Истории за корупция, пилеене на обществени средства и действия от „чиста глупост“ са в тазгодишната Черна книга на правителственото разхищение

Снимка: chernakniga.bg

Излезе новото издание на Черната книга на правителственото разхищение в България. Седмата книга от поредицата обхваща отиващата си 2021 година.

Основната цел на проекта е да напомни на гражданите, че имат право да знаят и изискат отчетност от институциите как се харчат парите от данъците.

Случаите, описани в Черната книга засягат корупция, конфликти на интереси и действия „без злонамерност, от чиста глупост“. Всяка една история е съпроводена от икономически анализ за вредите от пилеенето на обществените средства, разказа пред bTV Петя Дюлгерова, ръководител на проекта от Фондация за свободата „Фридрих Науман“. Тя определя книгата като моментна снимка на случващото се в страната.

В книгата са събрани 15 истории на разследващи журналисти, част от които са автори на За истината.

Има един голям казус, няколко случаи на национално ниво и случаи от страната. Три истории са посветени на случващото се по време на пандемия. Има история за спортната зала в Бургас, която привлича вниманието на разследващите журналисти с това, че сметката за изграждането й е почти удвоена, а залата, която трябва да е готова през 2017 г. все още не е открита. Пристанище Карантината във Варна е друг казус, намерил място в Черната книга.

„Карантината“ – пристанище – фантом за 14 млн. лв. – тук

„Господарите на лова“ е разследване на журналиста от bTV Марин Николов за това как в партньорството си с частни фирми държавата плаща основната сметка за развитието на ловната дейност у нас, а много от държавните ловни стопанства са превърнати в имения за лично ползване на бизнесмените партньори.

Друго журналистическо разследване вади наяве туристически бизнес в частна полза, развиван под шапката на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) с пари и имоти на държавата.

През 2022 година За истината ще публикува поетапно всички истории, включени в Черната книга на правителственото разхищение в България за 2021 г.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам