BG | EN

Интерактивна карта показва данни за смъртоносното насилие над жени в България

Източник: ubita.org

Най-малко 102 присъди за умишлени убийства на жени от мъже са постановили Окръжните съдилища в България в периода 2012-2017 г. В 95% от случаите убийците са се познавали с жертвите, в 70% от тях – те са били в близки взаимоотношения – роднини, бивши или настоящи партньори – като в 44 на сто от прегледаните случаи извършителят е бивш или настоящ партньор на убитата жена.
Jова сочат данни от анализ на съдебната практика на окръжните съдилища в България в периода 2012 – 2017 г., направен от екип на Българския хелзинкски комитет (БХК).

Прегледът на съдебната практика показал още, че всяка трета убита жена е била подложена на системно насилие, а всяка десета е търсила закрила от полицията по повод насилие от страна на убиеца. 62% от жертвите са убити в дома си. „Очевидна е корелация между взаимоотношенията на убийците с техните жертви и извършените престъпления. На този фон, българският съд продължава да приема ревността за “смекчаващо вината обстоятелство”, което е недопустимо“, се посочва в материала.

За да повишат информираността и вниманието към темата, от Българския хелзинкски комитет са създали платформата ubita.org. В нея има база данни със 141 осъдителни присъди по дела за умишлени убийства, опити за убийства и причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на нанесена телесна повреда. Пострадалите са жени на 14 или повече години, а извършителите са мъже. Присъдите са постановени в периода 2012 – 2017 г. от окръжните съдилища, които са разгледали делата като първа инстанция.

Платформата е резултат от проект „Картографиране на убийствата на жени в България“, който е продължение и надграждане на усилията на гражданското общество в България да допринесе за документирането и огласяването на тези случаи.

Инфографика: ubita.org

От БХК отбелязват, че официалната статистика в България не включва данни за случаите на домашно насилие и другите форми на насилие конкретно срещу жени. Убийствата като най-тежката форма на посегателство срещу личността също не се документират и анализират през призмата на обусловените от пола на жертвата специфики.

Интерактивната карта на сайта дава възможност за преглед на постановените от даден окръжен съд присъди. Освен базата данни ubita.org поддържа актуален списък на медийно оповестените случаи на убийства на жени от мъже и разказва някои от историите на жертвите на смъртоносно насилие, скрити зад статистиката.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Минко Ангелов е освободен от поста областен управител на Хасково

Министерският съвет прие решение, с което освобождава Минко Ангелов от поста областен управител на област Хасково, съобщиха от правителствената пресслужба. За временно изпълняващ длъжността е назначен заместник-областният управител Мартин...

Трима са задържани за купуване на гласове в Бургаско, проверките продължават

Работи се по общо 15 сигнала за купуване на гласове.

Община Пловдив пусна нова обществена поръчка за модернизация на градския транспорт

Прогнозната стойност е 12 млн. лв., без ДДС, а оферти се приемат до 20 април, включително.

Още за новините

От Айнщайн до Желю Желев – едно предизборно шоу на Слави Трифонов в Стара Загора

лави Трифонов дойде в Стара Загора в петък вечер, когато е време за забавления, а в заведенията може да се намери място само след предварителна резервация.

За три дни АЕЖ – България събра парите за правна защита на Mediapool

Само за три дни Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) е успяла да събере сумата, необходима за правна помощ на електронното издание Mediapool.bg, след като то попадна под ударите на иск за 1 млн. лв., заведен от застрахователната компания “Лев Инс”.

Договорът за безвъзмездно отдаване на русенското летище не гарантира възстановяване на гражданските полети

Частният инвеститор “Еърпорт Русе”, който наскоро получи общинското Летище Русе за безвъзмездно ползване през следващите 10 години, не е длъжен да възстанови редовните граждански полети.