BG | EN

Институциите не намират решение за отпадъците около село Грозден

Снимка: Петя Михова

Мебели, дрехи, торби, пластмасови шишета са само част от безразборно изхвърлените отпадъци около сунгурларското село Грозден. Т.нар. „обособено сметище“ се намира до гробищата на населеното място. Обособено, но без ограда и без табела.

Още през септември месец миналата година беше подаден сигнал до бургаската екоинспекция и на Общината беше наложена глоба.

Според част от хората – проблем няма и това е нормално за едно село.

Според други обаче това е сред най-големите недостатъци на населеното място.

„Когато се понатрупа боклукът, идва багер, който го бута в дерето. Ако е строителен материал, идеята е да се запълни по някакъв начин дерето, но тук се изхвърля абсолютно всичко. Изхвърлят се дори и стъкла. Случвало се е миналата година например, по-надолу се предизвика пожар. Когато стане много горещо, стъклото се нагрява, тревата е суха и се предизвикват пожари“, обясни Кина Иванова, която живее в селото заедно с двете си деца. Тя планира да се премести в друг град. „За съжаление бащиният ми дом ще остане като вила. Иска ми се много, когато дойда да не виждам това. Искам, когато дойда, да си пусна децата да излязат да играят. Когато аз съм била дете, ние играехме долу в дерето, когато имаше сняг. Пързаляхме се по склона, сега това не може да се случи, защото има боклук – ламарини, стъкла, камъни“, допълни жената.

В село Грозден живеят около 600 души. Хора, които редовно си плащат такса смет, но камионите на сметопочистващата фирма не идват често. „В момента трета седмица не е идвал камионът. По Коледа камионът не мина месец и половина. Това са празници, консумацията е много по-голяма и боклукът се събира, допълни Иванова.

Кремена Каменова живее в Бургас, но също има къща в село Грозден. „През 2016 – 2017 г. имаше някакви големи казани за смет, хубави, нови, които бяха малко на брой – около 10 за цялото село. Впоследствие изчезнаха, защото не се пазеха, а и не можеха да съберат целия боклук. Към всеки дом има предоставен кош за събиране на боклука. Не е достатъчно два пъти в месеца да се събира. Това принуждава хората да си товарят натрупаните отпадъци в каруци и да ги изхвърлят извън селото. Цялото село е опасано със стабилен насип боклуци, които не се разграждат, а се трупат“, обясни тя.

Според хората в селото, обемът на сегашните контейнери за смет в селото е недостатъчен.
Снимка: Петя Михова

Според хората, единият вариант е да се върнат големите контейнери в селото и сметопочистващата фирма да обслужва по-често населеното място.

Кметът на Грозден Цонко Беев също обясни, че проблемът с отпадъците съществува от около 30-40 години, а решение така и не се намира. „Когато е запълнено сметището, организираме бутането или пък изнасянето към депото към Сунгурларе. Другото, което сме предприели като мярка – засипали сме в крайната част към входа на самото сметище наземна маса, за да не се допуска повторно пълнене на нерегламентираното сметище“, поясни той.

Кметът посочи, че няма регламентирано сметище в селото, което да е одобрено от РИОСВ – Бургас или от Министерството на околната среда и водите. „Това е проблем навсякъде, защото няма стратегия, няма политика на държавата да изгради и да регламентира нормални места за събиране на сметта. Много трудно се кандидатства по схеми и мерки, които са за снабдяване с казани, кофи, контейнери, превозна техника и т.н.“, допълни той.

Проблем за сметоизвозването се оказва и старата техника на Община Сунгурларе, която редовно се разваля.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините