Инцидент с транзитен газопровод в община Ветрино (обновена)

Снимка: Mediapool

Около 3 часа тази нощ, в района на помпена станция „Нова Провадия”, в землището на село Ветрино, се е разнесъл тътен, чут от жителите на околните села – Ветрино, Момчилово, Средно село. За това съобщиха множество хора в профилите си в социалните мрежи. Малко по-късно информацията за възникнал през изминалата нощ инцидент с транзитен газопровод в община Ветрино беше потвърдена и от официално съобщение на прокуратурата.

„При аварията няма пострадали хора. Няма опасност за околната среда в района на инцидента. Газоподаването към момента е спряно“, съобщават от държавното обвинение.

Силният тътен е продължил повече от 30 минути и е приличал на взривове, като физически се е усещал и чрез вибрации на земята, врати и прозорци, съобщи пък организацията БОЕЦ, като се позова на местни хора.

Според съобщение в страницата на Булгартрансгаз: „На 1-ви ноември, в 3 часа сутринта е възникнала аварийна ситуация по газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз“ ЕАД в района на село Ветрино. Разкъсан е участък от стария газопровод за пренос на природен газ за Румъния, като доставките за България са осигурени. От 3.15 часа автоматично е спрян преносът на природен газ за Румъния, а от 7 часа сутринта са преустановени доставките по направлението Сърбия-Унгария. След 8 часа е възстановен частично преносът за Румъния.“

Аварийните групи на дружеството са на място, като в най-кратки срокове нарушеният участък на газопровода ще бъде подменен. Щетите са материални за дружеството, няма пострадали в района на аварията и не са нанесени материални щети на трети лица.

Районна прокуратура – Варна ръководи досъдебно производство за престъпление по чл. 136 и чл. 216, ал. 5 от Наказателния кодекс, посочват от институцията във връзка с възникналия тази нощ инцидент.

Към момента действията по разследването се ръководят от Районна прокуратура – Варна. Поради фактическата и правната му сложност, то е възложено на следовател от Окръжния следствен отдел на Варна. Към момента се извършват разпити на свидетели, тече и оглед на местопроизшествието.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам