BG | EN

Интервюто с Путин: защо е пропаганда, а не журналистика

Владимир Путин Снимка на Дмитрий Осипенко от Pixabay

„За истината“ препубликува анализ на Георги Лозанов от „Дойче Веле“.

Максимален медиен комфорт за Путин и един интервюиращ, който изглеждаше като „спаринг партньор“ на диктатора: Георги Лозанов посочва шест причини защо интервюто, взето от Путин, е чиста пропаганда, а не журналистика.

Това интервю е агресивна пропагандна проява, защото:

  1. Путин изцяло и дословно следва „опорките“ на собствената си пропаганда, които вече многократно сме чували – от руските проксита в медиите и политиката извън Русия, но и от самия Путин в негови предишни изявления. В централен сюжет на интервюто се превърна отдавна разработената в Москва конспиративна теория за предисторията, причините, вините и възможния изход от войната в Украйна.
  2. Путин следва пропагандния модел, описан от Джордж Оруел в „1984“ с прототип сталинска Русия, според който трябва да можеш, без да ти мигне окото, да казваш на черното бяло. При Оруел: войната е мир, свободата е робство, невежеството е сила… При Путин: Украйна е създадена от Ленин, украинците са нацисти, Русия гарантира независимостта на Украйна и т.н.

3. Общото послание на интервюто, насочено преди всичко към САЩ, е, че Путин, докато не принуди НАТО да преговаря с него и да направи отстъпки, които да му върнат влиянието от съветски времена, няма да спре войната срещу Украйна.

4. Интервюто е пропаганда, а не журналистика и защото създава максимален медиен комфорт на Путин, който безпрепятствено се впуска в напоителни монолози. А водещият не реагира на спорните му твърдения и не му задава въпроси с алтернативна гледна точка, както изисква защитата на плурализма при разговор с един събеседник. Карлсън приема професионалното унижение да бъде „спаринг партньор“ на диктатора и доброволно (едва ли безкористно) да излезе от ролята на журналист, за която е задължителна критическата функция.

5. Путин говори същото, което той и неговите проксита винаги са говорили, но сега специално се подчертава, че е пред „западен журналист“. Най-после се е намерил някой, приет с почести в Москва, който се е съгласил да разговаря с диктатор с окървавени ръце – все едно, че не е такъв. И да съдейства за сбъдването на голямата мечта на Путин – демократичният свят и особено САЩ да го приеме за равностоен изразител на геополитически претенции, независимо от стотиците хиляди убити в Украйна. Карлсън се опитва да впрегне легитимиращата сила на журналистиката като дискурс в обществен интерес, но това няма как да се случи, тъй като интервюто му с Путин, вместо журналистически, е типичен образец на политически пиар.

6. Това интервю обаче прави две плашещи внушения. Първото е, че сговорчивостта на Карлсън, като изявен тръмпист, може да е търсена индикация, как ще се променят отношенията между американския президент и руския диктатор, ако Доналд Тръмп спечели изборите есента. Второто е, че Путин се готви да нападне и друга държава, защото твърди обратното, какъвто е маниерът на диктаторите и както увещаваше, че няма да нахлуе в Украйна, малко преди да го стори. И по-конкретно: от уверението му, че няма да нападне Полша – в аналогия със спомена за началото на Втората световна – по гърба минават тръпки.

Интервюто очаквано е събрало голяма аудитория, но това съвсем не означава, че много хора харесват Путин. Напротив – това е проекция на желанието, формирано още от страшните приказки в детството да видим лицето и чуем гласа на злото, което сега пред Карлсън се прави на добродушен старец.

Рубриката „Анализи“ представя различни гледни точки. Не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на „За истината“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени анализи

Още от автора

Какво я чака България, ако Путин победи в Украйна

Според руската пропаганда, ако Москва победи Киев, тя ще изнесе властта си извън своите територии, за да изгради "по-хармоничен световен ред". Тежко на държавите, които отново попаднат под нея, пише Георги Лозанов.

Какво си позволява „Възраждане“?

Незаконното събиране и огласяване на личните данни на 800 души донесоха награда на "Възраждане" - антинаградата "Big Brother". Тя представлява военен ботуш, стъпил на човешка глава - символ на възможните посегателства.

Както е тръгнало, следващият кандидат за премиер трябва да е поне нобелов лауреат

Те са хора с висок обществен авторитет, граден далеч от политиката, които сега биват хвърляни в политиката с определена цел. Защо е това нашествие на професори и академици...

Още анализи

Съдия Лозан Панов към Прокурорския съвет: Колеги, отстранете незабавно главния прокурор!

Бившият пpeдceдaтeл нa BKC Лoзaн Πaнoв oтпpaви  oбpъщeниe ĸъм Bиcшия пpoĸypopcĸи cъвeт, в ĸoeтo пpизoвaвa ĸoлeгиятa, „пpeди Tитaниĸ“ дa ce e paзбил“,  дa ocвoбoди нeзaбaвнo и.ф. глaвeн пpoĸypop Бopиcлaв Capaфoв. Πpoĸypaтypa ce нyждae cпeшнo oт cилeн xapaĸтep c виcoĸ пpoфecиoнaлeн интeгpитeт, ĸaзвa Πaнoв.

„Навални е агент на ЦРУ и МИ-6“. Митрофанова поднесе цветя пред съветски паметник в София

Руската посланичка в София Елеонора Митрофанова каза, че загиналият руски опозиционер Алексей Навални и съпругата му са агенти на американските и британските разузнавателни служби ЦРУ и МИ-6. Тя направи това след поднасяне на цветя пред съветски паметник в столичния кв. "Лозенец" в четвъртък.

„В скута на Пеевски“: как да не се отврати човек

Пеевски, който за мнозина олицетворява най-тежките пороци на политическия и икономически живот в последните 20 години, стои на първи ред в НС и слага всички в скута си с чаша турско кафе в ръка. Как се стигна дотук?