BG | EN

„Истината“, но както ние я разбираме: „Лев инс“ поставя условие на „Медиапул“, за да преосмисли иска си

Image by Gundula Vogel from Pixabay

Застрахователната компания „Лев инс“ е поставила условие пред сайта „Медиапул“, за да преосмисли заведения от нея рекорден иск срещу медията за един милион лева, съобщи медията.

В писмо от дружеството са написали, че ако изданието „се ангажира да обедини усилията на българските и международните журналистически общности“ в посока отразяването на „истината“ по проблема „Зелена карта“, компанията може и да промени позицията си.

А истината, според „Лев инс“, минава през „признаването на съществуващата корупционна схема, която включва измами и действия на лица, заемащи висши държавни длъжности“. Пример за „подкрепа“ на въпросната корупционна схема е предложението на финансовия министър (Росица Велкова, б. р.) от декември 2022 г. за допълнение на Кодекса за застраховането.

Това се твърди в писмо на изпълнителния директор на „Лев инс“ Павел Димитров до главния редактор на Mediapool Стояна Георгиева по повод отправена към нея и към адвоката на медията Александър Кашъмов покана за среща за изясняване на позициите на двете страни.

Застрахователната компания заведе рекорден иск за 1 милион лева срещу Mediapool публикация от 27 септември 2022 г. на финансовия репортер Цветелина Соколова, в която се цитира изказване на министър Росица Велкова от правителствена стенограма за водени преговори с „Лев инс“ за мерки за намаляване на „задълженията“ на застрахователната компания към националното бюро „Зелена карта“.

В писмото на „Лев инс“ до Mediapool не се коментира дали застрахователната компания, която е лидер на пазара на „Гражданска отговорност“ у нас, е имала или не е имала задължения към системата „Зелена карта“. Според „Лев инс“ сърцевината на проблема със „Зелена карта“ е „една огромна корупционна схема, реализирана и с участието на чуждестранни кореспонденти, и с подкрепата на лица, заемащи висши държавни позиции“.

В тази връзка се съобщава, че от „проведени разследвания“ е установено, че в периода 2018 – 2022 г. чрез банковата гаранция на националното бюро „Зелена карта“ (НББАЗ) са изплатени 22 млн. лв., които според компанията са „отклонени от законната им посока“. Сумите са изплатени за „пострадали“ лица без доказателства за извършени реални плащания или са усвоени за „мними пострадали“. Огромни суми са изплащани на основание на „неистински документи“, хиляди са случаите на „изфабрикувани пътно-транспортни произшествия“ и вече пета година няма платежни документи за въпросните 22 млн. лв., твърди „Лев инс“.

Редица международни организации призоваха „Лев инс“ да оттегли иска си срещу изданието. В писмото от дружеството отричат „внушенията“, че заведеното от тях дело спада в категорията на SLAPP – т.нар. дела шамари, и че подкрепят „свободата на мнение и изразяване“.

„Имайки предвид горещата ситуация в региона и военния конфликт в съседна Украйна, възникват сериозни опасения, че тези трудно проследими пари могат да служат за финансиране на мафиотски организации и престъпна дейност, включително търговия с оръжия и тероризъм“, пише още Пламен Димитров.

Според него описаната „корупционна схема“ е подкрепена от български висши държавни служители посредством предложението на финансовия министър Росица Велкова за промени в Кодекса за застраховането от декември 2022 г. Приемането на въпросните текстове в 48-ото Народно събрание пропадна, след като пет партии – ГЕРБ, ДПС, БСП, „Български възход“ и „Възраждане“, бойкотираха две заседания на икономическата комисия, припомня медията.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Общинските съветници в Никола Козлево приключиха ударно мандата

На последното си заседание общинският съвет в Никола Козлево обсъди и гласува дневен ред от 15 точки.

Общински служител в Несебър е задържан при разследване за изборна търговия

По времена полицейските действия са установени суми от над 180 000 евро и 20 000 лева.

Водата в Балчик отново е годна за пиене

След предприемане на допълнителни мерки от страна на “ВиК Добрич” АД са отстранени несъответствията в качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели във водопроводната мрежа

Още за новините

Кмет, уличен в конфликт на интереси, назначи зет си на работа

Действието се развива в община Борован, а кметът е Десислава Тодорова.

В Белослав се събират три пъти повече отпадъци за рециклиране отколкото във Варна

Във Варненска област един жител генерира по 512 кг боклуци годишно при средно 455 кг за страната.

Кметовете от малка община в Делиормана с редовни бонуси „за постигнати резултати“

За втори път в рамките на половин година кметицата на Венец Нехрибан Ахмедова и селските кметове в малката шуменска община получават допълнителни възнаграждения „за постигнати резултати“. В какво се изразяват „постигнатите резултати“, така и не става ясно от официалните документи, но всички са наградени с едни и същи бонуси - 50 % от основната им заплата. Премии са дадени и на заместник-кметовете на общината, също в размер на 50 % от заплатата.