютен и последен пристан в живота им.

Ивелин Михайлов поднася на последователите си бутафорно времеубежище в едно минало, което те познават съвсем бегло от историята, минало обвито с целофана на величието на българското племе и неговите водачи.

„Създателят“ продава на хора с финансови възможности къщи, изградени в средновековен или възрожденски стил. Предлага им също възстановки и практики от миналото – стрелби с лък, яздене на коне, битки с мечове, хората от общността имат своя обредност, наричания и пр.

И човек си задава въпроса как хора от дигитално поколение живеят в две паралелни реалности? И как предоставят спестяванията си на човек, който твърди, че управлява активи и проекти за милиарди, а всъщност има огромни задължения към държавната хазна и НАП вече блокира част от фирмите му?

След като Агенцията започна проверки на десетките фирми на Михайлов и на тези с негово участие, бизнесменът заяви публично, че може да закрие всичките, съответно и работните места в тях и да покрие дълговете си към фиска. А как ще се разплати с хората, които са му предоставили да управлява техните спестявания, не каза.

Човекът, който бълнува в будно състояние, че ще възстанови славата на Велика България, не се отказва от подкрепата на фирми, които представя на интернет страницата на туристическия атракцион „Исторически парк“ като свои партньори. Сред тях са туроператори, курортът „Св. Св. Константин и Елена“,  балнео и спа коплекси и хотели, къщи за гости, агенции, туроператори, фотографски студия и пр. А на първо място в партньорската страница е „Невская палитра“ – завод за висококачествени художествени бои от Санкт Петербург.

Достъпът до туристическия атрактион е с билети, които започват от 25 лв. за деца, пенсионери и хора със специални нужди, стандартния билет е 50 лв., а семейният – 105 лв.  

Ако Ивелин Михайлов е „Създателят“ и вдъхновителят за учредяване на „Величие“, то Николай Михайлов е нейният неформален лидер и говорител.

Но каква е идеологията на новата политическа формация?

Това от досегашните интервюта през годините на бившия служител на НСО, които са достъпни в YouTube, не става ясно.

Марков говори това, което иска да чуят недоволните от корумпирания и продажен елит маси, каквото прави всеки популист, но няма отговори на важни социални, икономически и политически въпроси. Защото популизмът не е нито ляв, нито десен, не предлага мироглед и няма ядро от ценности.

България не е сред страните в Европа, в които популистките партии се ползват с голяма обществена подкрепа, въпреки че през последните няколко години тя се увеличи. Задкулисието създаде не един и два популистки проекта, които бързо изчерпваха възможностите си и отиваха в историята. Кой помни днес „Българският бизнес блок“ на Жорж Ганчев, „Ред, законност и справедливост“ на Яне Янев или „Презареди БГ“ на Николай Бареков? „Воля“ на Веселин Марешки, „Национален фронт за спасение на България“ на Валери Симеонов и „Атака“ на Волен Сидеров също са вече част от архивите на българския преход. Както и НДСВ, която се разпадна след като Симеон Сакскобурготски излезе от властта.

Такава, най-вероятно, ще бъде и съдбата на „Величие“.

Но дотогава ще трябва да изпълни ролята, за която е създадена.

Рубриката „Анализи“ представя различни гледни точки. Не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на „За истината“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени анализи

monsterid
Венелина Попова
Венелина Попова е дългогодишен журналист в БНР, от 2001 година е кореспондент на програма "Хоризонт" от Стара Загора. Два пъти е заставала на подсъдимата скамейка за свои разследвания, излиза от тях с присъдата "невиновна". Носител е на наградата за гражданска доблест "Паница", има награди от Националния омбудсман и от Родовата фондация "Митрополит Методий Кусев".

Още от автора

Трети ден продължава работата по пълното потушаване на разразилия се пожар край Стара Загора

Рискът от нов пожар остава, температурите гонят 40 градуса, а вятърът не спира.

Макар и със закъснение, в гасенето на пожара край Стара Загора се включиха и хеликоптери (обновена)

Продължава гасенето на пожара в района на 7-мия км край Стара Загора, обхванал през нощта площ от 12 км.

Скрити белези: Как Методи Марков стана областен управител на Стара Загора

Наскоро Методи Марков зае мястото на Ива Радева, в чийто екип беше зам. областен управител.

Още анализи

Кои са хората на Доган в ДПС, които Пеевски нарича „деребеи“

„Деребеи“, забогатели „на гърба на Доган“. Така Пеевски и поддръжниците му наричат няколко знакови лица на ДПС, с които се карат. Пеевски твърди, че самият Доган изобщо не е част от конфликта, проблемът му е с „деребеите“. Кои хора има предвид?

За честта на хората: случаят с „ПИК“ и съдия Цариградска

Владислава Цapигpaдcĸa беше обект на злостни клеветнически кампании в "ПИК". Собствениците бяха осъдени да платят обезщетение. Но клеветническото съдържание не бе свалено. Защо съдът не пази честта на хората?

Как диктаторите се опитват да се скрият зад заклинания

Всяко поколение рано или късно изпада в изкушението да мисли, че диктатурата с нейната афиширана дисциплина е по-ефективна подредба на обществените отношения от демокрацията с нейния всекидневно видим хаос. Затова на всяко поколение е необходимо да се напомнят следните три аксиоми.