Институциите не откриха нарушения в дома за хора с деменция в Горско Косово

Кадри от дома за хора с деменция в с. Горско Косово
Снимка: скрийншот bTV

Окръжната прокуратура във Велико Търново съобщи, че възложената от нея комплексна проверка в Дома за пълнолетни лица с деменция в с. Горско Косово, община Сухиндол не е открила нарушения. Проверката започна след като Омбудсманът Диана Ковачева сезира главния прокурор Иван Гешев за изключително лошите условия за хората, настанени в социалната институция и факта, че за една година в дома е имало 24 смъртни случая.

Контролните институции, които провериха дома за хора с деменция в Горско Косово не са констатирали нарушения, посочват от прокуратурата. Проверката е била извършена от представители на дирекцията на МВР във Велико Търново, Регионалната здравна инспекция, Дирекция „Социално подпомагане“- Павликени и други контролни органи. След анализ на установените факти и обстоятелства наблюдаващият прокурор ще се произнесе по същество в законоустановения срок, посочват още от Окръжна прокуратура – Велико Търново.

Община Сухиндол обжалва заповедта на Агенцията за социално подпомагане, с която беше спряно настаняването на хора в дома. Пред БНР директорът на дома Вера Дукова коментира: „Настаняванията са преустановени със заповед на Агенцията за социално подпомагане, която ние обжалваме, за да продължим да настаняваме хора и успоредно с това ще търсим варианти за промяна на материалната база и по-добри социално-битови условия“.

В дома за хора с деменция в Горско Косово са настанени 57 болни. В списъка на чакащите за прием в дома са над 60.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам