BG | EN

Икономическата свобода в България остава ниска, показва анализ на Института за пазарна икономика

Източник: fraserinstitute.org

България се нарежда на 46-то място от 162 държави и територии, включени в „Икономическа свобода по света: годишен доклад 2018”, изготвен от канадския институт „Фрейзър” и разпространен за България от Института за пазарна икономика (ИПИ). Докладът представя картината през 2016 г. – последната година, за която има налични официални данни за всички страни.

Страната ни е със 7.41 точки от максималните 10 (при 7,40 т. в миналогодишното изследване), което нарежда страната отново на 46-то място. Ботсвана и Перу са непосредствено преди България, а след нея се нареждат Уганда и Монголия. Тазгодишният резултат поставя страната на 19-о място в Европейския съюз.

Тоест за една година икономическата свобода в България е нараснала с едва 0,01 т., което трудно може да се интерпретира като чувствителен напредък, заключават от ИПИ.

България продължава да получава най-ниска оценка в категорията за съдебната система и правото на собственост. За 2016 г. страната е с 4.83 т., като се отчита спад с 0.05. Основните причини за влошаването по този показател са ниските оценки за независимостта и безпристрастността на съда, както и за доверието в полицията. От всичките 42 индикатора в индекса най-ниските оценки за поредна година са именно за независимостта и безпристрастността на съда – с по 3.33 т. от максималните 10 т. в тазгодишното издание.

Страната ни отново се представя най-добре в категорията „стабилни пари“ с 9.44 точки. Там е и най-голямата положителна разлика, която е 0.08 т. Високият резултат показва, че валутният борд продължава да гарантира стабилни пари, а инфлацията остава сравнително ниска (към 2016 г.). Страната получава максималния брой точки за възможността за свободно поддържане на банкови сметки в чуждестранна валута. В тази категория България от години получава най-високата си оценка, подчертават от ИПИ.

Сравнително висока е оценката на страната и по критерия международна търговия – 8.12 точки, като резултатът отразява ниските мита в международната търговия, но и отрицателното влияние на регулаторните пречки.

В области като кредитиране, труд и бизнес страната получава 7.61 т., което е повишение с 0.03. Резултатът е следствие от относително слабото регулиране на кредитните пазари и същевременно от тежките регулации за труда и бизнеса. Оценките отразяват сериозните регулации при наемането и освобождаването на работници, тежката и скъпа бюрокрация, множеството административни изисквания към бизнеса, както и високото ниво на корупция, пише още в анализа на резултатите, публикуван от ИПИ.

На челните две места в класацията и тази година, както и миналата, са Хонконг и Сингапур, следвани от Нова Зеландия, Швейцария, Ирландия, САЩ, Грузия, Мавриций, Великобритания, Австралия и Канада. С най-малко точки, в края на класацията се нареждат Венецуела, Либия, Аржентина, Алжир и Сирия.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Платеното паркиране в Балчик става 2 лв. на час

Цената за платено паркиране в Балчик се променя от 1 на 2 лева на час и ще важи от 9 до 20 часа в периода април - септември.

Условна присъда за фиктивно назначени работници по европрограма в Шуменско

Апелативният съд във Варна потвърди присъда за деклариране на неверни данни за фиктивно наети работници с цел финансиране от еврофондове в Шуменско.

Изнизали се през друг вход – как реагираха общинарите в Асеновград на протеста на местни жители

Близо 100 души протестираха повече от два часа вчера в дъжда, пред сградата на общината в Асеновград срещу откриването на кариера за добив на мрамор в землището на село Горнослав.

Още за новините

От Айнщайн до Желю Желев – едно предизборно шоу на Слави Трифонов в Стара Загора

лави Трифонов дойде в Стара Загора в петък вечер, когато е време за забавления, а в заведенията може да се намери място само след предварителна резервация.

За три дни АЕЖ – България събра парите за правна защита на Mediapool

Само за три дни Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) е успяла да събере сумата, необходима за правна помощ на електронното издание Mediapool.bg, след като то попадна под ударите на иск за 1 млн. лв., заведен от застрахователната компания “Лев Инс”.

Договорът за безвъзмездно отдаване на русенското летище не гарантира възстановяване на гражданските полети

Частният инвеститор “Еърпорт Русе”, който наскоро получи общинското Летище Русе за безвъзмездно ползване през следващите 10 години, не е длъжен да възстанови редовните граждански полети.