BG | EN

Истории за корупция, пилеене на обществени средства и действия от „чиста глупост“ са в тазгодишната Черна книга на правителственото разхищение

Снимка: chernakniga.bg

Излезе новото издание на Черната книга на правителственото разхищение в България. Седмата книга от поредицата обхваща отиващата си 2021 година.

Основната цел на проекта е да напомни на гражданите, че имат право да знаят и изискат отчетност от институциите как се харчат парите от данъците.

Случаите, описани в Черната книга засягат корупция, конфликти на интереси и действия „без злонамерност, от чиста глупост“. Всяка една история е съпроводена от икономически анализ за вредите от пилеенето на обществените средства, разказа пред bTV Петя Дюлгерова, ръководител на проекта от Фондация за свободата „Фридрих Науман“. Тя определя книгата като моментна снимка на случващото се в страната.

В книгата са събрани 15 истории на разследващи журналисти, част от които са автори на За истината.

Има един голям казус, няколко случаи на национално ниво и случаи от страната. Три истории са посветени на случващото се по време на пандемия. Има история за спортната зала в Бургас, която привлича вниманието на разследващите журналисти с това, че сметката за изграждането й е почти удвоена, а залата, която трябва да е готова през 2017 г. все още не е открита. Пристанище Карантината във Варна е друг казус, намерил място в Черната книга.

„Карантината“ – пристанище – фантом за 14 млн. лв. – тук

„Господарите на лова“ е разследване на журналиста от bTV Марин Николов за това как в партньорството си с частни фирми държавата плаща основната сметка за развитието на ловната дейност у нас, а много от държавните ловни стопанства са превърнати в имения за лично ползване на бизнесмените партньори.

Друго журналистическо разследване вади наяве туристически бизнес в частна полза, развиван под шапката на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) с пари и имоти на държавата.

През 2022 година За истината ще публикува поетапно всички истории, включени в Черната книга на правителственото разхищение в България за 2021 г.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Неразкритите взривове в сянката на войната на Русия в Украйна

Колкото по-дълго продължава войната в Украйна, толкова повече ще нараства и значението на произвежданите в българия снаряди за отбраната й. С това обаче ще расте и желанието на Русия да пречи на доставките, което увеличава рисковете за сигурността на българските граждани и оръжейната индустрия на страната.

Минко Ангелов е освободен от поста областен управител на Хасково

Министерският съвет прие решение, с което освобождава Минко Ангелов от поста областен управител на област Хасково, съобщиха от правителствената пресслужба. За временно изпълняващ длъжността е назначен заместник-областният управител Мартин...

Трима са задържани за купуване на гласове в Бургаско, проверките продължават

Работи се по общо 15 сигнала за купуване на гласове.

Още за новините

От Айнщайн до Желю Желев – едно предизборно шоу на Слави Трифонов в Стара Загора

лави Трифонов дойде в Стара Загора в петък вечер, когато е време за забавления, а в заведенията може да се намери място само след предварителна резервация.

За три дни АЕЖ – България събра парите за правна защита на Mediapool

Само за три дни Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) е успяла да събере сумата, необходима за правна помощ на електронното издание Mediapool.bg, след като то попадна под ударите на иск за 1 млн. лв., заведен от застрахователната компания “Лев Инс”.

Договорът за безвъзмездно отдаване на русенското летище не гарантира възстановяване на гражданските полети

Частният инвеститор “Еърпорт Русе”, който наскоро получи общинското Летище Русе за безвъзмездно ползване през следващите 10 години, не е длъжен да възстанови редовните граждански полети.