BG | EN

Искате да бойкотирате своите? Мафията ще умре, но от смях

Снимка: Народно събрание на Република България

„За истината“ публикува коментар на Любомир Аламанов от профила му във фейсбук. Заглавието е на редакцията.

На изборите ще се сблъскат три когнитивни дисонанса: Когнитивен дисонанс 1. „Добре, че цялото ми семейство е в Испания, или Италия, или Белгия, или САЩ, защото там е страхотно и ще работят, и ще имат пари, и ще са щастливи, даже на мен ще ми пращата пари. Но ще гласувам за про-путинска партия, защото Путин е велик и всичко, което прави, е велико, и ще направи България велика и богата, но семейството ми не трябва да се връща в България, защото на Запад има всичко и ще изкарат пари, а тук няма. Но ще гласувам за про-путински партии, защото те се противопоставят на омразния колективен Запад, който ще загине всеки момент, но все пак роднините ми да не се връщат, защото на Запад е добре и уредено и всичко там е супер.“

Когнитивен дисонанс 2. „Ние сме истински евро-атлантически демократи и гласуваме истински евро-атлантически демократично за единствения истински евро-атлантически демократ, който е истински и единствен, и е демократ, макар и да се държи като падишах, и да използва институциите като лична бухалка, той все пак е истински евро-атлантически демократ и ние демократично ще гласуваме за него, за да направи бързо реформи, които са приключили още преди години, както сам падишахът каза, но са силно наложителни, защото никакви реформи няма, и затова падишахът-демократ с 200 ще ги направи тези демократични реформи, и всички ни ще устрои на демократични службици, защото така е демократично и евро-атлантически.“

Когнитивен дисонанс 3. „Ще бойкотираме нашите и няма да ги подкрепим, защото те не направиха нищо в предишния парламент, въпреки че бяха с малка група и се опитаха, но нищо не направиха и затова няма да ги подкрепим, за да се научат те как така няма да правят това, което искаме, въпреки че не им даваме подкрепата, от която имат нужда, за да направят каквото и да е. Та като ги накажем хубаво, ще си вземат поука, и повече така няма да правят, а и мафията ще се стресне и ще се уплаши от това, че не подкрепяме нашите, и сама ще се самоарестува и ще се саморазпусне.“

Тъй като представителите на първите два когнитивни дисонанса твърдо са решили за кого ще гласуват, а и не слушат доводи, логика или каквото и да е друго, то ще се обърна към представителите на третия:

Кажете ми, моля, наистина ли мислите, че като бойкотирате своите, ще постигнете нещо. Какво ще постигнете? Ще накарате мафията да избяга? Бойко ще си разплете чорапите? Делян ще се разплаче и ще раздаде парите си? Това ли ще постигнете? Ще ви кажа какво ще стане – мафията ще умре, но от смях.

Да, демократичните партии направиха много грешки. Да, излъгаха ги. Да, понякога са високомерни. Но да бойкотирате тях, които и без това нямаха достатъчно подкрепа, е най-тъпото нещо. По-тъпо даже от това да се гласува с „Не подкрепям никого“ и да се разчита, че мафията ще се стресне от „дадения знак“.

Да се бойкотират своите, когато са най-нужни, е като да се простреля куц крак, защото не може да тича. Да, куц е, да, не може да тича, но прострелването няма да ви направи бегачи. Само ще доокуцеете тотално и ще паднете.

Припомням какво се случи на изборите 2017 г. (снимка 1) Ядосани на Реформаторския блок, демократите бойкотираха демократичните партии и те не влезнаха в парламента. Мафията умря, от смях. Направи се правителството Борисов 3. Сложи се началото на „раздавалките“, инхауса в пътищата, Руски/Турски/Балкански поток, направиха се държавни фирми във ВИК, за язовири и други подобни, за да се уредят нови „инхаус раздавалки“, даде се трибуна на ченгета/комунисти/сектанти, които да говорят против правата на човека, торпилира се Конвенцията против домашното насилие, децата се оставиха да са роби, антиевропейската реторика скочи до небесата, може много да се продължава така.

А никой нямаше информация, защото даже нямаше кой да я поиска в парламента. Нямаше един демократичен депутат, който да попита нещо. Само защото имаше бойкот. Доволни сте?

Мога да ви кажа и какво ще стане, ако сега пак бойкотирате своите. Мафията ще се разреве, преди да умре, и в двете фази от смях. Ще се сбъдне някоя такава прогноза като на Медиана (снимка 2), ще влезе още някоя патерица за подкрепа, ЕНП ще даде огромна подкрепа, защото само иска бройка депутати е ЕП за подкрепа, ще се състави Борисов 4, пред който Борисов 3 ще е като синеоко бебе с нова дрънкалка, всички институции ще получат нови шефове за 10 години напред, прокуратурата ще даде тридневен банкет, ще се усвоят много милиарди, но хората няма да усетят нищо от тях, вълна от бягащи, и още много… Само защото сте нацупени и бойкотирате своите.

По принцип, теоретично, нацупването и бойкотирането като комуникационни инструменти би трябвало да умират към трети клас, втори срок. Но уви, явно не е така на практика.

Наистина ли не виждате какво ще стане, ако се нацупите и бойкотирате своите? Наистина ли не виждате как всички останали са се обединили и са освирепели да унищожат всеки грам опозиция? Това ли искате? Подкрепете своите, за да имат по-голяма тежест в парламента, а след това ги съсипете от критики, предложения, искания, оставки и всичко друго. Но им дайте сила в парламента.

Факт е, че демократичните партии са длъжници. Особено в комуникационно отношение. Там са тотал щета. Даже не успяха да разкажат полезните неща, които направиха. Но това не е причина да ги наказвате. Защото така ще накажете не само тях. Така ще накажете себе си, държавата и бъдещето на децата.

Помислете малко върху това, нали уж сте умни и красиви.

Помислете малко върху последствията и реалните резултати.

Помислете кое ще помогне на България.

Нацупване или възможност за контрол. Вие решавате.

Рубриката „Анализи“ представя различни гледни точки. Не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на „За истината“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени анализи

Още от автора

Антикорупционната комисия уличи кмета на Горна Оряховица Николай Рашков в конфликт на интереси

Антикорупционната комисия уличи кмета на Горна Оряховица Николай Рашков в конфликт на интереси, заради това, че е подписал договор за продажбата на общински имот с фирмата на майка си.

Ива Лазарова, ИРПС: Нужно е будно гражданско общество

Ива Лазарова е изпълнителен директор на Института за развитие на публичната среда, чиито усилия са насочени към разработване и прилагане на механизми за отчетност на публичните институции. Ива е от тези, които почти не спят по време на избори и които влагат сърцето си, енергията и интелекта си в името на едно по-здраво, подредено и осъзнато общество.

Рая Назарян бе избрана за председател на НС с гласовете на ГЕРБ, ДПС и „Има такъв народ“

Кандидатурата на Рая Назарян(ГЕРБ-СДС) бе представена от народния представител от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова и приета с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ".

Още анализи

Малкият зъл демон на популизма

Прогресът на "Величие" - неподражаем миш-маш от патриотично, проруско, про-силна ръка, про-ще стане по-хубаво - отваря и у нас вид портал, през който се шмугва малкото зло демонче на популизма, пише Ивайло Нойзи Цветков.

Гневът може да докара нов „спасител“ – например Радев?

Заради огромния гняв от повтарящи се избори, един нов "спасител", като президентска партия на Радев, има потенциал да измести дори ГЕРБ от първото място и да помете малките формации. Има ли шанс за стабилно управление?

Лъжи и манипулации: как „Величие“ иска да подчини медиите

"Величие" излиза от риалити шоуто "Исторически парк" и отива на големия публичен екран. Там се бори за ексклузивни права - без корекции, забележки и критики. А това се постига само с открита война с медиите.