Икономическата свобода в България остава ниска, показва анализ на Института за пазарна икономика

Източник: fraserinstitute.org

България се нарежда на 46-то място от 162 държави и територии, включени в „Икономическа свобода по света: годишен доклад 2018”, изготвен от канадския институт „Фрейзър” и разпространен за България от Института за пазарна икономика (ИПИ). Докладът представя картината през 2016 г. – последната година, за която има налични официални данни за всички страни.

Страната ни е със 7.41 точки от максималните 10 (при 7,40 т. в миналогодишното изследване), което нарежда страната отново на 46-то място. Ботсвана и Перу са непосредствено преди България, а след нея се нареждат Уганда и Монголия. Тазгодишният резултат поставя страната на 19-о място в Европейския съюз.

Тоест за една година икономическата свобода в България е нараснала с едва 0,01 т., което трудно може да се интерпретира като чувствителен напредък, заключават от ИПИ.

България продължава да получава най-ниска оценка в категорията за съдебната система и правото на собственост. За 2016 г. страната е с 4.83 т., като се отчита спад с 0.05. Основните причини за влошаването по този показател са ниските оценки за независимостта и безпристрастността на съда, както и за доверието в полицията. От всичките 42 индикатора в индекса най-ниските оценки за поредна година са именно за независимостта и безпристрастността на съда – с по 3.33 т. от максималните 10 т. в тазгодишното издание.

Страната ни отново се представя най-добре в категорията „стабилни пари“ с 9.44 точки. Там е и най-голямата положителна разлика, която е 0.08 т. Високият резултат показва, че валутният борд продължава да гарантира стабилни пари, а инфлацията остава сравнително ниска (към 2016 г.). Страната получава максималния брой точки за възможността за свободно поддържане на банкови сметки в чуждестранна валута. В тази категория България от години получава най-високата си оценка, подчертават от ИПИ.

Сравнително висока е оценката на страната и по критерия международна търговия – 8.12 точки, като резултатът отразява ниските мита в международната търговия, но и отрицателното влияние на регулаторните пречки.

В области като кредитиране, труд и бизнес страната получава 7.61 т., което е повишение с 0.03. Резултатът е следствие от относително слабото регулиране на кредитните пазари и същевременно от тежките регулации за труда и бизнеса. Оценките отразяват сериозните регулации при наемането и освобождаването на работници, тежката и скъпа бюрокрация, множеството административни изисквания към бизнеса, както и високото ниво на корупция, пише още в анализа на резултатите, публикуван от ИПИ.

На челните две места в класацията и тази година, както и миналата, са Хонконг и Сингапур, следвани от Нова Зеландия, Швейцария, Ирландия, САЩ, Грузия, Мавриций, Великобритания, Австралия и Канада. С най-малко точки, в края на класацията се нареждат Венецуела, Либия, Аржентина, Алжир и Сирия.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам